Američka privredna komora u CG: Česte izmjene poreske politike negativne za poslovni ambijent

Iz komore smatraju da česte promjene destimulišu aktuelne i potencijalne investitore da ulažu u Crnu Goru, a da uz to, mjere koje se uvode tokom godine, dodatno otežavaju kompanijama djelovanje budući da su planovi poslovanja već odavno usvojeni

6300 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iz Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham) pozvali su na sastanak premijera Dritana Abazovića i ministra finansija Aleksandra Damjanovića kako bi izrazili nezadovoljstvo komunikacijom sa privatnim sektorom u vezi sa važnim zakonskih izmjenama.

Iz komore su danas uputili dopis Abazoviću i Damjanoviću, povodom usvajanja Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, na sjednici Vlade 10. februara 2023.

Te izmjene, prema njihovim riječima, mogu imati dalekosežne efekte na poslovanje njihovih članica u Crnoj Gori, i kako bi zajednički razmotrili kako da se izbjegnu potencijalni negativni efekti izmjena.

Naglasili su da vjeruju da je takav sastanak od izuzetne važnosti u cilju razmatranja preporuka za zadržavanje postojećih i privlačenje novih investitora u Crnu Goru.

"AmCham je lani potpisao memorandume o saradnji sa Vladom Crne Gore i resornim ministarstvima za rad na programu Vladavina dijaloga, kao svojevrsnoj platformi za blagovremen i kontinuiran privatno-javni dijalog, čime se formalno podržala pravovremena uključenost poslovne zajednice u donošenje nove i/ili izmjene postojeće regulative od značaja za poslovni ambijent. Namjera Komore je da pomenuti program živi i u praksi i ima aktivnu primjenu. Međutim, ostvarenju ove namjere svakako ne doprinosi usvajanje seta izmjena važnih poreskih zakona bez ikakvih konsultacija sa poslovnom zajednicom", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da česte izmjene sistema oporezivanja i poreskih stopa unose nesigurnost, nepredvidivost i dodatne troškove, te destimulišu aktuelne i potencijalne investitore da ulažu u Crnu Goru, a uz to, mjere koje se uvode tokom godine, dodatno otežavaju kompanijama djelovanje budući da su planovi poslovanja već odavno usvojeni.

"Komora smatra da bilo koja mjera koja dovodi do poskupljenja proizvoda i usluga, te smanjenja kupovne moći stanovništva, kakva je povećanje akciza, neminovno dovodi do dodatnog pada potrošnje i povećanja sive ekonomije, a čiji udio je i dalje na visokom nivou u odnosu na evropske zemlje, te posljedično smanjenja poreskog obuhvata i, u krajnjem, budžetskih prihoda. Vlada i Ministarstvo finansija su u prethodnom periodu uložile ogromne napore kako bi suzbile sivu ekonomiju, što se prije svega odrazilo na povećanje budžetskih prihoda i stabilizaciju tržišta akciznih proizvoda. Vjerujemo da neopreznim i pretjeranim povećanjima dažbina na odredjene proizvode ovi efekti mogu biti umanjeni", piše u saopštenju.

Bonus video: