"Šansa za posao": Do 15.000 eura kredita, povoljnosti za žene

Mustafić je kazao da će u narednom periodu biti još sličnih edukativnih prezentacija sa posebnom orijentacijom na sjever Crne Gore
135 pregleda 0 komentar(a)
projekat, ZZZCG, Foto: Tufik Softić
projekat, ZZZCG, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 18.09.2017. 13:26h

Zavod za zapošljavanje Crne Gore i Investiciono razvojni fond predstavili su, u saradnji sa Opštinom Berane, projekat pod nazivom „Šansa za posao“.

Radi se o novoj kreditnoj liniji za koju se, pod povoljnim uslovima, mogu prijaviti kako početnici tako i već ostvareni preduzetnici. Minimalni iznos kredita je pet, a maksimalni 15 hiljada eura, a posebne povoljnosti odnose se na žene za koje je predviđena kamatna stopa od tri odsto.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, rekao je da je zadovoljan naporima Zavoda za zapošljavanje i Investiciono razvojnog fonda da se građanima Berana predstave mogućnosti za pokretanje sopstvenog biznisa koje bi mogle smanjiti visoku stopu nezaposlenosti u ovoj opštini.

„U Beranama je stopa nezaposlenosti ogromna, čak 58 odsto, i moram reći da sam time kao predsjednik Opštine veoma razočaran. Definitivno svi zajedno moramo učiniti nešto konkretno na tom polju kako bi se otvorila nova radna mjesta. Na tom putu najviše odgovornosti ima država koja kreira politiku zapošljavanja, ali i subjekti kao što su ZZZCG, IRF, kao i lokalne samouprave, kako bi se stvorio neki novi poslovni ambijent“, kazao je Šćekić.

Direktor Zavoda za Zapošljavanje Suljo Mustafić, napomenuo je da će u narednom periodu biti još sličnih edukativnih prezentacija sa posebnom orijentacijom na sjever Crne Gore.

„Ono što smo planirali je da obiđemo sve crnogorske opštine sa posebnim fokusom na sjever, gdje ćemo našim zainteresovanim korisnicima, nezaposlenim licima, ponuditi posebne kreditne linije, a u fokusiraćemo se najviše na visokoškolce, žene i mlade. Berane je za nas posebno važno je prema podacima 6300 lica se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, od čega je oko 340 visokoškolaca, dominantno mladih ljudi, i posebna pažnja treba da bude posvećena njima“, kazao je Mustafić.

On je dodao da pored krenitne linije koju realizuju u saradnji sa IRF-om, ZZZCG ima i sopstvenu kreditnu liniju, sa ograničenim sredstvima ali i povoljnim uslovima.

Predsjednik odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević , istakao je važnost nefinansijske podrške, koju ovaj fond pruža budućim korisnicima.

„Cilj nam je da promovišemo neke nove instrumente kada je u pitanju podrška preduzetništvu. To se, prije svega odnosi na nefinansijsku podršku koju je važno obezbijediti koliko i finansije. Ta podrška odnosi se na to kako započeti biznis, kako osnovati preduzeće, kako napraviti biznis plan, jer je to od krucijalnog značaja da biste mogli da upravljate novcem koji dobijete“, kazao je Vukčević.

Vukčević tvrdi da finansije u Crnoj Gori nisu problem, jer novca za projekte ima dovoljno, ali da je neophodno obezbijediti preduslove da biznis bude održiv.

Prezentaciji u Beranama, pored predstavnika beranskog Zavoda za zapošljavanje i lokalne samouprave, prisustvovali su nezaposleni i brojni preduzetnici iz ovog grada.

Bonus video: