Poljoprivrednici neće plaćati akcize na gorivo

Olakšica Ministarstva poljoprivrede se odnosi na gorivo za pogon poljoprivrednih mašina, a uslov je imati registrovano gazdinstvo

19599 pregleda 1 komentar(a)
Mehanizme će kontrolisati Uprava prihoda i carina (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Mehanizme će kontrolisati Uprava prihoda i carina (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Svi poljoprivrednici koji imaju registrovana gazdinstva neće plaćati akcize na mineralna ulja koja se upotrebljavaju kao gorivo za pogon poljoprivrednih mašina, a sprovođenje ove mjere kontrolisaće Uprava prihoda i carina, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ovo je predviđeno Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koje je pripremilo Ministarstvo finansija.

Predlog je prije dva dana podržao Odbor za ekonomiju, pa se usvajanje izmjena očekuje na sjednici Skupštine zakazanoj za 28. februar.

”Navedeno se predlaže iz potrebe usaglašavanja predloženog zakonskog rješenja sa odredbom člana 26a važećeg zakona, kojim je propisano da zahtjev za izdavanje dozvole oslobođenog korisnika akciznih proizvoda, pored ostalog, može podnijeti i lice koje upotrebljava mineralna ulja za pogon poljoprivrednih mašina”, navodi se u obrazloženju predloga.

Iz Ministarstva poljoprivrede su objasnili da su Zakonom o akcizama predviđena dva modela podrške koja se odnose na utrošak mineralnih gasnih ulja koja koriste poljoprivredne mašine, kao i povraćaj dijela plaćene akcize i mehanizam za oslobađanje od plaćanja akcize prilikom nabavke mineralnih-gasnih ulja.

”Oba zakonska mehanizma prepoznaju privredna društva, preduzetnike i druga pravna i fizička lica koja su registrovana kod Ministarstva poljoprivrede. Organ nadležan za sprovođenje navedenih mehanizama je Uprava prihoda i carina, koja će ove mehanizme primjenjivati u neposrednoj komunikaciji sa Ministarstvom poljoprivrede, a koje je zaduženo za vođenje elektronske evidencije o poljoprivrednim gazdinstvima, što predstavlja i generalni uslov za ostvarivanje ovog prava. Nadalje, budući da se radi o veoma složenom i kompleksnom zakonskom rješenju, formiran je međusektorski tim koji radi na izradi podzakonskih akata kojima će se ovi mehanizmi našim poljoprivrednicima staviti na puno raspolaganje u veoma kratkom roku”, naveli su iz ministarstva.

Oni su dodali da su u prethodnom periodu uložili značajne napore kako bi poljoprivrednim proizvođačima omogućili da koriste i ovaj vid podrške.

”Ministarstvo poljoprivrede je u saradnji sa Ministarstvom finansija i drugim relevantnim institucijama, kao i u saradnji sa predstavnicima sektora poljoprivrede, razmotrilo i došlo je do određenog prelaznog rješenja za registrovana poljoprivredna gazdinstva koja imaju mogućnost korišćenja podsticajnih sredstava koja proizlaze iz Zakona o akcizama”, zaključili su iz ministarstva.

Bonus video: