MF: Uvažavamo ulogu i uključenost svih partnera koji su doprinijeli pozitivnom pravnom ishodu u korist države

Ministarstvo finansija se oglasili nakon što je Advokatska kancelarija "Velimirović i partneri" reagovala povodom teksta objavljenog na portalu "Vijesti" pod naslovom "Odluka u korist države Crne Gore zvanično dostupna"

2039 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija saopštilo je da uvažava ulogu i uključenost svih partnera koji su na posredan ili neposredan način doprinijeli pozitvnom pravnom ishodu u korist države u postupku “Addiko Bank AG protiv Crne Gore.

Iz ovog vladinog resora dodaju da je to slučaj i sa Advokatskom kancelarijom “Velimirović i partneri“, za koju kažu da nije bila direktni zastupnik države, već je angažovana od strane međunarodnog pravnog tima, pod vođstvom Cherie Blair CBE KC i Catriona Paterson iz Omnia Strategy LLP, kao lokalni saradnik u postupku.

Iz Ministarstva finansija oglasili su se nakon što je Advokatska kancelarija “Velimirović i partneri“ reagovala povodom teksta objavljenog juče na portalu "Vijesti" pod naslovom "Odluka u korist države Crne Gore zvanično dostupna".

Povezani članci

08. Februar 2023.

Odluka u korist države Crne Gore zvanično dostupna

Iz te kancelarije poručili su da su dali značajan doprinos da se državi ne nanese šteta od 100 miliona, a da ih Ministarstvo finansija nije ni pomenulo.

Iz vladinog resora dodaju da je saopštenje Ministarstva finansija od 8. februara bazirano je na zvaničnoj odluci, objavljenoj od strane Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSD) na engleskom jeziku i pripremljeno upravo od strane pravnog zatupnika Crne Gore, "OMNIA Strategy LLP, a u kojem saradnici londonske kancelarije, uključujući "Velimirović i partneri" nijesu pojedinačno istaknuti.

"Podsjećamo da je Ministarstvo finansija 10. novembra 2017. godine, objavilo 'Javni poziv domaćim i međunarodnim advokatskim kancelarijama da dostave ponude za zastupanje Crne Gore u arbitražnom postupku protiv Addiko banke AG '. Advokatska kancelarija 'Velimirović i partneri' nije dostavila ponudu na taj javni poziv, pojedinačno, niti u saradnji sa nekom drugom advokatskom kancelarijom, te nije ni mogla biti angažovana od strane Ministarstva finasija da zastupa Crnu Goru u pomenutom arbitražnom postupku", kažu iz Ministarstva.

Navode i da izražavaju zahvalnost advokatskoj kancelariji "Velimirović i partneri" za učestvovanje i doprinos u ovoj međunarodnoj pravnoj borbi, uz puno uvažavanje njihove profesionalnosti, istovremeno izražavajući žaljenje što je u zvaničnoj odluci, pa i javnom obraćanju Ministarstva finansija, izostala direktna zahvalnost za doprinos u pozitivnom rješevanju ovog velikog pravnog pitanja, kojim je zaštićen ugled i interes države.

"Kada je riječ o odabiru pravnog zastupnika u drugom navedenom postupku u reagovanju ove advokatske kancelarije, informišemo javnost da je, u konkretnom slučaju sproveden 'Javni poziv domaćim i međunarodnim advokatskim kancelarijama da dostave ponude za zastupanje Crne Gore u arbitražnom postupku protiv dr Duška Kneževića, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited', na koji se, između ostalih javila i advokatska kancelarija 'Velimirović i partneri' u saradnji sa 'OMNIA Strategy LLP'. Odluka o izboru advokatske kancelarije 'Four Knights LLC' iz Ženeve donijeta je 2021. godine, od strane tadašnjeg ministra finansija, gospodina Milojka Spajića, sa čime je javnost već upoznata", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: