Povećanje komunalija naljutilo investitore

Namjera opštine Kolašin da znatno poveća cijene izazvala oštre reakcije na jučerašnjoj javnoj raspravi

2943 pregleda 8 komentar(a)
Sa jučerašnje javne rasprave, Foto: Dragana Šćepanović
Sa jučerašnje javne rasprave, Foto: Dragana Šćepanović

Predstavnici investitora koji grade ili namjeravaju da grade turističke ili stambene objekte na području kolašinske opštine usprotivili su se predviđenim odredbama nacrta izmjena i dopuna Odluke o naknadama za komunalno opremanje građevinskog kojim su planirana višestruka povećanja cijena te vrste dažbina.

Kako je rečeno tokom centralne javne rasprave, povećanje cijena komunalija “moglo bi zaustaviti interesovanje za gradnju u Kolašinu, a investitore usmjeriti u Mojkovac, Berane, Andrijevicu….”

Predloženim izmjenama i dopunama cijene su ostale nepromijenjene za one koji grade objekte do 200 kvadrata, a promjena tarife odnosi se samo na veće objekte. Nacrtom tog propisa uvodi se novina u obračunavanju naknade za objekte iznad 200 kvadrata, tako što se naknada za prvu zonu uvećava sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, treću 70 i četvrtu 30 eura po kvadratu.

Iz izvršne vlasti kažu da je naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta jedan od glavnih izvora prihoda lokalne uprave, a novac koji Opština prikupi naplatom te takse od investitora koji grade nove ili rekonstruišu postojeće objekte na njenoj teritoriji, strogo je namjenski opredijeljen za unapređenje ili izgradnju nove javne i komunalne infrastrukture.

Cilj je bio i da se postigne “efekat zaštite prostora od pretjeranog privođenja namjeni postojećih planova izgradnjom objekata, u kojima investitori prodaju stambene jedinice po cijenama koje se kreću i iznad 2.000 eura po kvadratu”. Međutim, predstavnici investitora kažu da je ugrožen njihov poslovni interes. Prema riječima Branka Čolovića, koji je govorio u ime kompanije Ski resort Kolašin 1450 i još nekoliko investitora, neophodno je “postići balans između interesa Opštine i interesa da se nastavi turistički razvoj koji je počeo”.

”Ako se poveća iznos komunalija na ove iznose, onda neće biti samo bojazan, već možemo da govorimo o izvjesnosti da će se momentum razvoja Kolašina zaustaviti ili značajno usporiti. Zbog čega bi neko gradio u Kolašinu hotel, kad može za manje pare u Podgorici? Ovim nacrtom su predviđeni veći iznosi naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta nego u Podgorici, Baru, Budvi… Kapital računa gdje mu je interes, a lakše je popuniti hotel u Pogorici ili Baru.... Iako smo svjesni da postoji opravdani ekonomski interes Opštine da se poveća iznos naknade, neophodno je pronaći način da se zadovolje svi interesi da bi se razvoj Kolašina nastavio”, rekao je on.

Čolović je dostavio i konkretan predlog iznosa naknade, kojim je predviđeno da se za I zonu plaća 80, za II 55, za III 39, dok bi cijena u IV zoni bila 30 eura.

Sličnog je stava i Đorđije Živković, koji je imao i zamjerke na način na koji je obavljeno zoniranje. On tvrdi da su, kad je ranije cijena komunalija u Kolašinu bila slična sada predloženoj, “investitori pobjegli”. Živković smatra da je naknade trebalo postepeno povećavati. Njega brine, rekao je, da će “razvoj grada biti zaustavljen, jer ima još atraktivnih lokacija sa boljim uslovima”.

Stefan Nikčević, predstavnik investitora koji grade u okviru planinskog centra Kolašin 1600, rekao je da je “kolašinska opština jedna od najbrže rastućih, a to se desilo zbog poslovnog ambijenata i atraktivnih komunalnih naknada”.

”Niske komunalije su privukle veliki broj investitora. Hoteli su objekti od opšteg značaja, a oni sa četiri ili pet zvjezdica treba da imaju povlašćeni položaj u odnosu na obično stanovanje”, kazao je on.

Željka Vuksanović je podsjetila na sve probleme dosadašnjeg lošeg planiranja, a izvršnoj vlasti je zamjerila što na centralnoj javnoj raspravi nije bilo više ljudi iz nekoliko sekretarijata. Neki od investitora, kaže ona, sada rade “šta žele”, bez poštovanje postojećih građevinskih linija, sa zauzimanjem trotoara.

Bonus video: