Ulcinj: Poskupljuje komunalno opremanje, niže cijene za kamene fasade

Kako je kazao v.d. sekretara za investicije Minir Karamanaga, javna rasprava traje do 27. januara, do kada je moguće poslati i primjedbe u pisanoj formi

10321 pregleda 10 komentar(a)
Sa današnje centralne rasprave, Foto: Samir Adrović
Sa današnje centralne rasprave, Foto: Samir Adrović

Centralna javna rasprava o nacrtima odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i urbanu sanaciju, održana je danas u sali SO Ulcinj, ali nije izazvala veliko interesovanje građana i privrednika.

Kako je kazao v.d. sekretara za investicije Minir Karamanaga, javna rasprava traje do 27. januara, do kada je moguće poslati i primjedbe u pisanoj formi.

"Nakon toga, tražićemo saglasnost Vlade i u slučaju zelenog svijetla, očekujemo usvajanje odluke i u lokalnom parlamentu”, kazao je Karamanaga Vijestima.

Nacrtom odluke u članu osam, traži se povećanje cijena naknade po kvadratu neto površine objekta, odnosno otvorenog prostora na parceli projektovanoj za obavljanje djelatnosti, koja se obračunava kao proizvod prosječnih troškova komunalnog opremanja i koeficijenta opremljenosti po zonama.

Prema nacrtu, u zoni IA, koja je uglavnom pod ingerencijom JP Morsko dobro, naknada za komunalno opremanje umjesto dosadašnjih 90 eura po kvadratu, ubuduće bi trebalo da iznosi 150 eura. Za zonu I investitori bi morali da izdvoje 88 eura umjesto dosadašnjih 60, za zonu II 68 eura, umjesto 48 eura, za zonu III, 48 (36) eura, za zonu IV 36 (28) i za zonu V 24 (18) eura.

“Razlozi za ovakvu odluku leže u poskupljenju građevinskog materijala a time i komunalnog opremanja. Takođe, moram da naglasim da je Ulcinj do sada imao najniže cijene te vrste naknade na Crnogorskom primorju", kazao je Karamanaga.

Naglasio je da se nacrtom odluke, pored ostalog, značajno umanjuje iznos naknada za kamenu fasadu.

"To u cilju podsticanja svih invstitora da svoje objekte oblažu kamenom fasadom”, kazao je Karamanaga.

Bonus video: