"Pomorski saobraćaj": Gledamo tužne slike improvizacije i ugrožavanja sigurnosti na moru

Dosadašnji operater trajektne linije u Boki koga je država izbacila iz tog posla najavljuje tužbu i tvrdi da je Morsko dobro ugrozilo sigurnost plovidbe

20652 pregleda 60 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Kompanija "Pomorski saobraćaj" iz Kamenara kojoj je odlukom Upravnog odbora JP Morsko dobro (JPMD) od 15. februara ove godine ukinut pravni osnov po kojem je ona od 2004. obavljala djelatnost trajektnog prevoza putnika i vozila na liniji Kamenari-Lepetane, saopštila je danas da je izložena šikaniranju i progonu od strane tog preduzeća i države.

Najavili su da će zbog svega što se dešava sa preuzimanjem jedine trajektne linije u državi od strane Morskog dobra, mimo odredbi ugovora Pomorskog saobraćaja sa tom kompanijom a za koji je UO JPMD jednostrano konstatovao da je “prestao da važi”, pokrenuti ne samo sudske sporove za nadoknadu štete, već da će i krivično-pravno goniti one koji su donijeli nezakonite odluke i ugrozili sigurnost na moru.

Šest trajekata "Pomorskog saobraćaja" prestalo je da u petak u 24 sata vozi na liniji preko tjesnaca Verige. Nju od subote ujutro sa naporima kako-tako, održava jedna mali trajekt-brod “Vasilije” kojeg je preduzeće Morsko dobro dobilo u besplatni najam od hidrograđevinske kompanije "Briv Construction" iz Kotora u kojoj je “Vasilije” u proteklih 14 godina služio kao plovilo za prevoz građevinskih mašina i opreme.

“Vasilije” je inače, izgrađen 1978. godine u Kraljevici kao trajekt “Borik” za riječku "Jadroliniju", a ovaj brod je kapaciteta samo 20 putničkih automobila zbog čega ni izbliza na linjii Kamenari-Lepetane ne može udovoljiti tražnji zamijeniti šest većih trajekata Pomorskog saobraćaja koji su od petka u ponoć vezani uz operativnu obalu pristaništa u Kamenarima i Lepetanima.

“Tužne slike kojima smo svjedočili proteklih par dana na trajektnom prelazu u Bokokotorskom zalivu svedoče o neozbiljnom i neplanskom djelovanju Vlade u tehničkom mandatu. Te iste slike bjelodano razgolićuju motiv munjevite “akcije” Vlade i JPMD, koji svakako nije kvalitetan i siguran servis građana. Trajekt koji je JPMD angažovao u cilju potpore za šikanu i progon dosadašnjeg operatera je u takvom stanju da glisiranje Blaža Rađenovića zalivom, nažalost, može i tragično da se završi,", saopšteno je iz kompanije "Pomorski saobraćaj" koja je u vlasništvu podgoričkih biznismena, braće Dejana i Dušana Bana i njihovog poslovnog partnera Željka Mihailovića.

Iz "Pomorskog saobraćaja" su naveli da su “svakodnevne slike koje bilježe korisnici improvizovanog trajektnog prevoznika koje se objavljuju po društvenim mrežama, potvrda površne i improvizovane igre države sa ozbiljnom djelatnošću koja sa sobom nosi velike operativne rizike”.

“Očito je, da je samo za jedan dan brod “Vasilije” izazvao lavinu panike u JPMD, koja će, zasigurno, dobiti još veći intenzitet kad se “Vasiliju” pridruže dva brata po materi, dva putujuća groba iz bratske Hrvatske. Podsjećamo da smo u petak, 17 februara pred kraj radnog vremena, dobili odluku JPMD o raskidu ugovora i predlog da specificiramo ponudu za prodaju naših zaposlenih i naših trajekata. Rok za izjašnjenje utorak! Kao da treba da ponudimo pijačna robu koju samo treba iznijeti na tezgu. Malo je reći sramota”, poručili su iz "Pomorskog saobraćaja", napominjući da i pored tog roka koji su sami odredili i ne čekajući da dobiju odgovor od te kompanije kao dotadašnjeg operatera linije, “iz JPMD su izbombardovali javnost pozivajući zaposlene iz naše kompanije da "promijene klubske boje" i da se prijave za radno angažovanje”.

Morsko dobro inače, nema sopstvene posade ni za “Vasilija” ni za dva trajekta čiju su hitnu nabavku iz Hrvatske u protekla dva dana najavljivali čelnici te državne firme. Stoga je menadžment JPMD prekjuče zvanično pozvao zaposlene u kompaniji "Pomorski saobraćaj", “koji su angažovani za obavljanje djelatnosti pomorskog i priobalnog prevoza putnika”, da se prijave za radno angažovanje u tom javnom preduzeću. Na to su juče reagovali iz "Pomorskog saobraćaja" “važnim obavještenjem” svojim zaposlenima i pozvali ih da budu promišljeni u donošenju odluka o eventualnoj promjeni poslodavca.

“Što se tiče zaposlenih, važno obavještenje: kompanija "Pomorski saobraćaj" raspolaže sa dovoljno sredstava koje smo planski izdvajali, računajući i na ovakvu vrstu scenarija , tako da ne moraju da donose brzoplete odluke. Vrlo konkretno - i u najcrnjem scenariju po kompaniju i njen biznis, "Pomorski saobraćaj" garantuje svojim zaposlenim najmanje šest mjeseci mirnog sna. Zato, sa odlukama polako i promišljeno. Ponude preko portala i štampe nijesu garancija ozbiljnosti i odgovornosti", naveli su iz te kompanije, dodajući da je “namjera prevare više nego jasna”.

Kako su istakli, "Pomorski saobraćaj" će voditi ne samo privredni spor sa JPMD zbog onoga što se desilo na jedinoj trajektnoj liniji u državi.

“I te kako ćemo se baviti krivično-pravnom odgovornošću donosioca nasilničkih odluka i u tome nećemo zaboraviti ni evidentne probleme sigurnosti plovidbe na moru", obećali su iz kompanije koje je bile donedavni operater trajektne linije Kamenari-Lepetane.

Bonus video: