KADROVSKE PROMJENE U PORESKOJ UPRAVI

Damjanović novi glavni inspektor?

Damjanovićeva je bila rukovodilac Područne jedinice PU u Budvi, a na funkciji glavnog poreskog inspektora naslijediće Sinišu Kovačevića
586 pregleda 6 komentar(a)
Nataša Damjanović, PU, Foto: Zoran Đurić
Nataša Damjanović, PU, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.09.2017. 05:39h

Dosadašnji rukovodilac Područne jedinice Poreske uprave  u Budvi Nataša Damjanović, biće izabrana za glavnog poreskog inspektora u Crnoj Gori, saznaju „Vijesti“ nezvanično.

Taj predlog trebalo bi prvo da prođe Vladinu Komisiju za ekonomsku politiku (KEP), a nakon toga i sjednicu izvršne vlasti.

Nakon tog imenovanja, Područna jedinica Budva dobiće novog načelnika, a kadrovsko jačanje na rukovodećim pozicijama, kako je juče potvrđeno „Vijestima“ iz Poreske uprave (PU) planirano je i u Filijali za obradu poreskih prijava i poreskih uplata u Područnoj jedinici Podgorica.

Damjanović će na funkciji glavnog poreskog inspektora naslijediti Sinišu Kovačevića koji, prema nezvaničnim informacijama, od prošle godine nije u najboljim odnosima sa direktorom PU Miomirom M. Mugošom.

Reforma PU početa početkom prošle godine nastavlja se organizacionim, prostornim i kadrovskim izmjenama od centrale u Podgorici do područnih jedinica širom Crne Gore, navode iz PU.

„Predlog izmjena organizacione strukture podrazumijeva osnivanje 11 novih organizacionih cjelina, poput sektora za velike poreske obveznike i Sektora za ljudske resurse, Odjeljenja za upravljanje rizicima i unutrašnju kontrolu, Odsjeka za upravljanje poreskim dugom i Područne jedinice Kotor, i to uz smanjenje broja sistematizovanih radnih mjesta za šest, a usvajanje istog očekuje se u najskorijem roku. Treba imati u vidu da su radni procesi u jedinicama za unutrašnju kontrolu, analizu rizika i upravljanje dugom već organizovani, uz smjernice eksperata Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a na osnovu najbolje međunarodne prakse“, objasnili su iz PU.  

Dodaju da je u cilju obezbjeđivanja boljih uslova neophodnih za pružanje usluga i uspješnu komunikaciju sa strankama, Poreska uprava obezbijedila  nove prostorije za rad Odsjeka za Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) i

Filijalu za usluge i registraciju Područne jedinice Podgorica, a u granicama mogućnosti, radiće se na unapređenju prostornih kapaciteta i ostalih organizacionih cjelina, naročito onih koje na svakodnevnom nivou servisiraju potrebe poreskih obveznika.

„Kadrovske promjene na menadžmentskom nivou započete su imenovanjem Dušanke Vujisić za novog načelnika Odsjeka za Centralni registar privrednih subjekata, a oglas za mjesto glavnog poreskog inspektora privodi se kraju“, dodali su iz PU.

Napominju da svi reformski procesi početi u Poreskoj upravi „imaju isti i jasno zacrtan cilj, a to je efikasnija naplata poreskih potraživanja i sankcionisanje neregularnog poslovanja“.

Poreski dug iznosi preko 700 miliona eura.

Preporučujemo za Vas