Glavni grad odgovorio Abazoviću: Postupci za legalizaciju prekinuti jer Vlada nije donijela plan

Iz Glavnog grada podsjetili premijera da je, ukoliko je mislio da su rješenja o prekidu postupaka legalizacije za dva objekta "Bemaksa" spriječila rušenje, za donošenje takvih rješenja direktno odgovorna Vlada na čijem je čelu

16113 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Postupci za legalizaciju bespravnih objekata za 2.179 lica i kompaniju "Bemaks" prekinuti su samo i jedino iz razloga što Vlada i nadležno ministarstvo još uvijek nijesu donijeli Plan generalne regulacije ili detaljne planove za te prostore, saopšteno je iz Glavnog grada.

Iz te lokalne samouprave su se oglasili povodom navoda premijera Dritana Abazovića, koji je juče najavio krivičnu prijavu protiv Glavnog grada za ugrožavanje ekonomskih interesa države.

Abazović je juče označio "Bemaks" kao "glavnog eksploatatora" šljunka u protekloj deceniji i kazao da je Glavni grad vezao ruke građevinskoj inspekciji da ne može ukloniti objekte te kompanije.

Iz Glavnog grada u reagovanju podsjećaju Abazovića da je, ukoliko je mislio da su rješenja o prekidu postupaka legalizacije za dva objekta "Bemaksa" spriječila rušenje, za donošenje takvih rješenja direktno odgovorna Vlada na čijem je čelu.

"Saglasno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata rješenja o prekidu postupaka se donose kada postojeći objekti nijesu uklopljeni u planski dokument. Takvi postupci se prekidaju do donošenja Plana generalne regulacije (PGR) ili izmjena i dopuna DUP-a, čija je izrada i donošenje u nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Vlade. Sigurni smo da je i većina građana Crne Gore upoznata sa ovim postupkom", navodi se reagovanju.

Iz Glavnog grada dodaju i da je zakonska obaveza Vlade bila da Plan generalne regulacije usvoji do 2020. godine, "a svjedoci smo da se ni na današnji dan ne preduzimaju nikakve aktivnosti po pitanju izrade i usvajanja ovog planskog dokumenta".

"Konkretnije, da je do danas usvojen Plan generalne regulacije, stekli bi se uslovi za donošenje konačnih rješenja u postupku legalizacije bespravnih objekata, kako za privredno društvo Bemax d.o.o, tako i za 2179 drugih lica u Podgorici", ističe se u reagovanju.

Podsjećaju Abazovića da je Vlada imala i ima opciju da izmijeni sve detaljne planove u čijem zahvatu se nalaze svi pomenuti objekti, ukoliko je odustala od izrade PGR-a. Danom usvajanja tih planova stekli bi se uslovi za donošenje konačnih rješenja u postupku legalizacije, naglašavaju.

"S obzirom na to da su rješenja o prekidu postupka legalizacije za dva objekta, po zahtjevima preduzeća Bemax d.o.o, donijeta 7. juna 2022. godine, javnost može postaviti i pitanje šta je premijer radio do prije pola godine. Prethodno je i nadležni državni organ upisao oba objekta u katastar nepokretnosti.

"Zaključujemo, za 2179 lica i privredno društvo Bemax d.o.o, prekinuti su postupci za legalizaciju bespravnih objekata, samo i jedino, iz razloga što Vlada i nadležno Ministarstvo još uvijek nijesu donijeli Plan generalne regulacije ili detaljne planove za ove prostore", navodi se u reagovanju.

Kada je u pitanju provjera zakonitosti rada, vrata svih organa i službi Glavnog grada su širom otvorena nadležnim organima, zaključuju.

Bonus video: