Tužilaštvo izviđa slučaj VE Možura: Moguća korupcija državnih funkcionera

Sutkinja Jelena Vulović kazala je da je SDT 21. jula preuzelo sve spise u vezi sa ovim predmetom i da nema informaciju niti može da pita Tužilaštvo kada će spisi biti vraćeni. Ona je novo ročište zakazala za 17. oktobar uz očekivanje da će do tada spisi biti vraćeni. Advokati obje strane su naveli da će oni pitati Tužilaštvo kada se može očekivati povratak spisa
254 pregleda 4 komentar(a)
Vjetroelektrane, Foto: Shutterstock
Vjetroelektrane, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2017. 19:39h

Specijalno državno tužilaštvo preuzelo je iz Osnovnog suda spise u slučaju vjetroelektrane (VE) na Možuri i pokrenulo izviđaj zbog sumnji u moguću korupciju državnih funkcionera koji su odlučivali o ovom poslu, saznaju “Vijesti”.

U Osnovnom sudu juče je prekinuto ročište po tužbi Budvanina Vladimira Popovića i Španca Carles Collu Palou protiv prvih partnera Vlade u projektu - firmi BWP Montenegro, BWP Europe Consulting S.L. i Fersa Energias Renovables.

Sutkinja Jelena Vulović kazala je da je SDT 21. jula preuzelo sve spise u vezi sa ovim predmetom i da nema informaciju niti može da pita Tužilaštvo kada će spisi biti vraćeni. Ona je novo ročište zakazala za 17. oktobar uz očekivanje da će do tada spisi biti vraćeni. Advokati obje strane su naveli da će oni pitati Tužilaštvo kada se može očekivati povratak spisa.

Na pitanje učesnika spora da li zna zbog čega je tužilaštvo uzelo spise, Vulović je odgovorila da je i taj dopis kojim se traže spisi vratila Tužilaštvu, ali da je pisalo da imaju saznanja o ovom slučaju.

“Vijesti” o ovom slučaju u čijim spisima se pominju sumnje u postojanje visoke korupcije u poslu izgradnje VE na Možuri, pišu već godinu.

Ministarstvo ekonomije je sa Fersom u julu 2010. potpisalo ugovor o gradnji VE na Možuri vrijednih 65.000.000 eura. Ugovorom se država obavezala da narednih 12 godina godišnje otkupljuje cjelokupnu proizvodnju po utvrđenoj cijeni od 96 eura po megavatu. Godišnja proizvodnja procijenjena je na oko 100.000 megavata, pa bi Fersa i Čelebić godišnje od države dobijali oko 9,6 miliona eura ili za cijeli period otkupa 115,2 miliona. Novac bi se obezbijedio sa posebne stavke na ručunu svih potrošača struje u CG.

Popović i Palou su tužbu podnijeli jer im kako tvrde nije isplaćena provizija od po 2.000.000 eura, za ugovaranje posla. U tužbi se navodi da je crnogorska firma BWP Montenegro bila zadužena i za savladavanje birokratskih prepreka u procesu dobijanja dozvola i druge dokumentacije.

Naveli su i da je njihovim aktivnostima osnovana crnogorska kompanija i da je na njihov predlog za izvršnog direktora izabrana Milena Popović. Oni tvrde da im je nakon što je Fersa obezbijedila državno zemljiše, za posredovanje uplaćeno po 20.000 eura prema ugovoru i dogovorenom procentualnom učešću. I to je, kako navode, bilo sve što je tužiocima isplaćeno. Više puta su se obraćali kompaniji Fersa, na čijem je čelu tada bio Hose Maria Roger Ezpeleta, ali je do njih stigao kratak odgovor da sa tužiocima nemaju nikakav pravni, ni poslovni odnos, što Fersa navodi i u svom odgovoru na tužbu.

U odgovoru Fersa tvrdi da ni po kom osnovu nije angažovala tužioce, te da su ugovori sklopljeni jedino sa crnogorskom Vladom i BWP Europe Consulting.

Fersa je u međuvremenu prodala svoje učešće firmi sa Malte Enemalta plc, koja ga je zatim prenijela na kompaniju Malta Montenegro Wind Power JV Ltd.

Bonus video: