Uniprom najavio otvaranje fabrike u okviru KAP-a, investicija vrijedna 15 miliona

Ugovor o kupovini pogona za fabriku aluminijumske žice potpisan je sa italijanskom kompanijom Pansoinco iz Milana

10629 pregleda 14 komentar(a)
Potpisan ugovor (ilustracija), Foto: Shutterstock
Potpisan ugovor (ilustracija), Foto: Shutterstock

Kompanija Uniprom najavila je otvaranje nove fabrike aluminijumske žice u okviru Kombinata aluminijuma.

Ugovor o kupovini pogona za fabriku aluminijumske žice potpisan je sa italijanskom kompanijom Pansoinco iz Milana.

"Kapacitet ove fabrike je 30.000 tona godišnje i to propersi aluminijumske žice promjera 9,5 mm koja se uglavnom koristi za kablove i za potrebe automobilske industrije, kao i žice promjera 12mm koja se koristi u željezarama za dezoks", saopšteno je iz Uniproma.

Naveli su da će nova fabrika zapošljavati oko 70 osoba, te da je planirani rok za završetak radova prva polovina 2024. godine. Investicija je vrijedna 15 miliona eura.

"Nekada crni dim, potpuno je eliminisan i KAP posluje u skladu s najvećim ekološkim standardima. Ova fabrika, kao i već postojeće dvije radiće koristeći LNG (tečni prirodni gas), uz poštovanje svih parametara za zaštitu životne sredine", ističu iz Uniproma.

"Svjesni da je proizvodna diverzifikacija neophodna za dalji razvoj industrije, kao što smo i obećali, nastavljamo sa otvaranjem industrijskih pogona. Korona pandemija je najbolje pokazala da ekonomski razvoj ne možemo bazirati samo na turizmu već je za ekonomiju ključan razvoj industrije", dodaju iz kompanije.

Podsjećaju i da je Uniprom na bijeloj listi poreskih obveznika, navodeći da je iz postojećih fabrika u okviru KAP-a, u 2022. izvezeno 180 miliona eura, dok je realizacijom ovog projekta planiran izvoz do 350 miliona eura godišnje.

Bonus video: