Treći oglas za predsjednika Privrednog suda

Zainteresovani kandidati Sudskom savjetu prijave mogu podnositi u roku od 15 dana

3131 pregleda 2 komentar(a)
Jedna prijava odbačena jer kandidat nije ispunio zakonske uslove: Privredni sud, Foto: BORIS PEJOVIC
Jedna prijava odbačena jer kandidat nije ispunio zakonske uslove: Privredni sud, Foto: BORIS PEJOVIC

Sudski savjet raspisao je juče novi javni oglas za izbor predsjednika Privrednog suda Crne Gore koji je otvoren 15 dana.

Riječ je o trećem po redu oglasu za ovu poziciju koja je upražnjena nakon hapšenja bivšeg predsjednika Blaža Jovanića 9. maja prošle godine zbog osnovane sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je prethodnih godina, zloupotrebom službenog položaja i drugim krivičnim djelima, oštetila državu za više desetina miliona eura.

Odlučujući po zahtjevu disciplinskog tužioca za privremeno udaljenje sudije, Sudski savjet je 18. maja Jovanića privremeno udaljio od vršenja sudijske dužnosti, a za vršioca dužnosti predsjednika Privrednog suda imenovao Dijanu Raičković, sutkinju tog suda.

Sudski savjet je 1. jula razmatrao predlog za razrješenje Jovanića od dužnosti predsjednika Privrednog suda, koji je podnio predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović, i na osnovu Zakona o Sudskom savjetu i sudijama donio odluku da se Jovanić razriješi dužnosti predsjednika Privrednog suda.

Prvi javni oglas za izbor predsjednika Privrednog suda bio je objavljen 12. jula 2022. godine, ali nije bilo prijavljenih kandidata, dok je drugi oglas raspisan 9. novembra prošle godine na koji je stigla jedna prijava koja je odbačena jer kandidat nije ispunio uslove konkursa.

”Savjet nije izvršio izbor predsjednika Privrednog suda, imajući u vidu da nijesu ispunjeni uslovi iz člana 43, a u vezi sa članom 49 stav 5 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama”, rečeno je “Vijestima” u Sudskom savjetu.

Članom 49, stav 5 Zakona o Sudskom savjetu je precizirano da osoba koja na osnovu ocjene intervjua ostvari manje od 15 bodova ne može biti na rang listi kandidata za sudiju.

Bonus video: