Prerađivači iz primorskih opština zainteresovani za IPARD podršku

“Kroz objavljeni javni poziv na raspolaganju je 5,56 miliona eura dostupne podrške, dok je iznos prihvatljivih troškova od 40 hiljada do 1,5 miliona eura“

3194 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada CG
Sa sastanka, Foto: Vlada CG

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavili su zainteresovanim privrednicima u Baru detalje podrške kroz IPARD II javni poziv za Mjeru 3 - Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva.

Iz Ministarstva su kazali da je danas u Baru, nakon tri održane radionice, nastavljena informativna kampanja o IPARD javnom pozivu koji je objavljen u ponedjeljak.

„Informativna kampanja ima za cilj da se zainteresovanim privrednicima na terenu, u direktnoj komunikaciji, detaljnije pojasne mogućnosti podrške i uslovi i kriterijumi za prijavljivanje na javni poziv, kako bi se što više privrednika uspješno prijavilo i iskoristilo veliku šansu za unapređenje privrede i rast konkuretnosti“, dodaje se u saopštenju.

Generalni direktor Direktorata za plaćanja, Vladislav Bojović, podsjetio je prisutne da se finansijska podrška za javni poziv sastoji od 75 odsto sredstava obezbijeđenih kroz Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj Evropske unije (IPARD) i 25 odsto sredstava koje je obezbijedila Vlada.

“Kroz objavljeni javni poziv na raspolaganju je 5,56 miliona eura dostupne podrške, dok je iznos prihvatljivih troškova od 40 hiljada do 1,5 miliona eura“, precizirao je Bojović.

On je dodao da je javni poziv otvoren za podnošenje aplikacija do 6. marta.

„Rok za realizaciju ugovorene investicije je 1. oktobar ove godine. Svjesni smo vremenskog ograničenja, ali vjerujem da će biti veliko interesovanje i da ćemo udruženim snagama moći da iskoristimo sva predviđena finansijska sredstva“, saopštio je Bojović.

Na radionici u Baru je objašnjeno da se kroz objavljeni javni poziv ne podržava izgradnja i rekonstrukcija objekata, već isključivo nabavka specijalizovane opreme, mašina i uređaja za preradu, specijalizovanih vozila, te opreme za tretman otpada, zaštitu životne sredine i obnovljive izvore energije.

Privrednici su tokom radionice posebno interesovanje iskazali za mogućnosti avansnog plaćanja u iznosu do 50 odsto i faznog plaćanja, gdje su i dobili sva potrebna pojašnjenja od predstavnika Ministarstva.

Prisutni su informisani da se svi potrebni obrasci u vezi sa apliciranjem na javni poziv mogu preuzeti sa internet stranice Ministarstva, kao i stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.gov.me/ipard.

Obrasci i sve dodatne informacije se mogu preuzeti i u kancelarijama Direkcija za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

U nastavku info kampanje, Ministarstvo će organizovati Dane IPARD otvorenih vrata u prostorijama Direktorata za plaćanje, gdje će potencijalni korisnici imati priliku da se u direktnoj komunikaciji konsultuju sa zaposlenima i riješe sve svoje nedoumice.

Bonus video: