Blokirano 500 nekretnina od Jaza do Buljarice

Opština stavila hipoteke na stotine stanova, kuća, hotela i zemljišnih parcela zbog duga od šest miliona eura na ime poreza na nepokretnosti

20616 pregleda 3 komentar(a)
Blokirani i veliki zemljišni kompleksi u zaleđu Kamenova, Foto: Vuk Lajović
Blokirani i veliki zemljišni kompleksi u zaleđu Kamenova, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala je tokom prošle godine 500 nekretnina, stanova, kuća, hotela i zemljišnih parcela zbog duga od šest miliona eura na ime poreza na nepokretnosti.

To je "Vijestima" potvrđeno u opštinskoj službi, koja je zbog neizmirivanje poreskih obaveza upisala hipoteke na nekretnine od Jaza do Buljarice.

Kako je "Vijestima" kazala direktorka Uprave lokalaih javnih prihoda Vesna Kovačević, ta služba je donijela tokom minule godine ukupno 502 rješenja o obezbjeđenju poreskih potraživanja - hipoteke.

"Za fizička lica donijeto je 243 rješenja na iznos od 998.350,50 eura, dok za pravna lica je donijeto 259 rješenja na iznos od 5.164.548,42 eura", saopštila je Kovačevićeva.

Uprava lokalnih javnih prihoda je tokom prošle godine, kako je navela Kovačevićeva, uspjela da premaši iznose koji su bili prvobitno predviđeni budžetom, a potom i rebalansom.

"Po osnovu poreza na nepokretnosti, za period od 1. januara do 31. decembra naplaćeno je ukupno 18.225.273,62 eura. Podsjećam, planom budžeta za 2022. godinu po osnovu poreza na nepokretnosti, planirano je bilo 13.500.000 eura, dok je rebalansom budžeta bilo planirano 16.700.000 eura poreza. Planirani iznos rebalansa budžeta za 2022. po osnovu poreza na nepokretnosti premašen je za 1.525.273, 62 eura, odnosno za 9,2 odsto je više naplaćeno", naglasila je.

Kada je riječ o prinudnoj naplati po osnovu poreza na nepokretnosti, Uprava lokalnih javnih prihoda je lani donijela čak 1.100 rješenja, od čega za fizička lica 781 rješenje na iznos od 1.448.793,94 eura i 321 rješenje za pravna lica, na iznos od 9.159.520,35 eura.

"Uprava lokalnih javnih prihoda, kao garanciju izmirenja poreskih obaveza, svim poreskim dužnicima donosi rješenja o obezbjeđenju poreskih potraživanja (hipoteke) na nepokretnosti", kazala je ona.

I pretprošle, kao i prošle godine, Uprava lokalnih javnih prihoda postigla je izuzetne rezultate, te pomogla stabilizaciji finansijske situacije, jer je naplata poreza jedna od ključnih priliva koji obezbjeđuju punu kasu metropole turizma.

A spisak poreskih dužnika je podugačak i praktično crna lista onih koji izbjegavaju poreske obaveze, iz godine u godinu se povećava, ali i neselektivnim pristupom uspijeva se naplatiti nagomilani poreski dug iz ranijih godina.

Kako bi naplatili poreske dugove, Uprava lokalnih javnih prihoda to vrši blokadom računa ili imovine dužnika.

Blokada računa preko Centralne banke sprovodi se prilikom naplate duga kod pravnih lica, dok se poreski dug građana naplaćuje upisom hipoteke na nepokretnost u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, čime se Opština osigurava da će obaveza biti izmirena.

Upravo naplata poreza, kao i komunalija, najznačajniji su prihodi lokalne uprave kojima se garantuje normalno funkcionisanje i razvoj grada.

"Vijesti" su u više navrata objavljivale da je Uprava lokalnih javnih prihoda u protekloj godini bez ikakve selekcija vršila blokade imovine svih onih koji ne izmiruju obaveze, pa su tako blokirani veliki zemljišni kompleksi u zaleđu Kamenova, Jadranski sajam, ali i zemlja iznad plaže "Mogren", blokade su upisivane i na nekretnine ljudi koji se nalaze i na čelu narkoklanova, političara, ali i na hotelske komplekse, poput "Asa" u Perazića dolu.