Mijović: Državi slijede rigorozne sankcije zbog nastavka nelegalnog rada Termoelektrane Pljevlja

"Zaslužene sankcije prekršiocima zakona će možda zadovoljiti pravdu ali neće riješiti problem jer će termoelektrana relativno brzo morati da se zatvori, osim možda ako Crna Gora ne odustane od članstva u EZ i EU"

7117 pregleda 4 komentar(a)
Mijović, Foto: GP URA
Mijović, Foto: GP URA

Državi slijede rigorozne sankcije zbog nastavka nelegalnog rada Termoelektrane u Pljevljima, zbog kojih bi ona morala da se ugasi ili bitno smanji proizvodnju, saopštio je ekonomski analitičar Dejan Mijović.

On je komentarisao mišljenje Sekretarijata Energetske zajednice objavljeno 9. februara u kojem su naveli da im Ministarstvo kapitalnih investicija nije pružilo valjane argumente da promijene svoj zaključak da će rad Termoelektrane Pljevlja biti usklađen sa evropskim pravilima i članstvom Crne Gore u toj Zajednici.

"Energetska zajednica (EZ) objavila je 9. februara na svom sajtu mišljenje svog Sekretarijata povodom odgovora dobijenog od Ministarstva kapitalnih investicija u vezi sa slučajem ECS-15/21 koji je EZ pokrenula protiv Crne Gore 20. aprila 2021. godine zato što prije isteka dozvoljenih 20.000 radnih sati EPCG nije uskladila rad termoelektrane Pljevlja sa evropskom regulativom (Energy Community Law). U tom mišljenju, EZ je navela da ih argumenti Ministarstva nisu ubijedili da promijeni zaključak da je rad termoelektrane u koliziji sa ugovorom o članstvu u EZ, naveo je Mijović.

Dodaje da prema proceduri EZ, Ministarstvo kapitalnih investicija sada ima još dva mjeseca da ubijedi EZ da promjeni stav, ali se tom čudu ne treba nadati.

"Mnogo je izvjesnije da nam slijede rigorozne sankcije zbog nastavka nelegalnog rada Termoelektrane, zbog kojih bi ona morala da se ugasi ili bitno smanji proizvodnju. U Srbiji su to dobro razumjeli, pa je njihova Elektroprivreda juče najavila da će do kraja 2023. godine zatvoriti sve termoelektrane koje ne ispunjavaju pomenute EU standarde".

Mijović dodaje da su "za ovaj neslavni ishod ‘najzaslužniji’ bivši menadžment i uprava EPCG".

"Jer su mogli ali nisu blagovremeno izvršili rekonstrukciju termoelektrane po ranije vazećim blažim kriterijumima EU. Pošto su zakasnili, da bi izbjegli odgovornost, pokrenuli su tkz. ‘ekološku rekonstrukciju’ znajući da tehnički nije moguće izvesti bilo kakvu rekonstrukciju stare elektrane koja moźe zadovoljiti nove, mnogo zahtjevnije standarde Direktive o industrijskim emisijama. Novi menadžment i uprava EPCG, sa svoje strane, takođe snose krupnu odgovornost što su, umjesto da prekinu, nastavili realizaciju tog projekta i naivno pokušavali da ubjede predstavnike EZ da će njime uskladiti rad termoelektrane sa evropskim pravilima. Ako se na ugovoreni iznos od 70 miliona eura za ekološku rekonstrukciju doda iznos izgubljene proizvodnje električne energije za planiranih osam mjeseci prekida rada termoelektrane radi montažnih radova u 2024. godini, ispada da bi nas ova propala investicija mogla koštati preko 240 miliona eura".

Mijović upozorava i da se ekološkom rekonstukcijom ne može dobiti spor sa EZ i da će zbog nje građani pretrpjeti ogromnu štetu.

"Skrenuo sam pažnju Agenciji za sprečavanje korupcije još 6. aprila 2022 godine, ali tamo nisu smogli snage da se bave mojom prijavom. Preostaje nada da će to uraditi Specijalno tužilaštvo pošto Energetska zajednica uskoro i formalno potvrdi da je Crna Gora prekršila ugovor sa njom, a time i evropske i domaće zakone. Međutim, zaslužene sankcije prekršiocima zakona će možda zadovoljiti pravdu ali neće riješiti problem jer će termoelektrana relativno brzo morati da se zatvori, osim možda ako Crna Gora ne odustane od članstva u EZ i EU. Zato ponovo apelujem na donosioce odluka u EPCG i Vladi da nakon dobijenog mišljenja još jednom pažljivo procjene šta je racionalnije - nastaviti investirati u preskupu ekološku rekonstrukciju ili pokrenuti gradnju nove, tehnološki napredne bazne elektrane na bazi biomase, sirovine kojom Crna Gora raspolaže u izobilju a nedovoljno je i neadekvatno koristi", zaključio je Mijović.

Bonus video: