EPCG preuzeo imovinu Željezare, zaposliće 304 radnika

Odbor direktora juče je donio odluku o osnivanju firme "EPCG - Željezara Nikšić", koja će preuzeti imovinu, kao i njen biznis plan

24737 pregleda 32 komentar(a)
Radnici okupljeni ispred zgrade čekali vijesti sa sjednice odbora direktora- Foto Svetlana Mandić, Foto: Svetlana Mandić
Radnici okupljeni ispred zgrade čekali vijesti sa sjednice odbora direktora- Foto Svetlana Mandić, Foto: Svetlana Mandić

Elektroprivreda je sa "Tosjali grupom" danas kod notara ovjerila ugovor o kupovini imovine bivše Željezare, koji su potpisali 30. decembra prošle godine.

"Time su se stekli uslovi za uplatu prve tranše po predmetnom Ugovoru, u iznosu od 15 miliona eura. Podsjetimo, druga rata po kupoprodajnoj cijeni, vrijedna pet miliona eura, treba da bude uplaćena do sredine februara, što je uslov da se imovina upiše u katastarsku evidenciju na ime EPCG. EPCG je ovim uspjela da imovinu koja, po preliminarnim procjenama, vrijedi preko 65 miliona evra kupi za 20 miliona eura", saopšteno je iz ove kompanije.

Odbor direktora EPCG juče je donio odluku o osnivanju kćerke firme, DOO „EPCG - Željezara Nikšić“, koja će preuzeti ovu imovinu, a odobren je i biznisplan buduće firme. "EPCG će svojoj novoformiranoj kćerki firmi „EPCG-Željezara Nikšić“ ustupiti na korišćenje imovinu stečenu kupoprodajnim ugovorom, u cilju pružanja dodatne podrške razvoju solarne i ostalih vidova obnovljivih izvora energije, koji predstavljaju budućnost crnogorskog energetskog sektora. Biznis planom je predviđeno da se novo preduzeće sastoji od nekoliko proizvodnih jedinica (Solari, Podkonstrukcija, Konstrukcija i dr.), a projektovano je da zaposli 304 radnika koji će se primati fazno, u skladu sa biznis planom, tj. potrebama procesa proizvodnje", naveli su iz EPCG.

Kako su kazali „EPCG - Željezara Nikšić“ će, između ostalog, biti servis energetskom sektoru i podrška projektima obnovljivih izvora energije, za početak projekta "Solari", a potom i svih ostalih, u interesu privrede i društva.

Grupa bivših radnika nikšićke Željezare okupila se večeras ispred upravne zgrade EPCG i čekala je ishod sjednice Odbora direktora.

Predstavnik radnika Ivan Vujović kazao je tada da očekuju da ih primi Milutin Đukanović i obavijesti ih da li je formirano preduzeće.

"Dobili smo informaciju da su pregovori EPCG i Tosčelika uspješno završeni. Očekujemo da je firma napokon osnovana, da je prva rata uplaćena i da je sve okončano. Očekujemo zvaničan poziv za radnike da počnemo pregovore o našem statusu”, kazao je ranije Vujović.

Bonus video: