Anđušić: Zakon o akcizama snažan udar na privredu Crne Gore, Vlada da ga povuče

"Povećanje akciza dovešće i do rasta sive ekonomije, naročito u segmentu trgovine duvanskim proizvodima. Ovaj zakon će neminovno uticati na rast cijena određenih proizvoda, a samim tim i rast ukupne inflacije", saopštio je poslanik DPS -a

8048 pregleda 14 komentar(a)
Anđušić, Foto: DPS
Anđušić, Foto: DPS

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Mihailo Anđušić pozvao je Vladu da povuče Zakon o akcizama, jer kako kaže on predstavlja još jedan udar na standard građana.

"Ovaj zakon će neminovno uticati na rast cijena određenih proizvoda, a samim tim i rast ukupne inflacije, koja je najviša od obnove nezavisnosti 2006. godine", navodi se u saopštenju DPS -a.

Anđušić dodaje da prema izvještaju Svjetske banke iz januara 2023. godine, u prosjeku za posljednja tri mjeseca prošle "imali smo rast cijena hrane za čak 30.36 odsto".

"Što je za mnoge građane "realna inflacija" i ona koja se direktno održava na životni standard, s obzirom na to da se radi o proizvodima koje najviše i najčešće kupuju", tvrdi Anđušić.

Kako kaže, rast cijena se nastavlja i ovoj godini, iako je i u januaru na globalnom nivou, deseti mjesec zaredom zabilježen pad cijena hrane.

"Povećanje akciza dovešće i do rasta sive ekonomije, naročito u segmentu trgovine duvanskim proizvodima", naglašava Anđušić.

"Izvjesno je da će ovaj zakon ugroziti investicioni ambijent, i predstavljati snažni udar na privredu Crne Gore, zato još jednom pozivamo Vladu da ga povuče", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: