Komnenović: Imamo uvjerenja da stižu još dva trajekta, namjera Pomorskog saobraćaja je da oteža preuzimanje linije

"Ako je mogla privatna firma da upravlja, zašto ne bi i država, odnosno državno preduzeće. Odbrana javnog interesa je glavni zadatak. Naša je inicijativa da građani Tivta i Herceg Novog imaju jeftinije karte, a o ostalim benefitima će biti riječi"

14399 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, bio je jutros u Lepetanima prilikom prve vožnje trajekta "Vasilije" kojeg je kao alternativu Pomorskom saobraćaju, angažovalo Morsko Diobro.

"Svaki početak je težak, a nije se ni očekivalo da baš odmah bude ispostavljeno. Zbog pristaništa u Kamenarima je došlo do zastoja, ali evo svjedoci ste da se uspostavlja saobraćaj. Malo je neobično vjerovatno što je prevoz besplatan, a imam informacije i uvjerenje iz Morskog Dobra da stižu još dva trajekta, što će sa "Vasilijem", biti dovoljno za ovo doba godine. Do sezone će se naravno to stabilizovati, a Ministarstvo kapitalnih investicija se već bavi tenderskom dokumentacijom i oko koncesionog akta. Ovo nam je svima za nauk, teško je prekinuti ustaljene prakse. Ako je mogla privatna firma da upravlja, zašto ne bi i država, odnosno državno preduzeće. Odbrana javnog interesa je glavni zadatak. Naša je inicijativa da građani Tivta i Herceg Novog imaju jeftinije karte, a o ostalim benefitima će biti riječi. Naše opštine moraju imati benefite od ovog posla. Pokazalo se da kompanija Pomorski saobraćaj i nije takav partner kakvim se prikazuje u javnosti", kazao je novinarima Komnenović.

Istakao je da je nepotrebno komentarisati potez Pomorskog saobraćaja da prekine prevoz.

"Za očekivati je bilo da se takve neprimjerene stvari rade, u Herceg Novom je i glavna Fešta od mimoze. Moglo se sačekati jer su u toku pregovori između Morskog dobra i Pomorskog oko eventualnog dogovora oko preuzimanja", mišljenja je tivatski gradonačelnik.

Na pitanje šta će biti sa zaposlenima Pomorskog saobraćaja, Komnenović je kazao da je uvjeren da će svi radnici te kompanije nastaviti sa svojim angažmanom kod novog poslodavca.

"Imam uvjeravanja Morskog dobra i u Vladi, ono što je sigurno da se Pomorski saobraćaj kao privatnik nije bavio socijalnim programom, siguran sam da će preuzimanje radnika teći redovno, s obzirom da ide turistička sezona. Ako država ne može da organizuje sa svojim preduzećem trajektnu liniju, onda se postavlja pitanje njene sposobnosti", istakao je on.

Komnenović je dodao da je Komunalna policija opštine Tivat i službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat, koja su od ranih jutarnjih časova bila na licu mjesta, regulisati saobraćaj na pristaništu u Lepetanima.

Zbog loše organizacije na pristaništima u Kamenarima i Lepetanima, te malog kapaciteta trajekta "Vasilije" koji odjednom može ukcati samo 20 automobila, tamo su se danas stvorile velike gužve i vladala nervoza među vozačima koji su dugo čekali i gurali se da uđu na jedini raspoloživi trajekt.

Građani ali i strani turisti su u nevjerici zbog onoga što se dešava, glasno negodovali smatrajući da država nije obezbijedila pravovremenu i adekvatnu alternativu za dosadašnjeg operatera trajekne linije jer se pokazalo da “Vasilije” danas, vozeći non-stop, jednu rotaciju na liniji Kamenari -Lepetane završava za tek nešto kraće od pola sata i da u njoj sa jedne na drugu stranu zaliva može prevesti tek oko tridesetak vozila.

Tim tempom, sve da se na ovom brodu u međuvremenu ne desi bilo kakav kvar koji bi "Vasilija" privremeno izbacio iz prometa, ovaj trajekt za 24 sata sa jedne na drugu stranu zaliva može da prebaciu ukupno tek oko 1.500 vozila što je apsolutno nedovoljno ni za aktuelni zimski, a kamoli nivo tražnje za trajektnim prevozom tokom ljetnje sezone u Boki.

Bonus video: