Sindikat banaka sa Bošnjak: Pokrenuta inicijativa za usvajanje Granskog kolektivnog ugovora

Pejović je kazala da je sadržaj GKU doveden do kraja "ali da je ostao bez potpisa jer Udruženje banaka Crne Gore ne želi socijalni dijalog"

5703 pregleda 6 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Sindikat banaka Crne Gore je pokrenuo inicijativu za usvajanje Granskog kolektivnog ugovora (GKU) kako bi se poboljšala prava i uslovi rada zaposlenih, proporcionalno opštem prihodovanju banaka i njihovog menadžmenta.

To je saopšteno na sastanku potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak sa predsjednicom Sindikata banaka Lidijom Pejović i predsjednikom Sindikalne organizacije Adiko banke AD Podgorica Igorom Lainovićem.

"U jednoj od najprofitabilnijih društvenih djelatnosti - bankarskom sektoru slična je situacija kao i u Telekomu, ali i u mnogim drugim institucijama, u kojima se određena prava zaposlenih zanemaruju, ne realizuju ili ukidaju čime se krše ujedno i EU standardi", navodi se u saopštenju predsjednice Skupštine.

Pejović je kazala da je sadržaj GKU doveden do kraja "ali da je ostao bez potpisa jer Udruženje banaka Crne Gore ne želi socijalni dijalog".

"Iako Unija poslodavaca Crne Gore podržava sadržaj GKU, kao značajnog pomaka u poboljšavanju uslova rada i prava zaposlenih u bankarskom sektoru, bez zakonske regulative nedovoljna je solidarnost sindikalnih udruženja", kazala je Pejović.

"Bošnjak se saglasila sa potrebama i prijedlozima Sindikata banaka Crne Gore i istakla neophodnost i urgentnost rješavanja ovog problema", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: