Gradnja u Reževićima startuje nakon ljeta

Kompanije iza kojih stoje biznismeni Veselin Mijač i Nil Emilfarb predale zahtjev za gradnju puta za luksuzno naselje

9597 pregleda 0 komentar(a)
Budući kompleks u Rijeci Reževića, Foto: -
Budući kompleks u Rijeci Reževića, Foto: -

Kompanije “Savana commercial retail”, “Stratex” i “Branica holiday resort” predale su Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prijavu gradnje pristupnog puta za geološka istraživanja u Rijeci Reževića, gdje na kompleksu od tri hektara planiraju da grade luksuzno turističko naselje.

Podgorička kompanija “Savana commercial retail” u vlasništvu je švedskog biznismena crnogorskog porijekla Veselina Mijača, dok su “Stratex” i “Branica holiday resort” kompanije koje kontroliše biznismen Nil Emilfarb, vlasnik rezidencijalnog kompleksa na rtu Zavala “Dukley gardens”.

Mijač je “Vijestima” potvrdio da je predata prijava da se gradi pristupni put kako bi se vršila geološka istraživanja koja su neophodna za izradu projekta. On očekuje da bi do ljeta mogao da bude završen projekat, a da bi se nakon sezone krenulo sa gradnjom.

Prošle godine tadašnji glavni državni arhitekta Mirko Žižić je dao saglasnost na ideno rješenje turističkog naselja - hotel sa pet zvjezdica i kompleks od 16 vila.

”Daje se saglasnost investitorima “Savana commercial retail”, “Stratex” i “Branica holiday resort” na idejno rješenje arhitektonskog projekta turističkog naselja sa pet zvjezdica, fazna izgradnja bruto građevinske površine 10.914 kvadrata”, piše u saglasnosti u koju su “Vijesti” imale uvid.

Za razliku od drugih investicionih projekata koji su realizovani na području budvanske opštine, ovo je jedan od rijetkih koji je ispoštovao preporuku da je udaljen sto metara od linije obale. Te sve parametre o zauzetosti i izgrađenosti prostora koji su propisani urbanističko-tehničkim uslovima, dok je hotel malog gabarita i uklapa se u cjelokupni ambijent.

”Vijesti “su ranije objavile da se vrijednost investicije procjenjuje na 55 miliona eura.

Novo turističko naselje treba da nikne na zemljišnom kompleksu od 31.821 kvadrat, od kojih, kako se navodi u idejnom rješenju, čak dvije trećine, odnosno čitavih 23.110 kvadrata su oslobođeni gradnje, odnosno ostala bi zelena površina.

”Taj slobodni prostor je intenzivno ozelenjen, uređenim parkovskim ambijentima i pješačko kolskim stazama. Buduće turističko naselje imalo bi ukupno 152 ležaja, od čega 56 u petoetažnom hotelu. Hotel ima 28 apartmana, a vila ima ukupno 16. Ukupna bruto porvršina turističkog naselja je 10.296 kvadrata, od čega 5.773 kvadrata je površina hotela, 4.523 kvadrata je površina vila”, piše u idejnom rješenju budućeg turističkog naselja.

Projekat predstavlja, kako se navodi, visokokvalitetni održivi turistički kompleks koji je lociran na velikoj parceli, sa malom zauzetošću. Velike površine slobodnog prostora su ambijentalizovane i uređene u vidu mediteranskih đardina koji podižu ekskluzivnost, i preko kojih se pješačkim stazama i kolskom saobraćajnicom spušta do plažnih sadržaja bara - plažnog kluba i novog uređenog kupališta”, piše u idejnom rješenju.

Kako se ističe, svi objekti su ograničene spratnosti i imaju brižljivo promišljenu poziciju i ograničen uticaj na pejzažne vrijednosti lokacije, koje su prethodno istražene u Studiji predjela.

”Sve vile i sve apartmanske jedinice hotela imaju direktan pogled na široki horizont pučine i Budvu”, navodi se u dokumentu.

Bivša Vlada Duška Markovića je još u novembru 2020. izdala investitorima urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije.

”Kompanije ‘Savana commercial retail’, ‘Stratex’ i ‘Branica holiday resort’ iskazale su interesovanje za započinjanje izgradnje turističkog kompleksa, odnosno rizorta koji bi, između ostalih sadržaja, podrazumijevao izgradnju hotela sa najmanje 150 ležajeva koji bi se gradio u prvoj fazi realizacije kompleksa”, saopšteno je tada iz Vlade.

Mijač je javnosti postao poznat kada je njegova kompanija prije šest i po godina kupila u Podgorici veliki šoping centar Mol of Montenegro i hotel “Ramadu” od turske kompanije “Gintaš” za 24 miliona eura, a vlasnik je i poznate poslovne zgrade “Europoint”, takođe u Podgorici. Mijač koji decenijama živi u Švedskoj u prethodnih nekoliko godina u poslove u Crnoj Gori investirao je 45 miliona eura. Njegova švedska firma “Savana” osnivač je tri crnogorske ćerke-firme, “Savana Continental Property Management & Lodging”, “Savana Commercial Retail” i “Savana Podgorica”.

Bonus video: