Đurović: Kvalitetna i pravovremena priprema promocija ljetnje sezone jedan od najvažnijih zadataka

U toku izrada Plana za pripremu sezone čiji je cilj stvaranje preduslova za unaprjeđenje ambijenta za poslovanje turističko-ugostiteljske privrede

1831 pregleda 0 komentar(a)
Foto: JP Morsko dobro
Foto: JP Morsko dobro

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom organizovalo je 26. sjednicu odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, na kojem se glavna tema odnosila na pripremu ljetnje turističke sezone i digitalnoj promociji destinacije.

"Imajući u vidu poseban značaj koji ljetnja turistička sezona ima za ekonomiju Crne Gore, smatram da je njena kvalitetna i pravovremena priprema promocija jedan od naših najvažnijih zadataka. Da bismo to postigli, potrebna je dobra međuinstitucionalna saradnja koju, vjerujem ostvarujemo, kako kroz rad ovog odbora tako i kroz rad Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje odvijanja turističkih sezona na nivou države", kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

On je poručio da je u toku izrada Plana za pripremu sezone čiji je cilj stvaranje preduslova za unaprjeđenje ambijenta za poslovanje turističko-ugostiteljske privrede.

Đurović je naglasio da pravovremena i kvalitetna priprema sezone predstavlja jedan od najvažnijih zadataka.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović, iskoristio je priliku da se osvrne na tekuću zimsku sezonu i izrazio nadu da će ona potrajati do marta.

"Ono što bih istakao je akciju Ministarstva za ekonimski razvoj i turizam, Privredne komore i Nacionalne turističke organizacije, kada je organizacija "Ski buseva" za sva naša skijališta. Čuli smo planove i rezultate koji su tiču zimske sezone. Saznali smo i o projektima koje sprovodi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore. Od privrede smo čuli sugestije, a ujedno su nam i ukazali da trebamo što hitnije i ažurnije da radimo u narednom periodu", rekao je Jovović.

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća Blažo Rađenović, poručio je da je njihov imperativ, da u predstojećoj ljetnoj sezoni podignu prihode, koje bi pratile investicije u punom kapacitetu.

"Imamo ambiciozan plan za tekuću 2023. godinu. Gotovo da nema mjesne zajednice gdje nemamo neke intervencije. Infrastrukturu, koja je najbitnija za turističku sezonu, neophodno je da dignemo na najveći mogući nivo, kako bi odgovorila potrebama i trendovima koji su na tržištu. Najaktuelnija tema, preuzimanje trajektne linije Kamenari-Lepetani za naše preduzeće znači mnogo. U smislu prihodovne strane, ali i u pravcu izlaska u susret građanima“, izjavio je Rađenović.

Detaljan izvještaj o aktivnostima JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, predstavio je savjetnik direktora tog preduzeća, Vukašin Mijatović.

"Pokušali smo da promijenimo imidž preduzeća kroz konkretne aktivnosti koje prepoznaju građani i turisti. Trenutno radimo na 25 značajnih projekata. Pristupili smo razvoju kapitalnih projekata u šest opština, a to su: izgradnja šetališta u naselju Pržno i na plaži Jaz, uređenje trga ispod Starog grada u Ulcinju. Izdvojili smo sredstva za razvoj putne mreže na Adi Bojani, a takođe se bavimo sprečavanjem erozije na Velikoj plaži. Nakon završetka turističke sezone, nastavićemo izgradnju šetališta "Pet Danica" u Herceg Novom, kao i druga faza radova na šetalištu u Sutomoru", naveo je Mijatović.

Sekretarka odbora Sanja Marković, podsjetila je da su kao tijelo zastupljeni u svim aspektima turističke privrede Crne Gore, kao i da su informisani o radu koordinacionog tijela, te da planiraju da do kraja jula organizuju pet sjednica. Osvrnula se na neke od najvećih izazova sa kojima se godinama suočavaju pri kreiranju ljetnje turističke sezone.

"Suzbijanje sive ekonomije i radna snaga moraju da budu prioritet. Studente zapošljavamo kao svršene srednjoškolce, nemamo novi zakon o studentskim zadrugama, poput Hrvatske. To je velika 'armija' ljudi koja ide na Work and Travel. Radimo na pojednostavljenju sezonskog zapošljavanja, u saradnji sa Privrednom komorom i Giz-om“, poručila je Marković.

Usmjerenje odbora je da svoje sjednice održava širom Crne Gore kako bi u konstruktivnom razgovoru sa nadležnim institucijama, lokalnim samoupravama i turističkim privrednicima došli do najboljih rešenja.

Bonus video: