Još 500 hiljada za akcije Luke Bar

Vlada ima namjeru da ponovno objedini lučke kapacitete podijeljene 2009, od čega su kontejnerski terminali prodati 2013. kompaniji “Global ports”, koja je od njih formirala novu firmu “Port of Adria”

6506 pregleda 2 komentar(a)
Država za sada ima 77 odsto akcija: Luka Bar, Foto: Shutterstock
Država za sada ima 77 odsto akcija: Luka Bar, Foto: Shutterstock

Vlada će izdvojiti još pola miliona eura za kupovinu akcija Luke Bar, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici.

Kako bi donosila strateške odluke u toj kompaniji, odnosno stekla dvotrećinsko vlasništvo, država je do sada u nekoliko navrata otkupila ukupno više od 13 miliona akcija, za šta je izdvojeno oko 12 miliona eura. U momentu otpočinjanja kupovine, država je imala 54 odsto akcijskog kapitala, a sada 77 odsto.

Vlada ima namjeru da ponovno objedini lučke kapacitete podijeljene 2009. godine, od čega su kontejnerski terminali prodati 2013. godine turskoj kompaniji “Global ports”, koja je od njih formirala novu firmu “Port of Adria”.

Premijer Dritan Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović u utorak su započeli pregovore sa rukovodstvom kompanije Port of Adria, a premijer je na jučerašnjoj sjednici kazao da se radi o preliminarnim razgovorima.

”Vlada je ušla u pregovore i o otkupu Port of Adrie, srca Luke, kojeg je neko segmentirao iz njima znanih razloga. To je dovelo do toga da mi na terenu imamo dvije konkurentske firme, koje su jedna drugoj prepreka radi ostvarivanja biznisa. Slijede pregovori i analize kako ćemo to realizovati i jako je važno da država prva stigne na cilj, a ne neko drugi”, poručio je Abazović.

Premijer je dodao da očekuje da Ministarstvo finansija u narednim sedmicama izađe sa predlogom kako bi se eventualno objedinjavanje moglo realizovati.

U usvojenom dokumentu se navodi da je namjera Vlade za daljim otkupom i da ne dovede manjinske akcionare u neravnopravan položaj, jer postoji veliki odziv zainteresovanih ponuđača. Maksimalna cijena po jednoj akciji iznosiće 90 centi.

Vlada je na sjednici donijela odluku da se toplifikacija Pljevalja proglasi projektom od javnog interesa.

Kako je objasnio državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović ovom odlukom će se procedure za realizaciju cijelog projekta skratiti okvirno za 12 mjeseci.

Bonus video: