U toku inspekcijski nadzor nad prodajom Porto Montenegra

Poslanik Dejan Đurović kazao da je riječ o utaji poreza od oko sedam miliona koju je omogućio tadašnji premijer, kao i da će o ovom slučaju podnijeti krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu

10648 pregleda 6 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Boris Pejović
Sa sjednice Odbora, Foto: Boris Pejović

Uprava prihoda i carina pokrenula je inspekcijski nadzor kako bi utvrdila da li su plaćeni svi potrebni porezi kada je Piter Mank prodao firmu "Adriatic marinas" koja je izgradila naselje Porto MOntenegro u Tivtu, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na današnjoj sjednici skupštinskog odbora za ekonomiju.

On je to naveo odgovarajući na pitanje predsjednika odbora Dejana Đurovića, koji je prethodno podsjetio da je u julu prošle godine u parlamentu otvorio pitanje da li je državni budžet uskraćen za neplaćenu kapitalnu dobit kada je firma Montport investment LTD u vlasništvu pokojnog biznismena Pitera Manka prodala osnivački ulog u Porto Montenegru državnom fondu Investment Corporation of Dubai (ICD) iz Dubaija 2016.

On je kazao da prema njegovim informacijama iznos neplaćenog poreza iznosi oko sedam miliona eura, što je kako je kazao direktno omogućio tadašnji premijer.

Đurović je naveo i da će kada dobije rezultate inspekcijskog nadzora podnijeti krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv onih koji su to uradili i koji su omogućili.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

Damjanović je naveo da rezultate mogu dostaviti odboru na zahtjev.

Damjanović
Damjanovićfoto: Boris Pejović

Ovaj slučaj pomenut je tokom rasprave o izmjenama poreza na dobit pravnih lica koji uvoi veće stope poreza za of-šor firme kao i transakcije između njih.

Đurović je kazao da je Crna Gora proteklih godina bila raj za poreske utaje i pranje novca.

Damjanović je kazao da je ovo primjer da uvođenje reda treba početi od velikih kompanije i obveznika i onda ići ka manjim.

Bonus video: