Rampa za pomoć "ToMontenegru"

Agencija za zaštitu konkurencije ispituje da li je 30 miliona eura koje je Vlada uplatila nacionalnom avioprevozniku kao osnivački ulog nezakonita državna pomoć Ministarstva kapitalnih investicija i finansija, dok traje ispitni postupak, ne smiju novčano pomogati ovu kompaniju

13668 pregleda 15 komentar(a)
Kompanija ne može funkcionisati bez pomoći države(ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Kompanija ne može funkcionisati bez pomoći države(ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) pokrenula je ovog mjeseca ispitni postupak kako bi utvrdila da li novac koji je Vlada dala nacionalnom avioprevozniku “ToMontenegro” u iznosu od 30 miliona kao osnivački kapital predstavlja nezakonitu državnu pomoć.

Nezakonita državna pomoć je pomoć koja je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja Agencije o usklađenosti te pomoći sa Zakonom o dodjeli državne pomoći. Novac “ToMontenegra” je dodijeljen bez mišljenja AZK.

Agencija je u rješenju koje je donijeto 20. januara naložila Ministarstvu finansija i Ministarstvu kapitanih investicija (MKI) da odmah po prijemu ovog rješenja obustave svaku dodjelu novca nacionalnom avioprevozniku dok se ne završi ispitni postupak.

Ministarstva finansija i kapitalnih investicija imaju rok od mjesec dana od dana prije rješenja AZK da se izjasne o činjenicama i

informacijama koje ukazuju na nezakonitost potencijalne državne pomoći i dostave sve podatke i informacije potrebne za ispitivanje usklađenosti potencijalne državne pomoći.

Agencija je ispitni postupak pokrenula na osnovu revizije završnih računa državnog budžeta za 2020. i 2021. godinu koje je uradila Državna revizorska institucija (DRI).

U rješenju se navodi da je Agencija u novembru prošle godine od MKI tražila da joj dostavi podatke koje posjeduje što je ovaj resor i uradio, ali je i uputio da je za dokaze o uplati novca potrebno kontaktirali Ministarstvo finansija.

”Nalog je dostavljen Ministarstvu finansija 22.11.2022. godine, međutim, po istom nije postupljeno u

roku, kao ni do dana donošenja ovog rješenja”, piše u rješenju AZK.

Agencija navodi da je na osnovu dokumentacije MKI i izvještaja DRI zaključila da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, bez prethodnog mišljenja uplatilo “ToMontenegru” novac od četiri i 16 miliona eura, a da je MKI uplatilo 10 miliona.

”Postoji osnovana sumnja da je “ToMontenegru” dodijeljena nezakonita državna pomoć”, piše u rješenju AZK.

”ToMontenegro” je osnovala Vlada premijera Zdravka Krivokapića 2021. godine. Nakon što je u oktobru prošle godine DRI objavio reviziju završnog računa državnog budžeta za 2021. gdje je navedeno da je novac za osnivački ulog “ToMontenegra” isplaćen bez mišljenja AZK oglasio se bivši ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić koji je kazao da uplata osnivačkog kapitala nije državna pomoć.

”Puna i nedvosmislena podrška da se svi ugovori u procesu kupovine aviona za “ToMontegero” ispitaju do poslednjeg zareza.Bez namjere da utičem na eventualnu istragu i želje da se izbjegne utvrđivanje bilo čije odgvornosti, pojedinačne ili institucionalne ubijeđen sam da je proces urađen na zakonit i najbolji mogući način u datim okolnostima koje nijesu bile ni jednostavne ni lake”, objavio je Bojanić na svom Tviter nalogu.

Nacionalni avio-prevoznik posluje sa minusom i bez finansijske pomoći Vlade ne može opstati što je u više navrata saopšteno u posljednjih nekoliko mjeseci.

Bonus video: