Regionalni vodovod pozdravio akciju protiv devastacije korita Morače

Ugrožavanjem vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja nanosi se direktna šteta turizmu Crne Gore, odnosno državi Crnoj Gori i njenom budžetu, ističu iz preduzeća

6882 pregleda 8 komentar(a)
Snimci tokom nedavnog osmatranja iz vazduha, Foto: Screenshot/Vlada Crne Gore
Snimci tokom nedavnog osmatranja iz vazduha, Foto: Screenshot/Vlada Crne Gore

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje pozdravio je akciju koju sprovodi Vlada i Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Vojske Crne Gore u cilju sprečavanja dalje devastacije korita rijeke Morače.

Kazali su da su, nakon dugog niza godina, konačno urodili plodom napori Regionalnog vodovoda da se stane na put devastaciji korita Morače koja je, pored klimatskih promjena, osnovni uzrok pada izdašnosti izvorišta "Bolje sestra".

"Raduje nas iskazana odlučnost Vlade Crne Gore, Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, resornog Ministarstva i drugih nadležnih organa i institucija da se konačno stane na put nelegalnoj eksploataciji šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače, odnosno svim nelegalnim privrednim aktivnostima koje su dovele do devastacije korita rijeke Morače a samim tim i izvorišta "Bolje sestra". Pozdravljamo i iskazujemo zahvalnost za sve njihove aktivnosti koje se sprovode ovih dana u tom pravcu i koje već daju konkretne rezultate", navodi se u saopštenju.

U Regionalnom vodovodu su, kako dodaju, svjesni da je ovo samo početak dugoročnog procesa na sanaciji nemjerljivih šteta nanijetih koritu Morače i izvorištu "Bolje sestra", kojima je ne samo ugrožen Regionalni vodovod, nego i čitavo Crnogorsko primorje. Ugrožavanjem vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja nanosi se direktna šteta turizmu Crne Gore, odnosno državi Crnoj Gori i njenom budžetu, ističu iz preduzeća.

"Aktivnosti koje se sprovode od strane Vlade Crne Gore, Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, resornog Ministarstva uz podršku MUP-a, Uprave policije i Vojske Crne Gore stvoriće uslove za sprovođenje mjera i aktivnosti koje su predložene studijom "'Monitoring, kontrola i zaštita izvorišta Bolje sestra'", koju je uradio 'Geoprojekt' DOO i koja je finansirana iz sredstava IPA INTERREG CBC IT-AL-MNE. U skladu sa predloženim mjerama, sprovešće se hitne mjere: za povećanje izdašnosti izvorišta (izgradnja pješčanog nasipa u koritu rijeke Morače) kao i za obezbjeđenje dodatnih količina vode (izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode)", dodaje se u saopštenju.

Sprovođenjem navedenih mjera i aktivnosti, kako su kazali, umnogome će se ublažiti negativne posljedice koje su prouzrokovali nelegalni radovi u koritu rijeke Morače.

"Nakon sprovođenja hitnih mjera Regionalni vodovod će sa svojim partnerima pristupiti sprovođenju dugoročnih mjera kako bi se na trajan način obezbijedilo uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, kao što je to uostalom uvijek bilo od puštanja u rad regionalnog sistema vodosnabdijevanja (2010. godine)", zaključuje se u saopštenju.

Regionalni vodovod želi da vjeruje u dosljednost i istrajnost u ovoj izuzetno važnoj aktivnosti kako za Regionalni vodovod, Crnogorsko primorje tako i za državu Crnu Goru. Isto tako očekujemo punu podršku u realizaciji navedenih hitnih mjera.

Voda je nezamjenjiv prirodni resurs i upravljanje ovim resursom predstavlja odgovornost prema sadašnjim i budućim generacijama. To zahtijeva punu odgovornost kako svih subjekata iz oblasti vodosnabdijevanja tako i svakog pojedinca.