EBRD snizio prognozu rasta crnogorske ekonomije na 3,3 odsto

EBRD je u ranijim, septembarskim prognozama, procjenjivao ovogodišnji rast crnogorske ekonomije od četiri odsto

12964 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,3 odsto.

EBRD je u ranijim, septembarskim prognozama, procjenjivao ovogodišnji rast crnogorske ekonomije od četiri odsto.

Prema najnovijem izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima, objavljenom u četvrtak, u koji je agencija Mina-business imala uvid, crnogorska ekonomija bi u narednoj godini trebalo da ojača 3,7 odsto.

Prema novim prognozama, crnogorska ekonomija je u prošloj godini porasla 6,3 odsto, dok se u septembru predviđao rast od 3,7 odsto.

Za region zapadnog Balkana procijenjeno je da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini bio tri odsto, da će ove godine biti 2,2 odsto, a u narednoj 3,4 odsto.

U odnosu na posljednji izveštaj i procjenu EBRD iz septembra, procijenjeni rast BDP-a za zapadni Balkan u ovoj godini smanjen je 0,8 odsto.

Visoke cijene gasa i inflacija nastavljaju da utiču na ekonomske izglede, pa se očekuje da će proizvodnja u regionima banke, koji se protežu na tri kontinenta, sada porasti 2,1 odsto u ovoj godini, u odnosu na tri odsto predviđenih u posljednjem izveštaju u septembru, prenosi Tanjug.

Prognoze rasta su prilagođene naniže u više od polovine od 36 ekonomija u kojima EBRD radi, uz vrlo malo revizija naviše, a očekuje se da će rast u regionima banke biti povećan do 3,3 odsto u narednoj godini.

Prosječna inflacija u regionima EBRD-a pala je na 16,5 odsto u decembru, nakon što je dostigla vrhunac od 17,5 odsto u oktobru.

“Očekuje se da će proizvodnja u centralnoj Evropi i baltičkim državama porasti 0,6 odsto ove godine, a prošle godine ekonomije regiona su se pokazale otpornijima nego što se očekivalo”, saopštio je EBRD i naveo da će u narednoj godini u tim zemljama biti zabilježen ekonomski rast od 2,7 odsto.

Banka predviđa rast ukrajinskog BDP-a od jedan odsto ove godine, u odnosu na prognozu od osam odsto u prošlogodišnjem septembru, a za narednu godinu prognozira rast od tri odsto.

Bonus video: