Kovačević sa 27 mladih porodica potpisao ugovore o sufinansiranju kamata za stambene kredite

Ovo je prvi put da lokalna uprava omogućava mladim porodicama i samohranim roditeljima sa teritorije Pljevalja kupovina stana, izgradnju ili kupovinu kuće po povlašćenim uslovima, kroz sufinansiranje mjesečne rate stambenog kredita

3392 pregleda 5 komentar(a)
Kovačević sa predstavnicima mladih pljevaljskih porodica, Foto: Goran Malidžan
Kovačević sa predstavnicima mladih pljevaljskih porodica, Foto: Goran Malidžan

Odlazeći predsjednik opštine Pljevlja Rajko Kovačević potpisao je danas ugovore o sufinansiranju kamata za stambene kredite sa 27 mladih pljevaljskih porodica, koje prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje.

Opština će kamate na stambene krediti potpisnicima ugovora isplaćivati u narednom desetogodišnjem periodu.

Ovo je prvi put da lokalna uprava omogućava mladim porodicama i samohranim roditeljima sa teritorije Pljevalja kupovina stana, izgradnju ili kupovinu kuće po povlašćenim uslovima, kroz sufinansiranje mjesečne rate stambenog kredita.

Na javni poziv pristigla je 31 prijava od kojih četiri nisu ispunjavali tražene uslove jer kako se navodi u obrazloženju posjeduju objekat za stanovanje ili su korisnici hipotekarnog kredita.

Opština Pljevlja za ovu namjenu planirala budžetska sredstva od 40.000 eura. Sredstva će biti dovoljna da se sufinansira kamata stambenih kredita svim mladim porodicama koje ispunjavaju uslove Javnog poziva.

Subvencioniranje kamate na stambene kredite mladim bračnim parovima koji nemaju riješeno stambeno pitanje, je još jedna od mjera koje lokalna uprava preduzima u cilju zaustavljanja strmoglavog pada nataliteta i zaustavljanja odseljavanja mladih iz Pljevalja.

Procjene su da u Pljevljima trenutno živi 25 do 26 hiljada stanovnika, što je za oko četiri do pet hiljada manje u odnosu na 2011. kada je održan popis. Pljevlja su 1971. imala 46.856 stanovnika, a deceniju kasnije 3.527 manje. Trend pada broja stanovnika se nastavio, pa je po popisu iz 1991. bilo 39.593 stanovnika, a 2003 - 36.918...

Opština će finansirati maksimalno do 100 eura kamate mjesečno, u periodu do 10 godina, pod uslovom da je stambeni kredit odobren u godini javnog poziva, ili godini koja prethodi godini Javnog poziva.

Pravo na subvenciju imali su mladi bračni ili vanbračni parovi i njihova djeca, pod uslovom da na dan raspisivanja javnog poziva barem jedan od bračnih ili vanbračnih partnera, nije stariji od 45 godina.

Mladom porodicom se smatra i porodica koju čini samohrani roditelj i djeca, zajednica dva lica istog pola, pod uslovom da na dan raspisivanja javnog poziva barem jedan od partnera nije stariji od 45 godina.

Pravo na dodjelu bespovratnih novčanih sredstava imale su mlade porodice pod uslovm da je podnosilac prijave državljanin Crne Gore, da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Opštine Pljevlja, da nema neizmirenih dospjelih poreskih obaveza prema Opštini. Pravo na dodjelu bespovratnih novčanih sredstava imala je mlada porodica koja nema u svojini objekat za stanovanje na teritoriji opštine Pljevlja, da kupovinom ili izgradnjom objekta za stanovanje prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje sticanjem vlasništva nad objektom za stanovanje na teritoriji Crne Gore, odnosno da prethodno nisu prodali, poklonili ili na bilo koji način otuđili objekat za stanovanje.

Pravo na dodjelu bespovratnih novčanih sredstava mlada porodica može ostvariti i za izgradnju kuće.

Pravo na sufinansiranje kamate po ovoj mjeri ostvaruje se pod uslovom da je podnosiocu prijave odobren stambeni kredit od strane komercijalne banke.

Podnosilac prijave na Javni poziv pravo na sufinansiranje kamate može ostvariti samo jednom.

Sufinansiranje izgradnje objekta za stanovanje moglo se ostvariti pod uslovom da je pribavljena građevinska dozvola ili odgovarajući akt za izgradnju i da je prijava početka izgradnje izvršena u godini prije raspisivanja javnog poziva ili u godini raspisivanja javnog poziva.

Podnosilac zahtjeva za subvenciju kamate dužan je zadržati prebivalište na teritoriji opštine Pljevlja na adresi kupljene/izgrađene nekretnine najmanje 10 godina od dana potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Bonus video: