Država bi da raskine ugovor sa Đukanovićem

Građani se žale na nove cijene usluga banke koja posluje u sklopu objekta državne institucije. Iz Prve banke tvrde da ne koriste taj prostor za sticanje ekstraprofita, Uprava za katastar poručuje da ne može uticati na cijene usluga privatnika, ali da će taj prostor uskoro ponuditi na novo javno nadmetanje

52249 pregleda 18 komentar(a)
Uprava za katastar i državnu imovinu, Foto: BORIS PEJOVIC
Uprava za katastar i državnu imovinu, Foto: BORIS PEJOVIC

Uprava za katastar i državnu imovinu uskoro bi mogla da raskine ugovor sa Prvom bankom o zakupu prostorija u sjedištu te državne institucije, nakon što Vladi takvu informaciju delegiraju kako bi se stvorio i zakonski preduslov za pokretanje procedure izdavanja tog prostora.

Time će se možda stvoriti i uslovi da građani izbjegnu plaćanje visokih naknada za razne takse banci čiji je najveći akcionar Aco Đukanović, rođeni brat predsjednika države Mila Đukanovića.

Nekoliko građana žalilo se “Vijestima” i objasnili da su od 1. februara sa 50 centi na dva eura povećane naknade koje plaćaju toj privatnoj banci za vađenje raznih izvoda iz Uprave. Ti izvodi u toj državnoj instituciji koštaju od tri do pet eura, plus naknada banci smještenoj u holu te državne institucije.

”Vijesti” su zbog toga pitale Upravu kakav ugovor imaju sa Prvom bankom, da li su im se građani žalili zbog novih provizija i da li je moguće raskidanje ugovora i izadavanje prostora državnoj Pošti, kako bi građani imali niže troškove a novac ostajao unutar državnog sistema.

Iz Uprave su, međutim, rekli da ne mogu da utiču na unutrašnju poslovnu politiku bilo kojeg privrednog društva sa kojim imaju ugovor o zakupu.

"Pripremili smo informaciju o davanju u zakup predmetnog poslovnog prostora i istu će delegirati na jednu od sljedećih sjednica Vlade kako bi se stvorio i zakonski preduslov za pokretanje procedure davanja u zakup", kazali su u Upravi za katastar

Iz Prve banke “Vijestima” je zvanično rečeno da su u svim poslovnicima od 23. januara povećali naknade i da su u skladu sa Zakonom o platnom prometu dva mjeseca ranije o tome obavijestili potrošače, kao i da ne koriste poziciju koju imaju u prostorijama Uprave za katastar za sticanje ekstraprofita.

Prva banka ovaj prostor koristi na osnovu posebnog ugovora koji je sa njom sklopila Uprava za imovinu 2016. godine na period od, kako je zvanično rečeno “Vijestima” iz ove državne institucije, pet plus pet godina.

”U ugovoru nisu definisane obaveze zakupca u dijelu visine naknada za usluge poslovnice Prve banke. Takođe Uprava nije institucija koja je nadležna za određivanje visine provizija i ne može se miješati u unutrašnju politiku privrednih društva sa kojima ima zaključen ugovor. Davanje u zakup državne imovine sprovodi se u skladu sa Zakonom o državnoj imovini i uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, koji nas upućuju na to da ne smijemo neposredno zaključiti ugovor o zakupu sa bilo kim, pa ni sa Poštom Crne Gore”, rekli su u Upravi.

U konkretnom slučaju to bi značilo da će se, kako su pojasnili u Upravi, novi postupak davanja u zakup sprovesti javnim nadmetanjem što u krajnjem znači da će se sa najboljim ponuđačem zaključiti ugovor.

”Uprava je pripremila informacije o davanju u zakup predmetnog poslovnog prostora i istu će delegirati na jednoj od sljedećih sjednica Vlade kako bi se stvorio i zakonski preduslov za pokretanje procedure davanja u zakup”, kazali su u Upravi.

Dalje je pojašnjeno da je Uprava za imovinu kao pravni prethodnik Uprave za katastar i državnu imovinu zaključila sa zakupcem Prvom bankom ugovor o zakupu poslovnog prostora i da je kao specifičnost u odnosu na ostale ugovore o zakupu navedeno da se prostor daje u zakup u svrhe obavljanja poslova platnog prometa i šaltersko poslovanje, i u druge svrhe se ne može koristiti bez pismene saglasnosti zakupodavca.

Uprava u okviru svojih nadležnosti, kako su naveli, vrši poslove izrade i održavanja državnog premjera, katastra nepokretnosti i upisa prava na nepokretnostima, katastra vodova, izrade osnovne državne karte i topografske karte, i druga pitanja od značaja za državni premjer katastra.

”Shodno uredbi o visini naknade za korišćenje podataka državnog premjera i katastra nepokretnosti, određena je visina naknade za usluge koje pruža ovaj organ i to za korišćenje podataka baza i servisa geo-podataka, izdavanje licence i ovlašćenja za izvođenje geodetskih radova i izradu tehničke dokumentacije, za pripremu i korišćenje podataka premjera, katastra nepokretnosti i katastra vodova, kao i za usluge koje pruža organ uprave nadležan za poslove državnog premjera i katastra. Imajući u vidu navedeno, a u cilju kvalitetnijeg pružanja usluga građanima i privrednim društvima Uprava je izdvojila dio državnog prostora na prizemlju objekta i isti će se davati u zakup, da građani i privredna društva ne bi bili primorani da gube vrijeme i odlaze van zgrade kako bi izvršili uplatu navedenih naknada”, kazali su u Upravi.

Novi cjenovnik od 23. januara, a najavljen dva mjeseca ranije

Iz Prve banke je rečeno “Vijestima” da su donijeli Odluku o izmjeni i dopuni politike naknada koja se primjenjuje počev od 23. januara 2023. godine i u skladu sa odredbama Zakona o platnom prometu, obavijestili su potrošače o tim izmjenama dva mjeseca prije predloženog datuma početka primjene nove politike naknada.

”S tim u vezi, banka je učinila lako dostupnim potrošačima informacije o novim naknadama, uključujući i potrošače koji nijesu korisnici platnih usluga banke, i to u elektronskom obliku na svojoj internet stranici i u prostorijama banke kojima potrošač ima pristup”, kazali su u ovoj banci.

Predmetne naknade za uslugu uplate gotovog novca u korist računa javnih prihoda primjenjuju se u svim poslovnicama Prve banke bez izuzetka, te shodno tome banka ne koristi poziciju poslovnice koja se nalazi unutar prostorija Uprave za katastar i imovinu za sticanje ekstraprofita kako je to navedeno u jednom od pitanja.

”Nadalje, rukovodstvo banke je, u skladu sa relevantnim zakonima i statutarnim ovlašćenjima, poštujući etičke norme, posvećeno obezbjeđivanju slobodnih i fer tržišnih uslova koji podstiču konkurenciju. Detalje ugovora sa Upravom za katastar i imovinu ne možemo iznositi, s obzirom da ovakve vrste ugovora predstavljaju poslovnu tajnu”, pojasnili su iz Prve banke.

Bonus video: