Abazović: Vlada treba da donese odluku o spajanju Barske i Crnogorske plovidbe

Premijer na sjednici poručio da je logičnije imati jednu državnu kompaniju, a ne dva borda direktora i duple zaposlene

20494 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da Vlada treba da donese odluku o spajanju Barske i Crnogorske plovidbe jer treba da ima jednu državnu firmu sa četiri broda, a ne dva borda direktora i duple zaposlene.

"Onaj ko je smislio da treba imati dvije firme sa po dva broda, a ne jednu državnu sa četiri, taj sigurno nije imao dobre namjere i o pomorstvu i biznisu ne zna ništa", poručio je Abazović.

Rekao je i da razumije da će neki zbog ovoga da se ljute, ali da nam nisu potrebna dva borda direktora i dupli zaposleni.

"Ali da u nekoj državnoj firmi radi 40 osoba, a da eksterno plate osobu koja treba da piše izvještaje... To je možda moglo dok je DPS bio na vlasti. Mislim da možemo da imamo jednu uspješnu državnu kompaniju koja će u početku imati četiri broda, a onda vjerovatno stvoriti mogućnost da se taj broj poveća", rekao je Abazović na sjednici.

Spajanje kompanija, objasnio je, treba da bude dio pomorske strategije koja je povezana i sa vraćanjem Luke Bar u državno vlasništvo i generalno sa razvojem pomorskog saobraćaja.

"Sa Ministarstvom finansija moramo da popričamo kako se to može izvesti jer ovako vjerujte da ćemo dugove plaćati prije ili kasnije. Na kraju priče, dug se uvijek ispostavi Vladi Crne Gore. Sada su skuplje rente brodova, sada je malo bolja situacija. Ali vrlo je prosto, treba imati jednu kompaniju sa adekvatnim brojem zaposlenih lica. Sve ostalo nije u kontekstu razvoja pomorstva nego je bilo motivisano drugim stvarima".

Premijer dodaje i da bi, da sada postoji ta objedinjena kompaniju, sada bez problema bi pristupili kupovini feribota koji bi radio operacije prema Italiji

"Pošto nemamo, pošto smo sve rascjepkali, vjerovatno ciljano, plaćamo ogromne rente".

Šahmanović: Dva preduzeća u nezavidnoj poziciji

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović rekao je da je ovaj resor pokrenuo određene aktivnosti u cilju pronalaska modela spajanja dvije firme.

On je podsjetio Agencija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak u odnosu na davanja iz budžeta države.

"Ta dva preduzeća su u nezavidnoj poziciji, Crnogorska u boljoj u odnosu na Barsku, ali ta dugovanja daleko prevazilaze aktivu ova dva preduzeća. Nisam siguran koliko je moguće izvesti spajanje usred ovog postupka", rekao je Šahmanović.

Dodao je da su angažovali konsultantsku podršku na tom fonu ida zajedničkim aktivnostima dođu do rešenja.

Abazović je rekao i da se u ovom trenutku ne može uraditi spajanje jer država nije u istom procentu u vlasništvu u ovim kompanijama.

"Tako da bi sigurno morali da odradimo određene korekcije. Ako budemi išli u to idemo samo u varijanti gdje ćemo mi da imamo dvije trećine ukupnog vlaništva i to je jedina opcija. Prevashodno čuvamo državni interes", zaključio je Abazović.

Bonus video: