EPCG Željezara Nikšić u četvrtak počinje da radi, Vujović: Fabrika spašena iz kandži lošeg investitora

"Odmah krećemo sa izradom jedne elektrane. Zaista vjerujem da će ovo biti jedna lijepa priča i da će Željezara ponovo biti preduzeće sa kojim će se grad i država ponositi", kazao je izvršni direktor, Đorđije Manojlović

9612 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.02.2023. 13:51h

EPCG Željezara Nikšić sjutra (četvrtak 23. februar) zvanično počinje da radi, saopštio je "Vijestima" izvršni direktor tog preduzeća, Đorđije Manojlović.

"Sjutra otvaramo kapije nove fabrike za oko 200 bivših radnika Željezare. Urađen je raspored, dobili su zaduženja i počinjemo sa pripremnim radovima koji podrazumijevaju čišćenje kruga fabrike i njenih pogona, kao i novi popis imovine, i koji će trajati oko mjesec dana", kazao je Manojlović.

Kako je rekao, prema biznis planu, nakon pripremnih radova kreću sa izradom konstrukcija i nabavkom aluminijumskih profila, dok bi radovi na izradi podkonstrukcija krenuli za pola godine.

"Odmah krećemo sa izradom jedne elektrane. Zaista vjerujem da će ovo biti jedna lijepa priča i da će Željezara ponovo biti preduzeće sa kojim će se grad i država ponositi", kazao je Manojlović.

Manojlović
Manojlovićfoto: Svetlana Mandić

Zadovoljstvo sa početkom rada nekadašnjeg giganta nijesu krili ni bivši radnici.

"Poslije skoro devet mjeseci sjutra radnici Željezare ulaze u fabriku i počinju da rade. Ono što je bitno istaći da mi ulazimo sa ugovorima o djelu i da očekujemo što prije raspisivanje konkursa, jer to je ono što je najvažnije za sve nas – da konkurišemo i da pokažemo da smo najbolji kandidati za radna mjesta koja su predviđena u novoj firmi. Želimo svima da pokažemo da ova fabrika može da radi profitabilno samo ako se radi kako treba. Osjećaj je nevjerovatan kada ulaziš u svoju fabriku koju si spasio iz kandži lošeg investitora, kad si spasio istoriju ove države. Osjećamo se ponosno jer smo ipak generacija koja je spasila Željezaru, ali ostaje još da spasimo naša radna mjesta i da taj osjećaj bude kompletan", poručio je u ime radnika Ivan Vujović.

Vujović
Vujovićfoto: Svetlana Mandić

Elektroprivreda je od turske kompanije Tosčelik, koja posluje u okviru Tosjali holdinga, otkupila imovinu Željezare za 20 miliona eura i nakon isplate druge rate sredinom februara registrovala je firmu EPCG Željezara Nikšić.

Rad će biti organizovan u četiri segmenta, a kako su ranije najavili, planirano je da zaposle 304 radnika.

Tosčelik, koji je imovinu nikšićke fabrike kupio 2012. godine za 15,1 milion eura, u martu 2021. obustavio je proizvodnju, a 1. septembra prošle godine otpustili su svih 229 proizvodnih radnika. Oni su proteklih mjeseci protestovali na krovu Željezare boreći se, kako su stalno isticali, za fabriku, svoja radna mjesta i egzistenciju svojih porodica.

Bonus video: