Huter profitirao od kratkotrajne pozicije - tri mjeseca rada, pa otpremnina od 21.000 eura

Predsjednik cetinjskog odbora DPS-a profitirao od kratkotrajne pozicije vršioca dužnosti direktora stručne službe turističke organizacije Prijestonice

40432 pregleda 65 komentar(a)
Ne odgovara “ukopnicima svega crnogorskog”: Huter, Foto: Demokratska partija socijalista
Ne odgovara “ukopnicima svega crnogorskog”: Huter, Foto: Demokratska partija socijalista

Turistička organizacija Prijestonice Cetinje (TOPC) zaključila je 7. aprila prošle godine ugovor o radu sa Oskarom Huterom na poziciju vršioca dužnosti (v.d.) direktora stručne službe, da bi mu 30. juna iste godine prestao radni odnos zbog čega mu je isplaćena otpremnina od 20.984 eura.

Ovo pokazuje ugovor o radu i zapisnik sa sjednice Izvršnog odbora TOPC u koji su “Vijesti” imale uvid, a informacija je redakciji potvrđena i zvanično iz turističke organizacije.

Iako je sa Huterom zasnovan radni odnos na period do imenovanja direktora putem javnog konkursa, u članu sklopljenog ugovora, koji je potpisao tadašnji predsjednik Izvršnog odbora TOPC Miodrag Koljević, se navodi da u slučaju prestanka ugovora po bilo kom osnovu, kao i njegovog isteka, zaposleni ima pravo da bude raspoređen na drugo radno mjesto u organizaciji koje odgovora njegovoj stručnoj spremi, znanju i sposobnostima. Istim članom je definisano da u slučaju da ne prihvati raspored u organizaciji, zaposlenom prestaje radni odnos uz isplatu otpremnine u iznosu 12 bruto zarada koje je ostvario u posljednjom mjesecu. Uz to se dodaje i da radni odnos Huteru ne može prestati dok se ne izvrši otpremnina.

Huter je od 2017. godine obavljao dužnost direktora TOPC. On je krajem juna prošle godine izabran za predsjednika cetinjskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), a do tada je bio odbornik u cetinjskom lokalnom parlamentu.

Iz TOPC su kazali da je Huteru isplaćena otpremnina 7. jula prošle godine u iznosu od 20.984 eura.

”Nakon imenovanja novih organa upravljanja u TOPC, zaključen je Ugovor o radu sa sadašnjim v.d. direktorom Stručne službe TOPC Nikolom Jablanom, kojim ugovorom nije propisano pravo ovog v.d. direktora na isplatu otpremnine u slučaju prestanka radnog odnosa, odnosno isteka roka na koji je imenovan”, kazali su iz TOPC, upitani da prokomentarišu prethodni zaključeni ugovor o radu sa Huterom.

Izvršni odbor TOPC je na sjednici 30. juna prošle godine konstatovao da je Huter članove odbora dva dana prije toga upoznao da u TOPC ne postoji slobodno radno mjesto predviđeno aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i zaključio da se Huter ne može rasporediti na drugo radno mjesto.

Kako se navodi u zapisniku, predsjednik IO Vuk Latković je upoznao odbor da se konsultovao sa eminentnim pravnim stručnjacima i donijet je zajednički zaključak da se Huteru treba isplatiti ugovorenu otpremninu.

”Posebno iz razloga jer je isti stupanjem na dužnost v.d. TOPC morao raskinuti svoj radni odnos u Narodnom muzeju Crne Gore, imajući u vidu da je stupanjem na funkciju iskoristio svoje pravo na mirovanje prava iz radnog odnosa shodno članu 91 Zakona o radu. Takođe, mišljenje pravnika je išlo u tom pravcu da bi uskraćivanje ovog prava Huteru vodilo eventualnom sudskom sporu i dodatnim troškova sudskom postupka”, navodi se u zapisniku.

Odbor je nakon toga jednoglasno usvojio predlog o isplati otpremnine, kao i isplati naknade za neiskorišćeni godišnji odmor za 2021. i 2022. godinu u iznosu od 1.278 eura.

Ne sarađuje sa “ukopnicima svega crnogorskog”

Na pitanja “Vijesti” da li mu je i u kolikom iznosu isplaćena otpremnina, te ako jeste, da li to smatra opravdanim i uobičajenim iako je imenovan kao v.d. na period do imenovanja novog izvršnog direktora, Huter je kazao da jedini odgovor koji može dati “Vijestima” je “da sa njima ne sarađujem dok god zastupaju ukopnike svega crnogorskog i da se slobodno relaksiraju kad sam ja u pitanju” i dodao da nikako sem u skladu sa zakonima Crne Gore ne postupa.

Bonus video: