Potpisan granski kolektivni ugovor za oblast uprave i pravosuđa

Iz Ministarstva su pojasnili da će saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, razmotriti i mogućnost dodatnog uvećanja koeficijenata na zarade od po 10 odsto za 2024. i 2025. godinu

22476 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović
Ažurirano: 14.02.2023. 16:07h

Granski kolektivni ugovor (GKU) za oblast uprave i pravosuđa potpisan je danas.

Njega su potpisali ministar finansija Aleksandar Damjanović i predsjednik Sindikata Uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

Rakočević je na konferenciji za novinare kazao da će se time plate za oko 20 hiljada zaposlenih uvećati prosječno za preko 30 odsto.

Rakočević je najavio da će plate za pomenutu oblast rasti i tokom naredne i 2025. godine i to za najmanje 10 odsto.

On je dodao da su potpisivanjem granskog kolektivnog ugovora riješeni brojni problemi radnika i istakao da su povećani i usklađeni koeficijenti iz kategorije D grupe poslova.

Podsjetio je da inicijativa potpisivanja ugovora započela još prije šest godina i da su pregovarali sa predstavnicima tri Vlade.

On je kazao i da su poseban problem tokom godina predstavljale "opstrukcije 'žuti sindikat' koji je formirao bivši politički establišment".

Sa potpisivanja ugovora
Sa potpisivanja ugovorafoto: Ministarstvo finansija

Takve sindikate predvodili su, prema riječima Rakočevića, nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i generalni sekretar Saveza Sindikata Duško Zarubica.

"Preko raznih ličnih veze i poznavanjem funkcionera nekih iz vlasti oni su pokušavali da se progura neki nezakoniti akt i da se minira potpisavanje kolektivnog ugovora. To je sujeta", rekao je Rakočević.

Rakočević je objasnio da će ugovor važiti od sjutra, kada bude objavljen u Službenom listu. To znači da će povećanje uticati i na februarsku zaradu. Dio zarade od 1. do 14. biće obračunat prema postojećem kolektivnom ugovoru, a drugi dio od 15. do 28. februara sa novim uvećanjem.

Rakočević je objasnio da će ugovor važiti od sjutra, kada bude objavljen u Službenom listu. To znači da će povećanje uticati i na februarsku zaradu. Dio zarade od 1. do 14. biće obračunat prema postojećem kolektivnom ugovoru, a drugi dio od 15. do 28. februara sa novim uvećanjem.

Rakočević je precizirao da GKU propisano da će ubuduće, u svim radnim tijelima vezanim za zarade i druga primanja zaposlenih, bilo da se radi o zakonskim ili podzakonkim aktima, obavezan član svih tih timova biti predstavnik sindikata uprave i pravosuđa.

Uz to, sprovedeno je uređivanje i poboljšanje normi vezanih za odmore, plaćena i neplaćena odsustva zaposlenih.

"Izvršeno je uvećanje zarada po osnovu dežurstava, zatim ostvarenih prekovremenih, noćnih i prazničnih sati, kao i po osnovu naučnog zvanja. Takođe, u odnosu na druga primanja jubilarne nagrade i slično proširena je primjena istih u skladu sa najboljim praksama, a jubilarna nagrada je postala imperativna. U pogledu uslova rada sindikata po prvi put u istoriji Sindikata uprave i pravosuđa predviđeno pravično rješavanje stambenih problema zaposlenih u javnoj upravi, s tim što će se posebnim sporazumom definisati pojedinosti između Vlade i našeg Sindikata, a isti će se potpisiati u roku od 90 dana od početka primjene ovog GKU-a", objasnio je on.

Rakočević je dodao i da je izvršeno uvećanje premije za kolektivno osiguranje zaposlenih i riješe čitav niz drugih problema.

"Ono što posebno treba istaći je činjenica da su novim Granskim kolektivnim ugovorom regulisani koeficijenti za zarade za zaposlene u javnoj upravi i pravosuđu za grupu poslova D, s tim što su isti uvećani u odnosu na dosadašnje, na koji način je uvećana zarada zaposlenima u zavisnosti od nivoa školske spreme, složenosti poslova i drugih parametara od kojih zavisi nivo zarade", naveo je on.

Rakočević je kazao i da sa ovim uvećanjem zaposleni u upravi zaostaju za devet do 10 odsto što se tiče visine zarada u prosvjeti.

Iz Sindikata su kazali i sa se GKU neće odnositi na zaposlene koji imaju ugovore o djelu jer on ne reguliše tu oblast ističući da je pravilo da se sve osobe u javnom upravi zapošljavaju preko javnog oglasa.

Rakočević je kazao i da nije obaveza Sindikata da zna da li postoji stavka u budžetu za ovoliko povećanje zarada.

"Mislimo da planiranom budžetom nije predviđeno, ali da će se rebalansom 'ispeglati', odnosno obezbijediće se sredstva. Ministarstvo finansija je potvrdilo da će sredstva biti obezbijeđena".

Rakočević je najavio i skoriju inicijativu Sindikata prema novim izmjenama i dopunama Zakona o zaradama kako bi se zarada za grupe A,B,D uskladile sa grupom D i istima korigovali koeficijenti.

On je na kraju da su Vlada i ministar finansija Aleksandar Damjanović iskazali puno razumijevanje za potpisavanjem GKU.

Brojni benefiti za zaposlene u pravosuđu

Šef pregovaračkog tima Sindikata Saša Šimum kazao je da je GKU riješen veliki broj problema za zaposlene u pravosuđu.

"Prvenstveno, tu mislimo na novi način uređivanja pripravnosti u sudovima i tužilaštvima koji više ne sadrži limit propisan Odlukom o iznosu dodatka na osnovnu zaradu za dežurstvo i pripravnost, a koje rješenje sa limitom je već jednom proglašeno neustavnim od strane Ustavnog suda. Na ovaj način pitanje dežurstva i pripravnosti je regulisano na ustavan način, pri čemu je propisivanjem Uputstva o posebnim evidencijama pojačan kontrolni mehanizam i zaštita od eventualnih zloupotreba", naveo je Šimun.

On je kazao da je regulisanjem koeficijenata za službenike i namještenike kroz novi Granski kolektivni ugovor, tj. za zaposlene iz dosadašnje grupe D, u okviru koje su službenici i namještenici u sudovima i tužilaštvima bili razdvojeni na način što je za dio zvanja koeficijenat za zarade do sada bio regulisan Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a za dio zvanja kroz Pravilnik o koeficjentima složenosti poslova za zaposlene u sudu i državnom tužilaštvu raspoređenim na radnim mjestima iz grupe poslova D, pri čemu smo imali čak i situaciju da su ista zvanja regulisana istovremeno u oba propisa, otklonjena je ovakva situacija te su sva zvanja iz nekadašnje grupe D razvrstana u Granski kolektivni ugovor.

"Na ovaj način napravljen je značaja iskorak u pravcu kvalitetnijeg i pravičnijeg uređivanja zarada za zaposlene, pri čemu će se kroz novi Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sekoru, čiju izrada kreće uskoro, napokon i u cjelosti otkloniti manjkavosti u pogledu razvrstavanja po grupama, a prvenstveno u odnosu na savjetnike u sudovima i tužilaštvima, te riješiti i drugi problemi vezani za pojedine izvršioce čiji specifični poslovi nijesu prepoznati pozitivnim propisima kao posebna zvanja".

Šimun je da je ovo prvo uvećanje koeficijenata za zarade za zaposlene u sudovima i tužilaštvima nakon skoro sedam godina, dok je samo dio zaposlenih koji su poslove obavljali u zvanju samostalni referent imao neznatno uvećanje koeficijenta za zarade u februaru 2018. godine.

"Kroz usaglašavanje koeficijenata za rad na istim ili sličnim poslovima prihvaćene su primjedbe Ustavnog suda u pogledu nepoštovanja principa ujednačenosti zarada, s tim što u okviru svake posebne oblasti, pa i u sudovima i tužilaštvima, postoji zakonom predviden mehanizam prepoznavanja radnih mjesta sa uvećanom zaradom, shodno specifičnostima, obimu poslova, odgovornosti i drugim kriterijumima koje utvrđuju Sudski i Tužilački savjet za zaposlene u sudovima, odnosno tužilaštvima", naveo je Šimun.

Uz to, prema njegovim riječima, ovim kolektivnim ugovorom se stvaraju uslovi da se kroz udruživanje sredstava zaposlenih i države pristupi pravičnom i pravednom rješavanju stambenih pitanja zaposlenih, bez privilegija i drastičnih zloupotreba kao što je bio slučaj u ranijem periodu.

"Ovim Granskim kolektivnim ugovorom napravljen veliki korak u pravcu poboljšanja prava i zarada zaposlenih u sudovima i tužilaštvima, ali ponavljamo da će se tek uz donošenje novog Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru zaokružiti svi postavljeni ciljevi".

Bonus video: