ZB prosječno ima veći udio obnovljive energije od EU, Crna Gora u vrhu

Lider je Albanija koja je je svu struju potrošila isključivo iz obnovljivih resursa, a nakon nje slijede Crna Gora 61,5 odsto, Hrvatska 53,8, Bosna i Herecegovina sa 45,5, Srbija 26,3 odsto...

12624 pregleda 1 komentar(a)
HE Piva (ilustracija), Foto: EPCG
HE Piva (ilustracija), Foto: EPCG

Zemlje Zapadnog Balkana imaju veći procenat energije dobijene iz obnovljiih izvora nego što je to prosjek Evropske unije, prenosi N1 podatke Eurostata.

Više od petine energije koja se koristi u Evropskoj uniji 2021. godine dolazi iz obnovljivih izvora, pokazuju novi podaci.

Prema dostupnim podacima za Zapadna Balkan, naš region je izvjesno u prosjeku ispred Evropske unije, iako su posljednji relevatni podaci oni iz 2020. godine.

Prema njima udio obnovljivih izvora (OIE) u ukupno proizvedenoj energiji u Crnoj Gori je 61,5 odsto što našu zemlju stavlja u vrh kada je u pitanju Zapadni Balkan.

Kada se pogledaju druge zemlje lider je Albanija koja je je svu struju potrošila isključivo iz obnovljivih resursa, najviše iz energije vode.

Nakon nje slijede Crna Gora, Hrvatska 53,8, Bosna i Herecegovina sa 45,5, Srbija 26,3 odsto...

Kada je riječ o evropskim zemljama šire, dvije zemlje koje nisu članice EU i dalje su daleko ispred. Island dobija najveći dio energije iz obnovljivih izvora u Evropi, zahvaljujući velikim geotermalnim resursima. Prema proračunima Eurostata, oko 86 odsto njegove čiste energije dolazi iz ovog izvora. Norveška je na drugom mjestu sa 76 odsto obnovljivih izvora energije.

S druge strane, ukupno 15 od 27 članica EU prijavilo je udio ispod prosjeka od 21,8 odsto u 2021. To su Belgija, Bugarska, Češka, Njemačka, Irska, Španija, Francuska, Italija, Kipar, Luksemburg, Mađarska, Malta, Holandija, Poljska i Slovačka.

Bonus video: