Stop za hotel: Pejović neće moći da gradi do izrade novog urbanističkog projekta

Nakon izrade tog planskog dokumenta, Veselin Pejović će moći da gradi hotel nadomak budvanskog Starog grada sa najviše tri sprata, umjesto šest planiranih

45137 pregleda 24 komentar(a)
Atraktivna lokacija na kojoj bi Pejović da gradi hotel, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija na kojoj bi Pejović da gradi hotel, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Uniprom metali” biznismena Veselina Pejovića neće moći da gradi hotel preko puta budvanskog Starog grada do izrade novog urbanističkog projekta.

Kada taj planski dokument bude na snazi, Pejović će moći da gradi hotel sa najviše tri sprata, umjesto planiranih šest.

Da će Pejović morati da odgodi realizaciju posla i prilagodi spratnost hotela urbanističkom projektu, piše u dopisu koji mu je uputio vršilac dužnosti glavnog državnog arhitekte Vladan Stevović.

Pejović
Pejovićfoto: Savo Prelević

Stevović je kompaniji Pejovića ostavio rok od osam dana da se izjasni o nepravilnostima utvrđenim u idejnom rješenju budućeg hotela, koji namjeravaju da grade na mjestu jednospratne kuće, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Budvi - preko puta Starog grada.

U dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je za pomenutu lokaciju, koja obuhvata nekoliko kuća i oronuli nekadašnji poslovni objekat, tik uz hotel “Mogren”, potrebno da se radi urbanistički projekat, što je i predviđeno aktuelnim Detaljnim urbanističkim planom “Budva centar”.

Stevović je utvrdio i da nije dozvoljena gradnja šestospratnog objekta koji namjerava da gradi kompanija “Uniprom hoteli”, već upola manja.

Konstatuje da nije obezbijeđen ni kolski pristup hotelu koji namjerava da gradi Pejovićeva kompanija.

”Shodno planskom dokumentu, potrebna je izrada urbanističkog projekta za kompletnu predmetnu zonu. U smislu člana 111 Zakona o upravnom postupku treba da se izjasnite na rezultate ispitnog postupka u smislu ovako utvrđenog činjeničnog stanja, a ovo u roku od osam dana. Ukoliko u ostavljenom roku ne postupite po predmetnom obavještenju, Vaš zahtjev biće odbijen rješenjem”, naveo je Stevović.

On je podsjetio da je smjernicama DUP-a “Budva-centar” na pomenutoj lokaciji planirana namjena - ugostiteljski objekti i objekti za smještaj turista, poslovne zgrade i ugostiteljski objekti poslovne zgrade, te nakon uvida u idejno rješenje, kako piše, utvrdio da spratnost, odnosno visina objekta, nije usklađena sa urbanističkim parametrima datim za predmetnu lokaciju.

”Shodno planskom dokumentu, planirana spratnost je prizemlje + 3 sprata, dok je idejnim rješenjem predviđen objekat spratnosti suteren + prizemlje + 6 spratova. Saobraćaj u mirovanju, odnosno parkiranje ili garažiranje vozila, nije obezbijeđeno. Planom je propisana obaveznost svakog korisnika i investitora da u okviru svoje urbanističke (ili katastarske) parcele stacionira vozila prema standardima koji su propisani uz otvorene mogućnosti da to razriješi na različite načine - podrumska garaža (u više nivoa) - suterenska garaža - parkiranje na pločama iznad suterena ili podruma - izgradnja spratnih garaža, ako za to postoje neophodni uslovi i programski zahtjevi. Sva potrebna mjesta za parkiranje kod nove izgradnje, uključujući dogradnju i nadogradnju, obezbjeđuju se u okviru zgrade u garažama ili na parkinzima u okviru parcele korisnika. Kolski pristup predmetnoj lokaciji nije obezbijeđen”, navodi se, između ostalog, u dopisu Stevovića.

Pejovićeva kompanija “Uniprom hoteli” trgovala je jednu od najatraktivnijih nekretnina u Budvi, jednospratnu kuću preko puta Staroga grada, za oko četiri miliona eura. Kupoprodajni ugovor sa budvanskom porodicom zaključen je još prije dvije godinu, a kompanija se zvanično uknjižila 30. decembra 2021. godine, kada je na nekretninu upisana i hipoteka.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 3.950.000 eura sa zabranom otuđenja, opterećenja predmetne nepokretnosti i izvršenja nakon dospjelosti potraživanja”, piše u listu nepokretnosti.

Pejovićeva firma postala je vlasnik jednospratne kuće koja u prizemlju ima poslovni prosto od 82 kvadrata i dvije garaže od 43 i 21 metar kvadratni, stambenog prostora od 123 kvadrata na prvom spratu, kao i prizemne zgrade od 71 kvadrat, dvorišta od 444 i voćnjaka od 459 kvadrata u kontakt zoni Staroga grada.

U toj kući više od deceniju bio je jedan od najpoznatijih restorana u Budvi - “Demižana”.

Od kupovine i knjiženja, Pejovićeva kompanija je atraktivnu nekretninu založila za više kredita.

Tim poslovnim poduhvatom Pejović je praktično najavio širenje hotelskog biznisa u Budvi, jer samo stotinjak metara od nekretnine na samom šetalištu nalazi se njegov hotel “ Budva”. U rekonstrukciju i dogradnju tog hotela Pejović je navodno uložio 20 miliona eura i svečano ga otvorio prije devet godina.

”Uniprom” je bio i vlasnik bečićkog hotela “Tara”.

Pejović godinama ima problema sa dobijanjem upotrebne dozvole za rekonstruisani hotel “Budva” - sa nekadašnjom DPS Vladom, ali i aktuelnom.

Naime, “Budva” se sastoji od tri cjeline. Centralni dio je spratnosti P+4 (prizemlje i četiri sprata), zapadni aneks je P+2, koliko i istočni. Međutim, rekonstrukcija hotela nije završena, već je Pejovićeva kompanija dogradila zapadno krilo prije nekoliko godina. Upravo je rekonstrukciju zapadnog krila oštro kritikovala bivša opštinska vlast, iz redova Demokrata i Crnogorske, koji su pozivali tadašnjeg ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da poruši “na divlje” izgrađeni dio hotela i time pokaže da ne postoji selektivnost kod građevinske inspekcije.

Prenos vlasništva nakon sudskih presuda

Jednosptratna kuća u srcu Budve više nije uknjižena na kompaniju “Uniprom hoteli”, već se od početka godine u katastarskoj evidenciji vodi na budvansku kompaniju “Montenegro assets management”. Riječ je o kćerci firmi kompanije “Uniprom hoteli”.

”Vijesti” su nedavno objavile da je Pejović vlasništvo u kompanijama “Uniprom” i “Uniprom metali” prenio na Stevana Pejovića, kako bi izbjegao da njegove udjele u tim firmama zaplijeni advokat iz Izraela Lior Dagan na osnovu pravosnažnih presuda tamošnjeg suda, koje je potvrdio i crnogorski Privredni sud. To je navedeno u tužbi koju je Dagan podnio Osnovnom sudu u Nikšiću i kojom traži poništenje prenosa vlasništva.

Dagan je likvidacioni upravnik imovine uhapšenog Majkla Dejvida Grinfilda, bivšeg Pejovićevog poslovnog partnera, i korporacija EGFE iz Mađarske. Grinfild je osuđen za prevaru više investitora za milionske sume, a dio sporne šeme bilo je i poslovanje u Crnoj Gori sa Pejovićevim firmama.

U tužbi predatoj Osnovnom sudu u Nikšiću se navodi da Pejović u produženom trajanju preduzima sve moguće radnje kako bi izbjegao obavezu da protivpravno stečenu imovinsku korist preda Daganu, pa je navodno besteretno otuđio udjele u svojim kompanijama u korist članova svoje bliže porodice.

Sud u Izraelu donio je pet presuda kojima nalaže Pejoviću i njegovoj firmi “Uniprom hotelima” i kompaniji EGFE da isplate više od 11 miliona eura.

Bonus video: