Luksuzni kompleks u uvali Pržna 12 godina samo u papirima

Ni lani se nije mrdnulo sa gradnjom turističkog rizorta u uvali Pržna u Krtolima, čiji je investitor Katari Diar

5428 pregleda 5 komentar(a)
Lokacija na kojoj bij trebalo da se gradi luksuzni rizort, Foto: Siniša Luković
Lokacija na kojoj bij trebalo da se gradi luksuzni rizort, Foto: Siniša Luković

Ni prošle godine nije bilo nikakvih aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje luksuznog rezidencijalno-turističkog kompleksa “Beyond Horizon” u uvali Pržna (Plavi horizont) u Krtolima kod Tivta, a državni investicioni fond Katara Katari Diar već 12 godina nikako da ostvari dugo obećavanu investiciju čija se vrijednost procjenjuje na 270 miliona eura.

Prema ranijim najavama investitora, kompleks “Beyond Horizon” je trebalo da bude izgrađen i stavljen u funkciju 2014. godine, ali u jednoj od najljepših uvala na Crnogorskom primorju nije urađeno ništa, osim što je srušen stari veliki hotel “Plavi horizont” koji je četiri decenije bio obilježje Pržna.

Veliki zemljišni kompleks od oko 270.000 kvadrata u toj uvali Pržna Katarci su u januaru 2010. kupili za 25 miliona eura od tivatskog HTP “Primorje”, a od tada su im džava i lokalna uprava Tivta u više navrata izlazili u susret svim njihovim željama vezano za eksproprijaciju okolnog zemljišta, prodaju opštinskih i državnih parcela po simboličnim cijenama višestruko manjim od prave, tržišne vrijednosti tih nekretnina, te višekratnim izmjenama planske dokumentacije u skladu sa željama investitora koje su se u nekoliko navrata značajno fluktuirale tokom proteklih godina Sve to, međutim, do sada nje dalo rezultate, te se Katari Diar pokazao kao jedan od najneozbiljnijih stranih ulagača koji su se u proteklih desetak godina pojavili u Crnoj Gori.

Njihov projekat “Beyond Horizon”, koji predviđa izgradnju hotela ranga šet zvjezdica, kapaciteta 168 smještajnih jedinica, vila i depandanasa sa 78 smještajnih jedinica, spa centra, bazena, teniskog kluba sa terenima, obalnog šetališta i niza drugih sadržaja, do danas nije maknuo dalje od crtačkih tabli u arhitektonskim biroima. U međuvremenu je isteklo i važenje svih pet građevinskih dozvola koje je Katarcima za izgradnju hotela i više drugih objekata na Pržnu država izdala 2018. godine. Uprkos tome Vlada i dalje ovaj po svemu sudeći propali projekat vodi u svojom spisku “Prioritetnih projekata iz oblasti turizma”, pa je u posljednjoj informaciji o statusu ovakvih projekata u cijeloj državi izvijestila i o stanju sa nesuđenim turističkim rizortom “Beyond Horizon”.

U Informaciji koja se odnosi na aktivnosti preduzete u periodu januar-jun 2022. piše da su Katarci, odnosno njihova crnogorska kćerka firma Katari Diar Hoel and Property Investment Montenegro iz Tivta, lani samo 22. maja potpisali aneks ugovora sa Morskim dobrom o zakupu plaže u uvali Pržna te “završili radove na pripremi plaže i ista je stavljena u funkciju”. Katari Diar je u prvih šest mjeseci lani zvanično investirao 1,3 miliona eura, koliko je po njima, koštalo “održavanje lokacije, funkcionisanje kompanije, kao i kamate na zajmove”.

Po Vladinoj evidenciji opet utemeljenoj na podacima koje joj je saopštio investitor, Katari Diar je od početka svojih aktivnosti u Crnoj Gori, uključujući i kupovinu zemljišta u Pržnu, do sada uložio ukupno 81,1 milion eura, ali ni nakon punih 12 godina ta kompanija nema niti jedan sagrađen novi objekat u jednoj od najljepših uvala na Crnogorskom primorju, da se sa njima podiči kao dokazom u što je navodno, potrošila toliki novac.

”Sporija realizacija projekta je uslovljena sudskim sporovima sa fizičkim licima koja imaju suvlasništvo na dvije katastarske parcele, a za koje je pokrenut postupak eksproprijacije. Takođe, otvoreno pitanje prema navodima investitora predstavlja tužba trećih lica kojom se osporavaju svojinska prava QDHPIM na dijelu kupljenih nepokretnosti, to jest pojedinim parcelama, pored okolnosti da je QDHPIM zakoniti i savjesni sticalac istih, a koja je pokrenuta 12 godina nakon što je QDHPIM kupio parcele koje su sada predmet sudskog spora...”, piše u Vladinom dokumentu uz napomenu da “dinamika realizacije investicije nije na očekivanom nivou”, te da “u proteklom periodu dinamika realizacije investicije nije redovno praćena od strane države”. U Informaciji piše da je nekadašnje Ministarstvo ekonomskog razvoja, kojim je tada rukovodio Jakov Milatović, “pokušavalo da inicira održavanje sastanka sa investitorom u cilju dobijanja preciznijih informacija o ulaganjima i otvorenim pitanjima u vezi sa realizacijom projekta, ali isti nijesu realizovani usljed nemogućnosti prisustva investitora”, te da stoga treba u narednom periodu organizovati sastanak sa predstavnicima Katari Diara i drugim relevantnim institucijama.