Opština Budva blokirala Kneževićev dio Kamenova

"Poreski obveznik ‘Rekreaturs’ doo Budva iz Podgorice, vlasnik nepokretnosti u u katastarskoj opštini Sveti Stefan nije platio drugu ratu u iznosu od 72.558,52 eura poreza na nepokretnost za 2022. godinu", navodi se u rješenju

15963 pregleda 4 komentar(a)
Atraktivna lokacija: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva donijela je rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja, odnosno o hipoteci na velikom zemljišnom kompleksu u zaleđu plaže Kamenovo, nakon što podgorička kompanija "Rekreaturs Budva" biznismena Duška Kneževića nije izmirila drugu ratu poreza na nepkretnost za prošlu godinu u iznosu od 72.558 eura.

To piše u rješenju u koje su "Vijesti" imale uvid.

"Poreski obveznik ‘Rekreaturs’ doo Budva iz Podgorice, vlasnik nepokretnosti u u katastarskoj opštini Sveti Stefan nije platio drugu ratu u iznosu od 72.558,52 eura poreza na nepokretnost za 2022. godinu", piše u rješenju.

Pojašnjava se da je godišnji iznos poreza na nepokretnost za tu kompaniju 145.117 eura i plaća se u dvije rate.

"Kako poreski obveznik nije postupio u skladu sa zakonom to su stečeni uslovi za obezbjeđenje poreskog potraživanja putem zaloge, odnosno hipoteke shodno članu 60 Zakona o poreskoj administraciji u vezi sa članom 309 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima čija registracija će se izvršiti na nepokretnostima koje je vlasništvo poreskog obveznika" navodi se u Uprave lokalnih javnih prihoda.

Firme Kneževića u vrhu su poreskih dužnika Opštine Budva, a opštinska služba ponovo je prinuđena da blokira imovinu te Kneževićeve firme, što je učinila i ranijih godina.

Niame, Uprava lokalnih javnih prihoda je početkom februara prošle godine blokirala veliki zemljišni kompleks u zaleđu plaže Kamenovo od 33 hiljade kvadrata kako bi se osigurala da će kompanija "Rekretaurs" vratiti dug.

Tada je upisana hipoteka na iznos od 88 hiljada eura.

Kompleks od gotovo tri i po hektara, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine je svojina Države Crne Gore, a sukorišćenje je upisano na "Rekreaturs DOO Budva", koji je vlasnik najvećim dijelom, dok manji dio imaju "Kožar SOUR trgovina" sa Kosova i Kosovska banka u stečaju.

Osnivači firme "Rekreaturs" Budva, kako piše u Centralnom registru, je Atlas banka sa 99,7 odsto kapitala, a preostali dio se vodi na firmu HTP "Atlas hotels group".

Zemljišni kompleks potražuje kosovska Agencija za privatizaciju koja pokušava da dokaže da je firma "Rekreaturs" iz Prištine stvarni vlasnik 33 hiljade kvadrata, a ne istoimena firma čije je sjedište u Budvi, a koju kontroliše Knežević.

S druge strane mještani su već pred sudom dokazali da je dio Kamenova njihova imovina koja im je oteta. Pred sudom su dobijeni sporovi i djelovi kompleksa će se vratiti starosjediocima poslije gotovo pola vijeka.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva prije nekoliko mjeseci je zbog poreskog duga od 374 hiljade eura na nekoliko zemljišnih parcela od gotovo 50 hiljada kvadrata iznad plaže Mogren upisala hipoteku, na kojima se kao potpuni ili djelimični vlasnik knjiži podgorička kompanija "Attika land", iza koje stoji Knežević.

Nakon što je pokrenula postupak prinudne naplate, te donijela rješenje, Uprava lokalnih javnih prihoda je upisala i hipoteku na atraktivnom zemljišnom kompleksu, kako bi se po ko zna koji put osigurala da će Kneževićeva firma, koja se nalazi na crnoj listi poreskih dužnika, platiti porez.

Ovim je dugovanje Kneževićeve kompanije premašilo 600 hiljada eura na ime poreza na nepkretnost.

Još u januaru prošle gdine Opština je na osnovu rješenja Uprave lokalnih javnih prihoda upisala hipoteku na istim ovim parcelama na ime poreskog duga od 264.423,23 eura.

Blokirano 500 nekretnina od Jaza do Buljarice

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala je tokom prošle godine 500 nekretnina, stanova, kuća, hotela, zemljišnih parcela zbog duga od šest miliona eura na ime poreza na nepokretnost.

To je "Vijestima" potvrđeno u opštinskoj službi, koja je zbog neizmirivanja poreskih obaveza upisala hipoteke na nekretnine od Jaza do Buljarice.

Ta služba je donijela tokom minule godine ukupno 502 rješenja o obezbjeđenju poreskih potraživanja - hipoteke

"Za fizička lica donijeta su 243 rješenja na iznos od 998.350,50 eura, dok je za pravna lica donijeto 259 rješenja na iznos od 5.164.548,42 eura", saopšteno je ranije Vijestima.

Uprava lokalnih javnih prihoda je tokom prošle gdine uspjela da premaši iznos koji je bio projektovan prvo budžetom, a potom i rebalansom.

"Po osnovu poreza na nepokretnosti, za period od 1. januara do 31. decembra naplaćeno je ukupno 18.225.273,62 eura. Planom budžeta za 2022. godinu po osnovu poreza na nepokretnosti, planirano je bilo 13.500.000 eura, dok je rebalansom budžeta bilo planirano 16.700.000 eura poreza. Planirani iznos rebalansa budžeta za 2022. po osnovu poreza na nepokretnosti premašen je za 1.525.273, 62 eura, odnosno za 9,20 odsto je više naplaćeno", saopšteno je iz Uprave.

Bonus video: