Budi odgovoran: Pekara Swis u Ulcinju kažnjena sa 1.000 eura

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole Automont servisa i prodavnice Mama Mia u Podgorici, kao i ćevabdžinice u Beranama. Nepravilnosti nije bilo ni prilikom kontrole N.N. osoba iz Baošića i Herceg Novog, prijavljenih za nelegalno organizovanje izleta, odnosno izdavanje smještaja
0 komentar(a)
1000 eura, Foto: Shutterstock
1000 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.09.2017. 13:31h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 14 primjedbi, na osnovu kojih je izrečena jedna novčana kazna od 1.000 eura.

Inspektori su sa 1.000 eura kaznili pekaru Swis u Ulcinju, zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu prodavnice mješovite robe u Beranama i podgoričkog Parmasa, jer se objekti ne nalaze na navedenoj adresi. Slično je bilo i sa K.M. iz Bara, s obzirom na to da je adresa navedena u prijavi bila nepotpuna.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole Automont servisa i prodavnice Mama Mia u Podgorici, kao i ćevabdžinice u Beranama. Nepravilnosti nije bilo ni prilikom kontrole N.N. osoba iz Baošića i Herceg Novog, prijavljenih za nelegalno organizovanje izleta, odnosno izdavanje smještaja.

Od ukupno 14 pritužbi, koliko je evidentirano ove sedmice, pet nije dobilo odgovor, a odnosile su se na neizdavanje fiskalnih računa, obmanjivanje kupaca prilikom akcijske prodaje robe, korišćenje službenih vozila u privatne svrhe i kažnjavanje za nepropisno parkiranje.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: