Sekretarijat Zajednice opština: Razvoj koncepta pametnih gradova jedan od prioriteta

Konferenciju organizuje Zajednica opština u Budvi od 21. februara do 22. februara uz podršku EU TAIEX instrumenta, a njeni učesnici će razmjenjivati iskustva u razvijanju i primjeni koncepta digitalne transformacije na lokalnom nivou

2126 pregleda 0 komentar(a)
Konferencija  "E-uprava na lokalnom nivou", Foto: Zajednica opština Crne Gore
Konferencija "E-uprava na lokalnom nivou", Foto: Zajednica opština Crne Gore

Sekretarijat Zajednice opština je istakao da je jedan od njihovih prioriteta strateški razvoj koncepta pametnih gradova i ukupne digitalne transformacije lokalnih samouprava.

"Kako bismo dobili efikasne javne usluge, lokalnim vlastima omogućavamo da prate kako se grad razvija i da usmjeravaju taj razvoj u budućnosti, odnosno da mu se prilagođavaju, sa krajnjim ciljem tranformacije lokalne samouprave u servis građana i privrede“, kazala je na otvaranju konferencije "E-uprava na lokalnom nivou" generalna sekretarka Zajednice opština, Mišela Manojlović, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da konferenciju organizuje Zajednica opština u Budvi od 21. februara do 22. februara uz podršku EU TAIEX instrumenta, a njeni učesnici će razmjenjivati iskustva u razvijanju i primjeni koncepta digitalne transformacije na lokalnom nivou.

"Zajednica opština već radi na unapređenju uslova za jačanje e-uprave na lokalnom nivou i da je, u saradnji sa UNDP, razvila LARIS kao jedinstven softer za utvrđivanje i naplatu lokalnih javnih prihoda koji trenutno koristi 18 jedinica lokalne samouprave", kazala je Manojlović.

Ona je takođe najavila da Zajednica opština planira uvođenje elektronske evidencije imovine opština i elektronske evidencije organa etažnih vlasnika, za šta je iskazano veliko interesovanje opština.

U saopštenju se navodi da je na konferenciji govorila i ministarka u Vladi Crne Gore, Ana Novaković – Đurović,koja je istakla da tema konferencije, e- uprava, predstavlja jedan od prioriteta rada Vlade i procesa pristupanja Evropskoj uniji.

„Jedan od prioriteta rada Vlade i procesa pristupanja EU je razvoj informacionog društva u Crnoj Gori, pa intenzivno radimo na razvoju elektronske uprave i poslovanja, kroz uvođenje e-usluga, kako bi olakšali i ubrzali procedure poput registracije preduzeća, zakazivanja pregleda, elektronske identifikacije", kazala je Novaković Đurović.

Ona je objasnila da se Crna Gora u značajnoj mjeri uskladila sa obavezama i standardima EU iz poglavlja 10 – Informatičko društvo i mediji, koje je jedno od naprednijih poglavlja u pregovaračkom procesu.

"U cijelom ovom procesu digitalizacije i uvođenja elektronske uprave, lokalne samouprave imaju ključnu ulogu kao prva adresa građana i upravo tu treba da osjete praktičnu korist od ovog procesa koji će obezbijediti podizanje kvaliteta života građana i privrede, ali i optimizaciju poslovnih procesa u javnoj upravi“, poručila je Novaković Đurović.

.
foto: Zajednica opština Crne Gore

Kako kažu iz Sekretarijata Zajednice opština, konferenciji su prisustvovali i državni sekretar, Dragiša Janjušević, Ministarstvo javne uprave i Orlando Fusco, ispred Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

„Digitalizacija je finalni vid demokratije iz jednostavnog razloga što upravu, bilo na državnom ili lokalom nivou usmjerava ka servisnom izdanju prema građanima“, kazao je Janjušević u obraćanju.

Kako se navodi u saopštenju, Fusco je tokom svog izlaganja izrazio podršku Evropske unije u digitalnoj transformaciji Crne Gore i najavio program „Digitalna Evropa“.

"Lokalne samouprave su prve kojima se građani obraćaju kada su administrativne procedure u pitanju i javna uprava iz tog razloga mora težiti da optimizira taj proces, kako bi usluge bile pružene brže, jeftinije, kvalitetnije i u realnom vremenu", kazao je Fusco.

Sekretarijat Zajednica opština je istakao da oko 60 predstavnika iz gotovo svih crnogorskih opština na konferenciji imaju priliku da čuju zanimljiva iskustva Hrvatske i Slovenije, koje su na putu digitalizacije na lokalnom nivou napravile značajan iskorak u ovoj oblasti.

U saopštenju pominju da će na konferenciji svoja iskustva i razvijena e-rješenja predstaviti načelnik za informacione tehnologije grada Karlovac, Zoran Cetinjanin, načelnik kancelarije za razvojne projekte Novo Mesto, Slovenija, Peter Geršič, viši stručni saradnik za lokalni razvoj i fondove Evropske unije u Razvojnoj agenciji Dubrovnika- DURA, Stjepan Ćavar, kao i voditeljica Odsjeka za Smart City i informatiku, Grada Splita, Željana Burazin.

Bonus video: