Ban: Nastavljamo da vozimo jer imamo obaveze; Rađenović: Niko neće ucjenjivati državu

Sastanak Morskog dobra i "Pomorskog saobraćaja" nije riješio neizvjesnost oko daljeg funkcionisanja jedine trajektne linije u državi

23964 pregleda 18 komentar(a)
Rađenović i Ban na sastanku, Foto: Siniša Luković
Rađenović i Ban na sastanku, Foto: Siniša Luković

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore (JPMD) koga je Vlada svojim prošlonedjeljnim odlukama obavezala da raskine ugovor o zakupu djelova obale u Lepetanima i Kamenarima na osnovu kojeg kompanija "Pomorski saobraćaj" (PS) obavlja trajektni prevoz na jedinoj takvoj linjiji u državi, te da u roku d 45 dana preuzme obavljanje tog posla, nije pripremilo akt o raskidu ugovora niti je u međuvremenu izgradilo kredibilnu alternativu za nesmetano održavanje linije preko tjesnaca Verige u Boki.

Pokazalo se to danas nakon sastanka koji je u sjedištu "Pomorskog saobraćaja" u Kamenarima održan između menadžmenta te privatne firme i rukovodstva Morskog dobra na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Blažom Rađenovićem (URA).

Tom prilikom JPMD nije PS-u prezentiralo bilo kakav akt kojim formalizuje raskid ugovora sa tom kompanijom, niti je iznijelo precizan zahtjev da li i pod kojim uslovima želi da zakupi ili otkupi brodove PS-a da bi njima JPMD u skladu sa odlukom Vlade, obavljalo trajektni prevoz u Boki dok se ne sprovede tenderska procedura i linija dodijeli najpovoljnijem ponuđaču u dugoročnu koncesiju.

Suvlasnik i direktor PS-a Dejan Ban je kazao da na sastanku sa Rađenovićem nije dobio nikakav „konktretan predlog kako i na koji način se misli prevazići ugovor koji mi i dalje imamo sa JPMD, niti smo na sto dobili konkretnu formalizaciju tog pravnog odnosa što smo očekivali da ćemo imati“.

Dodao je da na sastanku nisu dobili ni nagovještaj kada bi se formalno raskid ugovora mogao desiti i istakao je da bez toga nema ni osnova za dalje razgovore sa JPMD oko eventualnog ustupanja ili prodaje toj državnoj firmi šest trajekata PS-a.

Detalj sa jednog od trajekata Pomorskog saobraćaja
Detalj sa jednog od trajekata Pomorskog saobraćajafoto: Siniša Luković

Menadžment JPMD upravo na preuzimanje trajekata PS-a računa kao na najbržu i najbolju varijantu da ta državna kompanija supstituše aktuelnog privatnog brodara na liniji Kamenari-Lepetane jer pored tih brodova, u Crnoj Gori trenutno postoji još samo jedan mali trajekt, a zakonski okvir je vrlo restriktivan i komplikovan da bi omogućio da u kratkom ruku, brodove PS-a ovdje zamijene trajekti koje bi JPMD možda iznajmio od nekog stranog brodara.

„Nismo danas od JPMD dobili konkeretne odgovore što oni u stvari hoće od nas: hoće li da kupe ili zakupe trajekte, ako ih hoće u zakup na koji bi to vremenski period bilo, koji je to broj radnih sati koje bi brodovi trebalo da odrade, ko snosi troškove osiguranja, eventualnih šteta i havarija, kako misle da to održavaju, da li da koriste našu ili njihovu radionicu.... Sublimirano, rekao bih da smo danas imali jedan sastanak dosta tajnovit, sa zamkama i bez konkretnih određenja, pa smo ostavili rok od sedam dana, a može i kraće da se JPMD o svemu ovome odredi, da neku specifikaciju i rokove što hoće, te da onda razgovaramo o toj njihovoj konkretnoj ponudi", istakao je Ban.

Dodao je da mu „nije jasno koji su to bili argumenti Vlade na osnovu kojih je ona zaključila da JPMD ima reference i može da radi ovaj posao“ i naglasio da sva dešavanja koja prate odluku Vlade da PS izbaci iz posla sa trajektima u Boki njemu „liče na jednu dosta loše osmišljenu iznudu po principu zatvorićemo vam restoran i on će moći da radi samo ako ga nama izdate“.

"Ali tu smo gdje smo - oni su vlast i mi sad negdje treba da se opredijelimo o njihovoj konkretnoj ponudi koje još nema", podvukao je Ban, dodajući da je teško objašnjiva teza Vlade da „PS posluje nezakonito jer mu je linija data bez koncesije, ali će se ta velika ljubav prema zakonitorsti riješiti na način da će se ovo opet bez koncesije, dati državnom preduzeću“.

Na pitanje „Vijesti“ da li će PS voziti na liniji Kamenari-Lepetane do isteka prelaznog roka od 45 dana nakon kojeg JPMD treba da preuzme taj posao, Ban je kazao da oni imaju ugovorni odnos koji obijema stranama nameće i prava i obaveze.

"Nužno je da se negdje formalno-pravno i dokumentarno procesuira od strane JPMD ovo što oni kažu da za njih taj ugovorni odnos praktično već ne postoji, kako bi mi izgubili i tu 'tananu nit' zakonitosti poslovanja na ovoj liniji. Dok se to ne učini, mi nastavljamo da vozimo jer imamo obaveze i nećemo biti remetilački faktor, niti sa bilo kime funkcioinisati na bazi ucjene, kako se to možda sada radi sa nama", podvukao je on.

Predsjednik UO JPMD Blažo Rađenović je podvukao da "niko neće ucjenjivati državu Crnu Goru" i da se to preduzeće već duže od godinu pripremu za preuzimanje trajektne linije te da neće dozvoliti da u njenom odvijanju dođe do bilo kakvog zastoja.

"JPMD će zajedno sa resornim ministarstvom i Vladom, ovaj posao izvesti do kraja i sigurni budite, on neće biti na štetu ni građana, ni budžeta Crne Gore. Naša platforma je da u što skorijem roku definišemo da li ćemo sa PS-om imati ugovor o preuzimanju trajekata i osoblja ili će to biti firme koje smo u prethodnom periodu kontakirali. Građani će imati servis koji je u skladu sa zakonima Crne Gore i kada se koncesija raspiše, ona će biti utemeljena u zakonima Crne Gore, a do tada JPMD će kao odgovorno i likvidno preduzeće dati građanima kompletan servis", istakao je Rađenović.

Na pitanje „Vijesti“ kako će sve biti u skladu sa zakonom kada JPMD nije registrovano za obavljanje pomorskog prevoza robe i putnika, kazao da je „vrlo bitno da ne čujemo stalno neke spinove u medijima i da se ne bavimo negativnim narativima“.

„JPMD to crpi iz svog Statuta i imaćemo uskoro u njemu jedan novi član koji će odobriti Vlada kako bi se u potpunosti zakonito i utemeljeno obavljala ova privredna aktivnost u našem preduzeću. Biće uskoro na Vladi ta mala korekcija", istakao je Rađenović.

Danas u Lepetanima
Danas u Lepetanimafoto: Siniša Luković

Pojasnio je da će to hoće li JPMD zakupiti ili kupiti brodove PS-a biti „predmet odluka poslovnih politika dviju firmi“, ali nije pominjao da državna kompanija za ovakve stvari, ili evenetualno iznajmljivanje i kupovinu brodova u inostranstvu, mora sprovoditi proceduru po Zakonu o javnim nabavkama.

Negirao je da aktuelni zakonski okvir onemogućava zapošljavanje trajekta koji vije stranu zastavu na trajektnoj liniji u unutrašnjem pomorskom prometu Crne Gore, iako to eksplicitno propisuje član 182j Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe. Rađenović je kazao da „postoje susjedi i firme iz EU koje su spremne da nam dopreme trajekte i kabotažu ćemo izvršitu ukoliko to bude potrebno“, pozivajući se na Zakon o moru. Međutim, taj zakon u vanredenim okolnostima kada je „pivredni interes Crne Gore u pitanju“ dozvoljava kabotažu stranim brodovima između luka u Crnoj Gori, ali ne i kabotažu između trajektnih pristaništa.

„Ovdje se radi o višem interesu i to je svima jasno, tako da ćemo taj problem, ukoliko se ne dogovorimo sa PS-om o preuzimanju njihovih brodova i posada, riješiti na nivou Vlada i država. Sve će biti u skladu sa zakonom i propisima i nećemo raditi ništa što nije usklađeno sa zakonom", poručio je predsjednik UO JPMD dodajući da će u prvih mjesec dana kada JPMD preuzme trajektnu liniju ta usluga građanima biti pružana besplatno.

Do ljeta će kupiti nove trajekte kroz postupak javnih nabavki

Rađenović je istakao je da imaju alternativu PS-u u obliku „dva-tri trajekta koja možemo angažovati za prvi period do turističke sezone, a do sezone ćemo nadam se, kroz postupak javnih nabavki riješiti taj problem i imati nova plovila“. PS inače, trenutno vozi sa tri, a u sezoni je angažovano svih šest njihovih brodova koji tada jedva postižu da se izbore sa tražnjom i potrebama prevoza automobila i putnika preko tjesnaca Verige.

Na pitanje „Vijesti“ kako misli da preko sistema javnih nabavki u Crnoj Gori, JPMD za par mjeseci naruči i izgradi nove trajekte bez kojih će u sezoni ovdje biti haos, Rađenović je lakonski odgovorio da „državu Crnu Goru više niko neće ucjenjivati i država Crna Gora će poslovati transparetno i u skladu sa zakonima koji je obavezuju“.

„U velikom dijelu je taj tender već spreman i ako ne nađemo zajednički jezik sa PS-om, ići ćemo u tom drugom pravcu.To je jasno", poručio je prvi čovjek JPMD ne komentarišući primjedbu novinara da se novi trajekti ne mogu tek tako kupiti sa police u nekoj prodavnici, već njihova gradnja traje i preko godinu od momenta naručivanja u brodogradilištu.

Bonus video: