U utorak protest radnika Instituta Igalo, podrška stigla od USSCG

Iz Sindikata su kazali da će protest na kružnom toku u Meljinama početi u deset sati, a na njemu će govoriti predstavnici rukovodstva radničke organizacije

4424 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Slavica Kosić
Ilustracija, Foto: Slavica Kosić

Sindikalna organizacija Instituta “Simo Milošević” organizovaće sjutra (utorak) u Meljinama protestni skup, povodom situacije u tom preduzeću.

Iz Sindikata su kazali da će protest na kružnom toku u Meljinama početi u deset sati, a na njemu će govoriti predstavnici rukovodstva radničke organizacije.

Uprava Instituta ranije je najavila da bi ta kompanija mogla ući u stečaj ukoliko Fond zdravstva ne uplati avans u iznosu od 1,2 miliona eura, koji je obećan na sastanku sa premijerom Dritanom Abazovićem krajem decembra. Tom uplatom bi se riješio problem blokade računa, ali ne i ogromnih akumuliranih dugova koji iznose skoro 30 miliona eura.

Iz Vlade su, nakon toga, poručili da će pomoći da se sačuva Institut, ali da ga ne može finansijski podržati dok se ne dobije mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije.

Godinama unazad problemi u Institutu pokušavali su se riješiti privatizacijom, ali je svih pet tendera bilo bezuspješno.

Pismo podrške Sindikalnoj organizacije Instituta "Simo Milošević" pružila je Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

Pismo, koje potpisao generalni sekretar Srđa Keković, prenosimo integralno...

"Unija slobodnih sindikata Crne Gore u potpunosti podržava vaše napore da štrajkom upozorenja pokušate ukazati svim odgovornim subjektima i donosiocima odluka, kao i sveukupnoj crnogorskoj javnosti, na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze zaposleni u Institutu 'Dr Simo Milošević' AD Igalo (Institut) koji već treći mjesec ne primaju zarade.

Nedopustivo je da radnici u Crnoj Gori, a posebno zdravstveni radnici, svoja radna prava i profesionalni integritet moraju štiti radikalnim štrajkačkim aktivnostima poput blokiranja saobraćajnica, protestima i dr, a kojima sve češće svjedočimo.

Zar je to društvo kojem stremimo i put evropskih integracija koji smo odabrali? Uprkos teškoj egzistencijalnoj situaciji u kojoj ste se našli, vaša borba za opstanak ujedno i borba za očuvanje Instituta kao svojevrsnog i jedinstvenog dragulja Crne Gore, koji je zbog nedomaćinskog odnosa doveden do same ivice propasti, što posebno uvažamo. O zdravstvenom turizmu u Crnoj Gori ne možemo govoriti bez Instituta, a kako sada stvari stoje, neizvjesno je njegovo otvaranje planirano za kraj ovog mjeseca.

Zato USSCG apeluje na Vladu Crne Gore i resorna ministarstva da učine sve što je u njihovoj moći u cilju očuvanja Instituta i stvaranja uslova za njegovo dalje poslovanje.

Čuvajući jednu od najvećih i najpoznatijih ustanova za fizikalnu, rehabilitacionu i preventivnu medicinu za djecu i odrasle sačuvaćemo budućnost svih zaposlenih u Institutu i njihovih porodica, kao i budućnost svih građana Herceg Novog, cijele primorske regije, te cijele Crne Gore, imajući u vidu značaj koji Institut ima kao gigant u ovoj grani djelatnosti. Dosadašnji neuspješni pokušaji privatizacije Instituta i odnos nadležnih prema njemu, samo su dovodili do urušavanja Instituta i pokušaja obaranja njegove cijene, kako bi kao takav bio povoljan 'plijen' za navodne 'strateške investitore'. Takvoj nezakonitoj, nemoralnoj i nezdravoj praksi privatizacionih postupaka mora se statiti na put. Institut Dr Simo Milošević je brend po kojem je prepoznata Crna Gora, sa izuzetno vrijednim prostornim potencijom na “pjeni od mora”, a da bi tako i ostalo država mora zadržati upravljački paket u svojim rukama.

Osim toga, Institut je od krucijalnog značaja za grad Herceg Novi i za njegov dalji razvoj kao turističke destinacije. Do sada je, nažalost, hercegnovska privreda bila žrtva katastrofalnih privatizacija i primjer nebrige o opštem dobru (Opšta bolnica 'Meljine', HTP Boka). Zbog toga se dalje urušavanje Instituta ne smije dozvoliti i mi moramo insistirati na njegovom oporavku.

Poštovane kolege/ce, vaša borba je i naša borba i borba svih građana Herceg Novog.

Institut kao jedino preostalo veliko preduzeće koje direktno ili indirektno obezbjeđuje prihode većem dijelu Igala mora se, prije svega, održati u životu, a potom mu se mora vratiti reputacija po kojoj je bio poznat. Zato će Unija slobodnih sindikata Crne Gore u potpunosti podržati svaku vašu aktivnost na njegovoj zaštiti, a iznad svega na zaštiti radnih i socio-ekonomskih prava vas kao zaposlenih, a time i egzistencije vaših porodica", navodi se u pismu.

Bonus video: