Đurišić: Samo tri čovjeka iz Crne Gore imaju znanje da budu direktori avio kompanije

"Saši Radović, dobronamjerno savjetujem da ne vraća otpremninu, jer u bilo kojoj budućoj konstelaciji neće biti na poziciji izvršnog direktora. Tu funkciju mora obavljati stručno lice sa najvišim nivoom referenci"

30742 pregleda 35 komentar(a)
Đurišić, Foto: Boris Pejović
Đurišić, Foto: Boris Pejović

Izbor Odbora direktora i izvršnog direktora "ToMontenegra" bio je razlog moga profesinalnog razilaženja sa premijerom i podnošenja ostavke na mjesto eksperta-savjetnika za vazdušno saobraćaj, kazao je bivši savjetnik premijera Dritana Abazovića i osnivač i dugogodišnji direktor Montenegro erlajnsa (MA) Zoran Đurišić.

Uprava za inspekcijske poslove juče je saopštila da je "ToMontenegro" nezakonito zaposlio Sašu Radovića na poziciju vršioca dužnosti izvršnog direktora, zbog toga što je prethodno uzeo otpremninu iz "Budvanske rivijere" po osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa, kao i da zaposleni kome je na ovaj način isplaćena otpremnina ne može zasnovati radni odnos u privrednom društvu čiji je osnivač država u period od pet godina od momenta isplate otpremnine, ukoliko prethodno nije vratilo cjelokupan iznos otpremnine.

Iz inspekcije su naveli da će naredne sedmice donijeti rješenje, kojim će naložiti "ToMontenegru", da otkloni nepravilnost u postupku zasnivanja radnog odnosa sa Radovićem tako što će mu dati otkaz ili da on vrati cijelokupni iznos otpremnine od 76 hiljada eura.

"Više puta sam ukazivao da je odluka 42. Vlade, kojom je ugašen MA i formiran ToMontenegro, bila je jedna od najgorih odluka koje su Vlade donosile u posljednjih 10 godina. Tada je taj čin veličan od strane svih funkcionera, od kojih su neki i danas na funkcijama, da bi posljednjih mjeseci apsolutno svi utihnuli. Nakon dvije godine od te katastrofalne odluke, građani lako mogu da zaključe što je učinjeno. Ni 43. Vlada nije uradila apsolutno ništa da situaciju promijeni nabolje. Naprotiv, i pored svih sugestija koje sam davao premijeru po ovom pitanju, odlučio je da ih ignoriše i reference za izbor izvršnog direktora nijesu bile struka i profesionalizam, već neke slične onima koje je uvažavao režim koji je MA doveo do totalne propasti", kazao je Đurišić.

On navodi da je u nekoliko navrata, nečinjenje po pitanju avio kompanije, prebacivano Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI).

"Međutim i to je bila samo zavjesa iza koje su se sakrivale odluke drugih ljudi. Informacije koje sam naknadno dobio, jasno ukazuju da MKI nije predstavljao kočnicu uspostavljanju stručne uprave u kompaniji. Kompanija i dalje ima jedan i po avion, a sudbina motora je još nepoznata. Nije jasno iz kojih sredstava će da se plati remont motora za šta su potrebna tri miliona eura, dok vjerovatno niko pouzdano ne može reći gdje se taj motor nalazi. Saobraćaj se obavlja prema svega tri destinacije, u odnosu na nekadašnjih 15, i kompanija krcka posljednje eure od osnivačkog kapitala, koji je iznosio velikih 30 milion eura. Ni na vidiku nema pet aviona koji su neophodni za kvalitetan sabraćaj u predstojećoj sezoni, a kvalitetni kadar se polako odliva. Mom poznaniku, Saši Radović, dobronamjerno savjetujem da ne vraća otpremninu, jer u bilo kojoj budućoj konstelaciji neće biti na poziciji izvršnog direktora. Tu funkciju mora obavljati stručno lice sa najvišim nivoom referenci. U Crnoj Gori imamo tri čovjeka koji bi mogli da odgovore funkciji izvršnog direktora kako sa aspekta struke i znanja, tako i sa aspekta profesionalnog pristupa. Na žalost, ni jedan od njih u ovom trenutku nije i radnom odnosu u kompaniji. I na kraju, možda je premijer u tehničkom mandatu bio u pravu kada je prije pola godine rekao da Crna Gora nema svoju avio kompaniju, pa se shodno takvome stavu i ponaša prema ToMontenegru", kazao je Đurišić.

Radovića je Vlada premijera Dritana Abazovića imenovala za v.d. direktora 15. decembra, a naslijedio je dotadašnju vršiteljku dužnosti Draganu Frantov Nikolić.

Bonus video: