Vlada opet traži kupca za Montepranzo

Na prodaju će biti ponuđeno 75,05 odsto akcija koje su u vlasništvu tri državna fonda. Kompanija ima milionske dugove, devastirani prostor, a dio zemljišta potražuju građani Tivta kojima je imovina po simboličnim cijenama ranije eksproprisana

11537 pregleda 8 komentar(a)
Neraspoređeni gubitak veći od 3,2 miliona: Zemljište kompanije Montepranzo, Foto: Dopisnik
Neraspoređeni gubitak veći od 3,2 miliona: Zemljište kompanije Montepranzo, Foto: Dopisnik

Vlada namjerava u ovoj godini da pripremi i raspiše tender za ponovni pokušaj privatizacije preduzeća Montepranzo Bokaprodukt iz Tivta tako što će ponuditi prodaju 75,05 odsto akcija ove firme, koje su trenutno u vlasništvu Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG).

”Cilj privatizacije Montepranzo-Bokaprodukta je da se kroz pronalaženje strateškog investitora obezbijede uslovi za iskorišćavanje resursa na izuzetno atraktivnoj lokaciji na crnogorskom primorju, u cilju daljeg razvoja i unapređenja crnogorske turističke ponude, a samim tim i cjelokupne privrede”, piše u ovogodišnjem Planu privatizacije koji je Vlada usvojila prošlog mjeseca.

Do sada su propala dva pokušaja privatizacije ove kompanije koju je svojevremeno bila kupila budvanska firma “Merkur”, pa se Montepranzo opet vratio u većinsko vlasništvo države da bi ga ona opet bezuspješno prije skoro deset godina pokušala prodati kompaniji “Boka grupa”.

Montepranzo koji se nekada bavio poljoprivrednom proizvodnjom (vinogradarstvom i uzgojem voća i povrća) na velikim zemljišnim kompleksima u blizini aerodroma Tivat, već godinama nema nikakvu proizvodnju ili bilo kakvu drugu značajniju privrednu aktivnost. Firma grca u dugovima, račun joj je blokiran, a samo Opština Tivat od nje potražuje blizu šest miliona eura na ime neplaćenog poreza na nepokretnosti. Intencija lokalne uprave Tivta je, s obzirom da se iz nepostojeće poslovne aktivnosti Montepranza ništa od ovih potraživanja ne može naplatiti, da uzme dio zemljišta kojim ta kompanija raspolaže, u vrijednosti svog poreskog potraživanja i na taj način stvori prostorne mogućnosti za rad nekih komunalnih službi koje kubure sa prostorom, ali i za dalji razvoj sportsko-turističkih sadržaja u tom gradu.

Montepranzo gazduje sa više miliona kvadrata zemlje u Tivtu i Kotoru od čega najviše otpada na kompleks nekadašnjeg poljoprivrednog zemljišta u Mrčevcu, uz Jadransku magistralu preko puta tivatskog aerodroma. Ova nekada vrlo uspješna firma koja je svojevremeno proizvodila velike količine vinskog grožđa, povrća i voća i čak izvozila u inostranstvo svježe cvijeće iz svojih staklenika, proteklih je godina uništena, jer su bivše vlasti željele da umjesto poljoprivrede, ovdje razvijaju turističko-nekretninski biznis.

Bivše državne i lokalne vlasti u Tivtu predvođene DPS-om su prije petnaestak godina zvanično namjenu nekadašnjih povrtanjaka, vinograda i voćnjaka kod aerodroma, u planskoj dokumentaciji iz poljoprivredne, promijenile u građevinsku kako bi na ovom mjestu realizovale kontroverzni stambeno-nekretninski poduhvat, prvo holandskog biznismena Krisa Libreksa, a potom DPS-u bliskog biznismena Jovana Gvozdenovića-Džona Kenedija da se tu gradi veliko golf igralište i stambeni rizort. Kenedi je isplanirao rizort sa gradskim bedemima i imitacijom starih kamenih zgrada i u promotivnim materijalima ga nazivao “Starim Tivtom”. Planovi Kenedijeve kompanije “Boka grupa” neslavno su propali, pa “Stari Tivat” i golf igralište uz njega nisu nikli na zapuštenim nekadašnjim oranicama i uz obale dva manja vještačka jezera koja su ovdje ranije izgrađena za navodnjavanje usjeva.

Ovaj kompleks “u komadu” ima više od 800.000 kvadrata, ali od toga je oko 270.0000 kvadrata sporno zato što na tu zemlju pretenduju brojni građani Tivta, čijim je porodicama ta imovina svojevremeno eksproprisana po simboličnim cijenama za poljoprivredno dobro, da bi kasnije tim nekretninama država promijenila namjenu iz poljoprivrednog u gradsko-građevinsko zemljište. Neki od sporova koje su tim povodom protiv države pokrenuli građani, u međuvremenu su pravosnažnim presudama okončani u njihovu korist.

Prema posljednjim dostupnim izvještajima o poslovanju Montrepranzo je poslovnu 2021. godinu završio sa gubitkom od 425.721 euro. Kompanija na papiru ima pet zaposlenih, posjeduje zemljište i objekte knjigovodstveno vrijedne nešto preko 1,8 miliona eura, te ima neraspoređene gubitke u iznosu od preko 3,2 miliona eura.

Za deponovani građevinski otpad još niko nije odgovarao

Montepranzo se i pored neslavne propasti ideje o igranju golfa uz bučnu i prometnu magistralu i pistu tivatskog aerodroma do sada nije vratio poljoprivrednoj proizvodnji.

Dio parcela koje su formalno u njegovoj svojini, kompanija već pet godina ustupa na besplatno korišćenje Komunalnom preduzeću Tivat. Na dijelu tih površina 2020. godine su Komunalno i Opština Tivat kojima je tada još rukovodio DPS, dozvolili ogromnu devastaciju jer su pustili kompaniju Regionalni vodovod na čijem je čelu tada bio visoki funkcioner DPS-a Goran Jevrić, da nekadašnje povrtnjake i voćnjake mimo zakona bukvalno zatrpa sa skoro 15 hiljada kubika iskopa i građevinskog šuta od izgradnje cjevovoda za Opštinu Herceg Novi. Zbog toga do danas niko nije odgovarao, a divlje deponovani građevinski otpad se i dalje nalazi na bivšim oranicama.

Montepranzo je u međuvremenu iz državnog budžeta lani dobio više od dva miliona eura i to na ime eksproprijacione naknade za zemljište uz trasu Jadranske magistrale, a koje je potrebno za njeno planirano pretvaranje u saobraćajnicu bulevarskog tipa sa četiri trake, na potezu od Tivta do Jaza. U tom poslu Montepranzu je eksproprisano nešto više od 67.000 kvadrata zemlje.

Bonus video: