Pejović potražuje od supruge 9,5 miliona

Iz kompanije “Uniprom” navode da nije riječ o pozajmici već da su 2015. godine Dubravki Pejović prodali “Uniprom hotele” uz obavezu da kupoprodajnu cijenu plati u roku od 30 godina, kao i da su platili sve poreze. Veselin Pejović je prošle godine ponovo postao vlasnik “Uniprom hotela” na svoje ime, ali “Uniprom” i dalje potražuje novac od njegove supruge

79809 pregleda 69 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: SAVO PRELEVIC
Veselin Pejović, Foto: SAVO PRELEVIC

Kompanija “Uniprom” iz poslovne grupacije biznismena Veselina Pejovića, potražuje od njegove supruge Dubravke Pejović iznos od 9,5 miliona eura, koji je u revizorskim dokumentima kompanije naveden kao dugoročni plasman. Revizor navodi da je u pitanju dugoročno potraživanje i da dinamika plaćanja nije jasno definisana, ali je na cijeli izvještaj dao pozitivno mišljenje.

Skupština Crne Gore je krajem prošle godine usvojila izmjene zakona o dobiti pravnih lica kojim se uvodi porez na pozajmice koje firme daju fizičkim licima.

Predstavnici Ministarstva finansija su prije dva dana saopštili medijima da postoje slučajevi da vlasnik preduzeća pozajmljuje novac firme sebi ili povezanim licima, da stalno produžava rokove i tako izbjegava da plati porez na dobit. Nisu navodili nazive firmi, osim da ima nekih od najbogatijih biznismena.

Iz Uniproma su na pitanje “Vijesti” da pojasne ove transkacije i da li je riječ o oporezovanom novcu, kazali da nije riječ o pozajmici već da je “Uniprom” 2015. godine prodao “Uniprom hotele” Dubravki Pejović za 12,3 miliona eura sa rokom plaćanja na 30 godina, kao i da su tada platili sve poreze koji su bili obavezni.

U međuvremenu je ovo potraživanje 2017. godine cesijom preneseno na drugu firmu iz iste poslovne grupe “Uniprom metali” koji su od Dubravke 2018. godine potraživali 11,7 miliona. Ugovor o cesiji je 2020. godine raskinut, pa “Uniprom” ponovo preuzima ovo potraživanje na sebe.

Prema podacima iz registra, Veselin Pejović u decembru prošle godine postaje vlasnik “Uniprom hotela” umjesto supruge Dubravke, ali ona i dalje ima dug od 9,5 miliona eura prema “Unipromu”. “Uniprom” je u maju 2021. godine promijenio vlasnika, pa je sada upisan Stevan Pejović, dok je Veselin Pejović ostao direktor.

”Osnivač i prvi vlasnik ‘Uniprom hotela’ bio je ‘Uniprom doo Nikšić’, koji je dana 25. 05. 2015. godine unio kapital u iznosu od 12.312.000 eura kao nenovčani i jedan euro kao novčani dio kapitala. U pitanju je izdvajanje hotela ‘Budva’ iz firme ‘Uniprom’ i po procjeni je unesen kao osnivački kapital u ovu firmu. Ugovorom o prenosu udjela od 28. 05. 2015. godine zavedenim pod brojem 7086/15 od 04.06.2015 i aneksom br. 31/15 od 5. 6. 2015. Dubravka Pejović postaje vlasnik 100% udjela firme ‘Uniprom hoteli’ doo, a Veselin Pejović izvršni direktor. Prilikom prodaje 100% udjela ‘Uniprom hotela’ Dubravki Pejović, prodajna vrijednost je bila 12.312.000 eura, koliko iznosi i kapital, pa prema tome ovdje se ne radi ni o kakvom kapitalnom gubitku ili dobitku, kao ni o porezu na dobit, niti o bilo kakvoj pozajmici. Radi se o prodaji 100% udjela, a u aneksu je navedeno da je rok otpate 30 godina. Najveći izvor otplate je dividenda ‘Uniprom hotela’, o čemu je donesena i Odluka”, naveli su iz “Uniproma” u odgovoru “Vijestima”.

Kazali su da na dan 31. decembar prošle godine, potraživanja “Uniproma” od Dubravke Pejović iznose 9.497.931,83 eura.

”Napominjemo da su prilikom ovog pravnog posla obračunati i isplaćeni svi pripadajući porezi koji su u obavezi prema državi. Napominjemo da smo u skladu sa zakonom obaveznici revizije, kao i da su nam rezultati revizorskog izvještaja uvijek pozitivni. Kompanija smo koja strogo vodi računa da sve zakonima propisane obaveze ispoštujemo, što potvrđuju i zapisnici Uprave prihoda i carina. Nalazimo se na njihovoj bijeloj listi kao redovne poreske platiše”, naveli su iz “Uniproma”.

“Uniprom”: Potraživanje nema veze sa poslovima sa Grinfildom

”Vijesti” su pitale “Uniprom” i da li ovo potreživanje od Daliborke Pejović ima veze sa poslovnim odnosom “Uniproma” i izraelskog biznismena Majkla Dejvida Grinfilda, što su iz kompanije negirali.

Grinfild je u Izraelu osuđen zbog prevare, a sudovu u toj zemlji i Sjedinjenim Američkim Državama su ovlastili likvidacionog upravnika Lior Dagana da zamrzne, raspolaže i povrati svu imovinu Grinfilda, njegovih kompanija koje su plod kriminalnog poduhvata, kako bi se novac vratio investitorima i povjeriocima.

Dagan je već preuzeo četiri kompanije Grinfilda u Crnoj Gori. Jednoj od njih “Central European Investment” je “Uniprom” 2021. godine, kako je navedeno u revizorskom izvještaju, prodao učešće u firmi “Uniprom White Bauxite” za 6,6 miliona eura. U njenim finansijskim knjigama ukupan kapital je procijenjen na 264 miliona eura na kraju 2020. godine.

Dagan je u Izraelu podnio tužbu protiv Veselina Pejovića i “Uniprom hotela”, kojom traži da taj sud naloži da Pejović i “Uniprom hoteli” isplate zbirno 6,4 miliona eura fondu povjerilaca za isplatu klijenata koje je prevario Grinfild.

Taj novac je, kako se navodi u tužbi, Pejoviću u iznosu od 4,7 miliona eura i “Uniprom hotelima” od 1,7 miliona navodno nezakonito isplatio izraelsko-američki državljanin Grinfild i njegova korporacija u likvidaciji EGFE.

U odgovoru da li potraživanje od Daliborke Pejović ima neke veze sa poslovnim odnosima “Uniproma” i Grinfilda, iz “Uniproma” su odgovorili da je udio Daliborki Pejović prodat 2015. godini, a da je poslovni odnos sa Grinfildom počeo u 2019. godini.

”’EGEF Hungary’ koja je u 100% vlasništvu Majkla Davida Grienfielda registrovana je u Evropskoj uniji, a posluje preko OTP banke iz Mađarske. Sa imenovanom firmom EGEF smo stupili u poslovne odnose 2019. godine a nakon izvršene provjere boniteta pomenute kompanije uvjerli smo se da je kompanija solventna i da u momentu provjere ne duguje nikakve obaveze prema državi Mađarskoj”.

U izvještaju “Uniprom metala” za 2018. godinu se navodi da imaju kratkoročnu pozajmicu od Grinfilda u iznosu od 870.000 eura.

Bonus video: