Put Pljevlja - Mihajlovica poskupio za milion i po eura

Rekonstrukcija magistralne dionice Pljevlja - Mihajlovica (granica sa Srbijom), dužine oko 12 kilometara, počela je 10. avgusta 2020. godine i završena u decembru prošle, a do povećanja cijene došlo je zbog “nepredviđenih radova”...

11697 pregleda 16 komentar(a)
Vuksanović i Abazović otvorili put, Foto: Goran Malidžan
Vuksanović i Abazović otvorili put, Foto: Goran Malidžan

Umjesto ugovorenih sedam i po miliona eura bez PDV-a, radovi na rekonstrukciji puta Pljevlja - Mihajlovica, do granice sa Srbijom, koštaće oko devet miliona eura.

To se navodi u informaciji o potrebi potpisivanja amandmana ugovora sa izvođačem radova, austrijskom firmom “Štrabag”, koju je nedavno usvojila Vlada.

Potpisivanje aneksa ugovora tražila je od Ministarstva kapitalnih investicija Uprava za saobraćaj, čijeg je direktora Radomira Vuksanovića Vlada ovlastila da ga potpiše.

Rekonstrukcija magistralnog puta M-6, dionica Pljevlja - Mihajlovica (granica sa Srbijom), dužine oko 12 kilometara, počela je 10. avgusta 2020. godine, a završena u decembru prošle, petnaest mjeseci poslije ugovorenog roka.

Završetak radova svečano je označio 9. decembra premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Do povećanja cijene radova, kako je obrazloženo, došlo je zbog nepredviđenih naknadnih radova.

Ugovor sa izvođačem radova potpisan je na iznos od 7.506.650 eura bez obračunatog PDV-a i obuhvata izvođenje radova predviđenih projektom, uz dodatna sredstva od 357.459 eura za nepredviđene i naknadne radove.

Za izvođenje radova 6,4 miliona eura obezbijeđeno je od sredstava Evropske investicione banke, a preostalih 1.506.650 iz budžeta Crne Gore.

Zbog dodatnih radova ugovorena cijena povećava se za iznos od 1.443.350 eura, bez obračunatog PDV-a, odnosno 1.746.453 sa PDV-om.

Radovi na ovom projektu su obuhvatali potpunu rekonstrukciju dionice Pljevlja - Mihajlovica, u dužini od oko 12 km, sa izgradnjom saobraćajnice sa dvije kolovozne trake širine po 3,55 metara, bankinama širine od jednog metra i bermama sa rigolom širine 1,5 metara.

”Radovi su obuhvatali i rekonstrukciju raskrsnice na ukrštanju sa regionalnim putem Bijelo Polje - Pljevlja, pri čemu je ugrađena nova kolovozna konstrukcija na cijeloj dužini trase, novi BNS od 12 cm kao i habajući sloj asfalta od 4 cm, izgrađene su dodatne trake u dužini od 600 metara (iz oba smjera od po 300 m) na graničnom prelazu Jabuka. Urađena je potpuna rekonstrukcija i sanacija klizišta na lokalitetu “Vijenac” u dužini od 120 metara sa ugradnjom šipova dubine do 15 metara. Urađena je rekonstrukcija i potpuna sanacija dubokog propusta dužine 70 metara, kao i rekonstrukcija i potpuna sanacija nestabilne kosine u dužini od 80 metara, i izgradnja potpornih konstrukcija ukupne dužine oko 1.000 metara. Izgrađen je i novi sistem za prihvatanje atmosferskih voda, uz izgradnju rigola i propusta, ugrađena je nova vertikalna i horizontalna saobraćajna signalizacija, te novi sistem pasivne bezbjednosti saobraćaja”, navodi se u informaciji o potrebi potpisivanja aneksa ugovora.

Navode da su urađena i obostrana autobuska stajališta na svim lokacijama gdje je to zahtijevala lokalna zajednica, budući da nijesu bili predviđeni glavnim projektom. ”Tokom realizacije projekta, nastala je potreba za realizacijom nepredviđenih i naknadnih radova. Izvršeno je usklađivanje projektne dokumentacije i izvedeni dodatni i nepredviđeni radovi koji su bili uslovljeni uslovima terena...”, navodi se u obrazloženju zbog čega su povećali vrijednost projekta.

Bonus video: