Ban: Država nas primorala da obustavimo saobraćaj

"Žao nam je što smo mi naš saobraćaj morali da zaustavimo sinoć u ponoć, ali smo na to jednostavno bili prinuđeni jer smo ovakvim postupanjem Morskog dobra ostali uskraćeni za pravni osnov po kojem smo do tada mogli da radimo"

24557 pregleda 61 komentar(a)
Trajekti Pomorskog saobraćaja, Foto: Siniša Luković
Trajekti Pomorskog saobraćaja, Foto: Siniša Luković

Suvlasnik i izvršni direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban kazao je "Vijestima" da će radnici te firme kojoj je od danas obustavljena djelatnost, za početak u skladu sa kolektivnim ugovorom, biti poslati na kolektivni godišnji odmor.

U međuvremenu će vlasnici kompanije obaviti detaljnu analizuju i napraviti elaborate o isplativosti "nekih drugih poslovnih mogućnosti i opcija koje su nam u međuvremneu ponuđene".

"Sve to međutim, traži vrijeme i iziskuje detaljnu analizu i procjenu isplativosti, a sa time je povezana i procjena o broju zaposlenih koji bi nam trebali za te eventualne neke nove poslove koji nam se nude. O tome u ovom trenutku ne mogu detaljnije govoriti, ali u svakom slučaju ćemo ispoštovati ono što su naše obaveze prema zaposlenima po kolektivnom ugovoru i važećim zakonskim propisma", kazao je Ban.

Na pitanje što će uraditi sa flotom Pomorskog sasboraćaja, on je rekao da je danas dobio nalog od Morkog dobra da u roku od sedan dana ukloni svojih šest trajekata sa pristaništa u Kamrnerima i Lepetanima, te da će njegova kompanija to uraditi već u ponedjeljka ili utorak.

"U svakom slučaju, naši brodovi im tamo sada ne smetaju jer smo im ostavili prazne i dostupne dva pristanišna mjesta za trajekt u Kamnerima i tri u Lepetanima, pa su oni još od sinoć u ponoć, mogli da nesmetano funcioniošu sa trajektom koga je Morsko dobro angažovalo. Mi ćemo svakako naše brodove ukloniti i prije ostavljenog nam roka da to uradimo jer smo već za njih obezbijedili alternatrivno mjesto za privez", kazao je Ban.

On nije želio da odgovori da li će njihovih šest brodova ostati u Crnoj Gori ili će, kako se nezvanično spekuliše, otploviti u Hrvatsku.

Komentarišući akt koji im je juče kasno poslijepodne poslalo Morsko dobro, Ban je kazao da je on "napisan tako da Pomorskom saobraćaju nije dao nikakvu mogućnost da nakon njegovog prijema, nastavi sa održavanjem linije Kamenari-Lepetane".

Upravni odbor Morskog dobra kojim predsjedava Blažo Rađenović (URA) naime, donio je zaključak da je ugovorio između te firme i Pomorskog saobraćaja iz 2004. sa aneksom iz 2019. na osnovu kojeg je Pomorski saobraćaj obavljao trajektnu djelatnost u Boki, kako su naveli, "prestao da važi".

"Žao nam je što smo mi naš saobraćaj morali da zaustavimo sinoć u ponoć, ali smo na to jednostavno bili prinuđeni jer smo ovakvim postupanjem Morskog Dobra ostali uskraćeni za pravni osnov po kojem smo do tada mogli da radimo. Zaista nam nije bila namjera da obustravimo saobraćaja, pričinimo štetu bilo kome, a ponajmanje građanima i Opštini Herceg Novi gdje danas počinje “Praznik mimoze” na kojem se čekuje veliki broj posjetilaca. Izvinjavamo se svim koji zbog obustave saobraćaja trajekata imaju problema, ali je to bilo nešto na što mi kao dosadašnji operater linije nismo mogli da utičemo jer je to odluka države i njenih organa", kazao je Ban dodajući da nakon jučerašnjeg dopisa Morkog dobra, Pomorski saobraćaj nije želio da eventualnim nastavkom vožnje svojih trajekata, "ulazi u bilo kakve neprijatne i konfliktne situacije", već je postupio u skladu sa onim što je Morsko dobro i tražilo od te kompanije - da prestane da vozi liniju preko tjesnaca Verige.

trajekt Vasilije
foto: Siniša Luković

Komunalna policija opštine Tivat i službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat, regulišu saobraćaj na pristaništu u Lepetanima.

trajekt, trajekt Vasilije
foto: Siniša Luković

Zbog loše organizacije na pristaništima u Kamenarima i Lepetanima, te malog kapaciteta trajekta "Vasilije" koji odjednom može ukcati samo 20 automobila, tamo su se danas stvorile velike gužve i vladala nervoza među vozačima koji su dugo čekali i gurali se da uđu na jedini raspoloživi trajekt.

trajekt Vasilije, trajekt
foto: Siniša Luković

Građani ali i strani turisti su u nevjerici zbog onoga što se dešava, glasno negodovali smatrajući da država nije obezbijedila pravovremenu i adekvatnu alternativu za dosadašnjeg operatera trajekne linije jer se pokazalo da “Vasilije” danas, vozeći non-stop, jednu rotaciju na liniji Kamenari -Lepetane završava za tek nešto kraće od pola sata i da u njoj sa jedne na drugu stranu zaliva može prevesti tek oko tridesetak vozila.

Tim tempom, sve da se na ovom brodu u međuvremenu ne desi bilo kakav kvar koji bi "Vasilija" privremeno izbacio iz prometa, ovaj trajekt za 24 sata sa jedne na drugu stranu zaliva može da prebaciu ukupno tek oko 1.500 vozila što je apsolutno nedovoljno ni za aktuelni zimski, a kamoli nivo tražnje za trajektnim prevozom tokom ljetnje sezone u Boki.

Bonus video: