Bivši željezarci sa nestrpljenjem čekaju da počnu da rade

"To je ono što smo željeli sve ovo vrijeme – da počnemo da radimo i da zarađujemo za sebe i svoju porodicu. Nama je najbitnije da dobijemo rešenja, ista ona koja smo imali do 1. septembra“, kazao je „Vijestima“ predstavnik radnika Ivan Vujović.

6468 pregleda 17 komentar(a)
Vujović, Foto: Svetlana Mandić
Vujović, Foto: Svetlana Mandić

Bivši radnici nikšićke Željezare sa nestrpljenjem čekaju 23. februar kada će, kako se nadaju, početi da rade, pošto je zvanično rješenje o registraciji EPCG - Željezara Nikšić dobijeno juče.

Prije tri dana Elektroprivreda (EPCG) je uplatila drugu ratu za kupovinu Željezare od pet miliona eura čime su se stvorili preduslovi da za osam dana preuzme imovinu Željezare, koju je od turske Tosjali grupe kupila za 20 miliona eura.

„Očekujemo da 23. februara napokon i počnemo da radimo i da uđemo u proizvodne pogone. To je ono što smo željeli sve ovo vrijeme – da počnemo da radimo i da zarađujemo za sebe i svoju porodicu. Nama je najbitnije da dobijemo rešenja, ista ona koja smo imali do 1. septembra“, kazao je „Vijestima“ predstavnik radnika Ivan Vujović.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je juče, na svom Tviteru, saopštio da su zvanično dobili rješenje o registraciji EPCG - Željezara Nikšić, kao i da su pred njima veliki izazovi. Vujović ističe da radnici sa nestrpljenjem očekuju da se 1. marta raspiše konkurs, jer znaju da za posao u Željezari niko nije kvalifikovaniji od njih.

“Iako nemamo nikakve garancije što se tiče konkursa, mi znamo da niko od nas nema bolje reference što se tiče radnih mjesta u Željezari. Zato sa nestrpljenjem očekujemo i konkurs i sami početak rada, jer mi već dvije godine ne radimo. Uželjeli smo se i pogona i rada”, poručio je Vujović.

Radnici Željezare su se od 2. juna prošle godine, što u upravnoj zgradi, što na krovu, borili da sačuvaju kako fabriku, tako i svoja radna mjesta. Kako je Vujović istakao, fabriku su sačuvali, a vjeruju i radna mjesta. Kako su iz Elektroprivrede ranije saopštili kada, shodno dogovoru, nakon dozvole da raspolažu imovinom, u Željezaru će ući 197 radnika, koji će u početku obavljati pripremne radove koji podrazumijevaju čišćenje kruga, pripremanje pogona, ponovno popisivanje pokretne i nepokretne imovine, zalihe repromaterijala i imovine van kruga fabrike.

Kako je „Vijestima“ kazao izvršni direktor preduzeća EPCG Željezara Solar, Đorđije Manojlović, očekuje da će pripremni radovi trajati oko mjesec i po nakon čega slijedi, prema biznis-planu, izrada konstrukcija i potkonstrukcija, dok će u trećoj fazi biti otvoren pogon Kovačnice, a četvrti segment podrazumijeva izgrdnju solarne elektrane od oko 17 megavati (MW) na krovovima i 30 MW van krovova.

Za realizaciju sva četiri segmenta, prema njegovim riječima, biznis-planom je predviđeno da posao dobiju 304 radnika, ali poslovno-tehnička saradnja sa potencijalnim investitorima iz regiona otvoriće i nova radna mjesta.

"Na putu smo da se u Željezari otvori cinkara, pogon armaturnih mreža i još nekoliko metalurških projekata", rekao je Manojlović.

Bonus video: