Objedinjena ponuda: Država i Bećirović zajedno čekaju turiste u Kolašinu

Posjetioci neće moći da kupovinom jeftinijeg ski-pasa koriste infrastrukturu samo jednog ski-centra...

42468 pregleda 74 komentar(a)
Juče na državnom skijalištu, Foto: Privatna arhiva
Juče na državnom skijalištu, Foto: Privatna arhiva

Državno skijalište Kolašin 1600 i skijalište Kolašin 1450 Zorana Ćoća Bećirovića nastupiće ove zimske turističke sezone isključivo kao objedinjena turistička ponuda, pa neće biti moguće kupiti odvojeni ski-pas, već isključivo jedinstveni po cijeni od 25 eura za dan.

Time je posjetiocima oduzeta mogućnost da kupovinom jeftinijeg ski-pasa koriste infrastrukturu samo jednog ski-centra.

Mogućnost fizičkog objedinjavanja Bećirovićevog i državnog skijališta stvorena je prošle godine, puštanjem u rad šestosjeda K7, u koji je država uložila gotovo 9 miliona eura...

U zajedničkom odgovoru na pitanja “Vijesti” iz Ministarstva i turizma i Skijališta Crne Gore (SCG) kažu da je takva odluka motivisana namjerom da se “stvori jedinstvena skijaška ponuda države”.

Žičara K7 povezala državno i privatno skijalište (arhiva)
Žičara K7 povezala državno i privatno skijalište (arhiva)foto: Slavko Radulović

”Skijališta u Kolašinu će tokom ove zimske sezone imati jedinstveni ski-pas po cijeni od 25 eura, a takva odluka motivisana je namjerom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma da stvori jedinstvenu skijašku ponudu Crne Gore, kao veoma interesantne zimske turističke destinacije. Smatramo da je dužina od 45 km skijaških staza, koliko iznosi ponuda oba skijališta, mnogo privlačnija za ljubitelje zimskih sportova jer je to jedan od glavnih parametara kada biraju gdje će skijati”.

Sudeći prema odgovorima iz Bećirovićeg skijališta, svako ko od sada pomene odvojeno dva ski-centra - grdno će pogriješiti.

Kako je napisala izvršna direktorica kompanije AD Ski Resort - Kolašin 1450 Milica Šćepanović, “dva ski-centra više ne postoje”.

Prema njenim riječima, cijenu jedinstvenog ski-pasa zajednički su utvrdili sa SCG.

”U Vašem pitanju, pominjete ‘oba skijališta’. Želimo da Vam skrenemo pažnju da više ne postoje dva skijališta, već jedinstveno skijalište Kolašin, za koje se plaća jedan jedinstveni ski-pas. Sa druge strane, pored skijališta Kolašin, postoje dva planirana turistička kompleksa - Kolašin 1450 i Kolašin 1600. Djelatnost tih turističkih kompleksa nije povezana sa SCG. Cjenovnik za jedinstveni ski-pas za skijalište Kolašin zajednički utvrđuju Skijališta Crne Gore i kompanija AD Ski Resort Kolašin 1450”, kazala je ona.

Na sajtu SCG već su, u skladu sa novom odlukom, korigovane cijene, pa nema pređašnjih koje su se odnosile samo na ponudu Ski-centra Kolašin 1600. Prema cjenovniku, koji više ne važi, dnevni ski-pas trebalo je da košta 20 eura za odrasle i 13 eura za djecu do 14 godina.

Na sajtu Bećirovićevog skijališta, u petak veče još su stajale “stare” cijene, prema kojima je dnevni ski-pas za odrasle 15 eura.

Prihode od zajedničkog ski-pasa kojeg je i lani bilo moguće kupiti za 25 eura, državno preduzeće i Bećirović dijelili su u odnosu 70:30.

Na privatnom skijalištu je, prema zvaničnim podacima, 17 kilometara staza, čiji liftovi imaju kapacitet od 5.500 skijaša na sat.

Ostatak skijaške infrastrukture na Bjelasici izgradila je država.

Odnose Bećirovićeve kompanije i državnog preduzeća minulih mjeseci obilježila je “svađa” oko žičare šestosjed, vrijedne šest miliona eura. Naime, dio te vrijedne infrastrukture, kupljen novcem građana, uskladišten je mjesecima besplatno, na osnovu ugovora sa SCG, u Bećirovićevim magacinima u Bakovićima. Biznismen sada ne dozvoljava državnom preduzeću da preuzme žičaru, uz obrazloženje da to nijesu zatražili na propisan način.

Riječ je o šestosjedu koji je trebalo prije nekoliko godina da bude postavljen na Durmitoru, a od 2020. namijenjen je za spajanje budućeg mojkovačkog i bjelopoljskog skijališta - Žarksi i Cmiljača.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, djelovi žičare nalaze se sada na tri mjesta, u Bakovićima, u Mojkovcu i u Bijelom Polju. Dva posljednja skladišta obezbijedilo je preduzeće SCG.

Optimizam, uprkos kašnjenju sezone

U poređenju sa prethodnom sezonom koja je počela 18. decembra, kako kažu iz resornog Ministarstva, u zaostatku se mjesec i prihodi su na skijalištu, tvrde, trostruko manji u odnosu na isto doba lani. Ipak, u tom resoru ne nedostaje optimizma kad je riječ o bilansu turističke zime.

”Moramo biti optimisti i vjerovati da će se sve nadoknaditi značajnom posjetom Kolašinu koji sve više postaje ne samo skijaški već i planinski centar za odmor. Takođe, Vlada je donijela i odluku o produžetku zimskog školskog raspusta”, naveli su.

Iz SCG podsjećaju da infrastrukturu Ski-centra Kolašin 1600 čine dvije najmodernije sklopive žičare koje opslužuju 21 kilometar skijaških staza, koje će se štampati sa četiri savremena tabača snijega.

Dio ovogodišnje ponude su i pokretna traka za početnike i dvije tjubing staze. U sklopu bazne stanice, podsjećaju, nalazi se ski-rental sa 250 najnovijih skija i 30 VIP kategorije.

To skijalište i ove godine ima i dvije ski-škole, nudi rentiranje motornih sanki, krplji i organizovanje nordijskog skijanja.

I infrastruktura na skijalištu Kolašin 1450, tvrdi Milica Šćepanović, spremna je za skijaše.

”Sva infrastruktura na skijalištu Kolašin je u potpunosti u funkciji i spremna za rad. Drugo je pitanje kada će i koji ski-liftovi biti puštani u rad, što zavisi od vremenskih prilika i broja gostiju. Za procjene o uspješnosti ove sezone je rano. Snijega ovih dana nije bilo u mnogim većim alpskim skijalištima i nema ga još nigdje u okruženju. Međutim, novogodišnji praznici nijesu čitava sezona, a kada se ista okonča, moći će i da se sagledaju ukupni rezultati poslovanja”.

U kompaniji su, kaže ona, zadovoljni obavljenim pripremama za sezonu, u smislu povećanog broja staza, proširenja turističke ponude i omogućavanja još boljeg kvaliteta usluga. Zbog toga očekuju da će sezona, “bez obzira na ukupan broj skijaških dana koji zavisi od količine padavina, poslužiti kao odlična reklama za širenje popularnosti skijališta Kolašin i konstantno povećanje broja gostiju u budućnosti”.

Bonus video: