Nikšić idealan za "zelena" radna mjesta

”Ozon” će Opštini i Elektroprivredi prezentovati plan razvoja obnovljivih vidova energije i nove vizije razvoja

4608 pregleda 6 komentar(a)
Jezero Krupac u Nikšiću (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Jezero Krupac u Nikšiću (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Ekološki pokret “Ozon” tvrdi da je razvojna vizija Nikšića u korišćenju potencijala obnovljivih vidova energije i otvaranju tzv. zelenih radnih mjesta, a ideje kako da se do toga dođe planiraju da prezentuju lokalnoj upravi i Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), te da se kroz strateški plan razvoja, one koje se pokažu kao održive, korisne i primjenjive, postave kao smjernice za budućnost i razvojni pravac.

”Proglašenjem parka prirode voda gornje Zete, uticalo bi se pozitivno na turističke potencijale lokalne zajednice, naročito razvoj ekoturizma. Zaštitom jedne od najljepših rijeka sa njenim pritokama, uz odgovorno upravljanje, zaustavile bi se pojave poput izmještanja i uzurpacije riječnog korita, nelegalne eksploatacije riječnog materijala, krivolova, uništavanja ribljeg fonda, nekontrolisanog odlaganja otpada i otpadnih voda”, kazao je “Vijestima” direktor “Ozona” Aleksandar Perović.

On je naveo da se Krupac, Slano, Liverovići i Vrtac, pošto su kroz decenije postojanja dobile veliki ekosistemski značaj, moraju bezbjedno i održivo koristiti ne samo u kontekstu potreba hidroelektrane (HE) “Perućica”, već i drugih namjena.

Perović
Perovićfoto: Svetlana Mandić

”Predlažemo da se akumulacijske brane urede odgovarajućom infrastrukturom, kako bi bile bezbjedne za građane koji ih svakodnevno koriste u različite svrhe. Brana na Krupačkom jezeru treba da ima zaštitnu ogradu i odgovarajući mobilijar za odmor. Ideju o proglašenju revira na rijeci između Vukovog i mosta na Duklu, koju su još prije više godina kandidovali oni koji vole svoj grad, sa željom da se utiče na razvoj sportskog ribolova, smatramo realnom i korisnom”, smatra Perović.

Predlaže i da se zaštitna ograda i znakovi upozorenja moraju postaviti na rekonstruisanim kanalima između Krupačkog i Slanog jezera, kako bi se spriječile tragične nezgode kojih je nažalost bilo i previše, a da se sa strana urede šetačko-biciklističke staze, čime bi se takođe uticalo na ukupan efekat.

”Kao još jednu ideju kandidujemo i izgradnju hotelskih kapaciteta u preostalom neiskorišćenom dijelu Doma revolucije, koji bi bio primjer dobre prakse promocije korišćenja solarne energije u kontekstu valorizacije turističkih potencijala Nikšića, čime bi se toj promašenoj, megalomanskoj zaostavštini prošlosti i jednom od simbola ekonomskog sunovrata nekad jedne od najbogatijih opština dao drugačiji i pozitivan efekat”, kazao je Perović.

Više puta je isticao da bi u Nikšiću trebalo uraditi prvi centar za pametno upravljanje otpadom u Crnoj Gori, koji bi osim proizvodne imao i konkretnu namjenu u obrazovno-naučnim aktivnostima, primjeni savremenih tehnologija i podsticanju inovacija, što ima poseban značaj za buduće generacije.

Sve ovo, kao i brojne druge ideje, smatra Perović, uticaće na dalje raseljavanje i odliv kadrova, kao i na perspektivu mladih.

”Razvojem obnovljivih vidova energije uticaće se na otvaranje zelenih radnih mjesta, smanjiti siromaštvo, povećati obrazovno-kulturološki nivo, podstaći razvoj naučnog i turizma uopšte, otvoriti perspektiva lokalne zajednice koja je ugrožena višedecenijskom lošom politikom vlasti. Razvoj obnovljivih vidova energije ima značajnu ulogu i u prevazilaženju životnih problema, konkretno aerozagađenja, jer Nikšić kao opština koja i danas ima značajnu ulogu u ukupnoj proizvodnji električne energije u Crnoj Gori ima sve potrebne preduslove za izgradnju ekološki prihvatljive infrastrukture za potrebe grijanja u urbanom dijelu”, tvrdi Perović.

Nikšić, prema njegovim riječima, može da bude opština prepoznata po tome da se sva električna energija koju koriste građani i privreda dobija iz obnovljivih vidova energije, a da se prirodnim resursima koji se koriste za te svrhe upravlja na održiv način.

”Nikšić je već jednom bio žrtva nekontrolisanog industrijskog razvoja, zasnovanog na brutalnoj eksploataciji resursa, bez brige o životnoj sredini, prostornom planiranju, što je imalo apokaliptične posljedice i to je ono što se više ne smije dozvoliti. Nikšić treba da bude perspektivna životna sredina, a građani Nikšića moraju da osjete benefite prirodnih resursa koje imamo, da vodu, vjetar i sunce doživljavaju kao dar i bogatstvo, i to što je prije moguće, ukoliko se žele spriječiti negativni trendovi izazvani višedecenijskom nebrigom onih koji su donosili odluke”, kazao je Perović.

Bonus video: