Joković: Podnošenje zahtjeva za IPARD II Mjeru 3 od 6. februara do 6. marta

"Prihvatljivi troškovi kroz Mjeru 3 kreću se od 40.000 eura do 1.500.000 eura", navodi se u saopštenju

2530 pregleda 8 komentar(a)
Joković, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Joković, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Podnošenje zahtjeva na Javni poziv Evropske unije za poljoprivredu i ruralni razvoj IPARD II za Mjeru 3 biće moguće od 6. februara do 6. marta ove godine.

To je saopšteno na koferenciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) održanoj u Evropskoj kući.

Ova mjera, "Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva", namjenjena je podršci prerađivačkim kapacitetima i unaprijeđenju subjekata u poslovanju hranom, kako bi isti ispunili EU standarde u pogledu bezbjednosti hrane i nesmetano stavili proizvode na tržište, navodi se u saopštenju MPŠV.

"Prihvatljivi troškovi kroz Mjeru 3 kreću se od 40.000 eura do 1.500.000 eura", dodaje se u saopštenju.

Ministar MPŠV Vladimir Joković kazao je Vlada ima ekonomski interes da razvija agrarnu i ruralnu strukturu države i pokrene sve mehanizme kako bi se IPARD program efikasno sprovodio.

"Sredstava iz ovog fonda pomoći će da se crnogorska poljoprivreda pripremi za ozbiljnu utakmicu na jedinstvenom tržištu. Ovim javnim pozivom prerađivački sektor dobiće priliku da otpočne ili unaprijedi postojeći biznis, kroz ulaganja u opreme, mašine i uređaje za preradu, nabavku specijalizovanih vozila, nabavku opreme za zaštitu životne sredine i opreme za obnovljive izvore energije", kazao je Joković.

Šef Odsjeka za saradnju iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom, kazao je da IPARD sredstva mogu napraviti značajnu razliku u poljoprivrednom sektoru uz "trajne koristi za veći broj stanovnika u ruralnim područjima".

Naglašava da je program vrlo praktična priprema zemlje, nacionalne administracije, farmera i agrobiznisa za pristupanje EU.

"Moramo više da ulažemo, da postanemo dalje samoodrživi u pogledu hrane, energije i ekonomskog razvoja. A važnost prelaska na zeleno i digitalno je veća nego ikad", kazao je Engstrom.

Dodaje da ako postoji sektor u Crnoj Gori koji može dati više i bolje za budućnost, to je poljoprivreda.

"Zajedno sa nacionalnim vlastima želimo da podržimo poljoprivrednike i agrobiznis sa jasnom vizijom i planovima. Postoji velika podrška EU za vas i sektor poljoprivrede", poručio je Engstrom.

Svoje iskustvo kao korisnik sredstava podrške iz IPARD II programa, prenijela je Ana Knežević.

"Naša kompanija je prepoznala značaj uvezivanja primarne proizvodnje i prerade, što nam je i omogućeno korišćenjem sredstava iz MJERA 1 i 3 IPARD II programa. Veoma je važno da imamo priliku i da svoje ideje i poslovne zahvate realizujemo uz korišćenje svih prednosti koje su nam dostupne kroz ovakve programe", kazala je Knežević.

Joković je pozvao sve zainteresovane da se prijave na javni poziv i uzmu učešće na radionicama, koje će se organizovati tokom info kampanje.

"Tokom trajanja javnog poziva u Direktoratu za plaćanja će biti organizovani dani "otvorenih vrata", gdje će svaki zainteresovani korisnik u direktnoj komunikaciji sa zaposlenima koji rade na realizaciji ovog javnog poziva riješiti sve svoje nedoumice", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: