Trajekt "Prizna" na putu za Crnu Goru

Trajekt bi u četvrtak, najvjerovatnije u ranim poslijepodnevnim satima, mogao da uplovi u svoj novi dom - zaliv Boku Kotorsku

47706 pregleda 158 komentar(a)
"Prizna" u luci grada Korčule na istoimenom ostrvu, Foto: Mirko Krivokapić
"Prizna" u luci grada Korčule na istoimenom ostrvu, Foto: Mirko Krivokapić

Trajekt "Prizna" koji je u Hrvatskoj pod zasada crnogorskoj javnosti nepoznatim uslovima, kupilo javno preduzeće Morsko dobro iz Budve, na putu je za Crnu Goru.

"Prizna" je juče isplovila iz luke Tkon na ostvu Pašman i uputila se ka jugu.

Brod se sinoć od jake bure sklonio na Hvar, da bi danas oko 14 sati uplovio u Korčulu.

Trajekt bi večeras trebao da uplovi u Dubrovnik gdje će se završiti carinska procedura oko njegovog izvoza u Crnu Goru, pa bi "Prizna" u četvrtak, najvjerovatnije u ranim poslijepodnevnim satima, mogla da uplovi u svoj novi dom - zaliv Boku Kotorsku.

trajekt Prizna
foto: Mirko Krivokapić

Ovdje će ovaj brod uskoro, nakon preregistracije i upisa u crnogorski tegistar, početi sa radom na redovnoj liniji Kamenari-Lepetane za čijeg je novog operatera odlukom Vlade, određeno JP Morsko dobro.

Zbog zastarjelosti i nedovoljnih kapaciteta za potrebe prevoza na linijama na kojima je do sada koristila ovaj trajekt, “Jadrolinija” je “Priznu” nedavno prodala kompaniji ABM Tours iz Neviđana na Pašmanu.

Ovaj brod je, inače, izgrađen 1970. godine u Švedskoj u brodogradilištu Kalmar Varv A/B u Kalmaru kao novogradnja 428 pod imenom “FÄRJA 61/290” za Svenska Staten Vägverk. Godine 1982. brod kupuje Lundby Industri & Handels A/B, pa je trajekt preimenovan u “GODSFÄRJA 61/290” sa lukom upisa Geteborg, a devet godina kasnije ovaj trajekt od 354 bruto-tone, dužine 65, širine 11,7 i gaza od 2,2 metra, došao je na Jadran kada ga je kupila “Jadrolinija” i dala mu novo ime “Prizna”.

Godine 2016. brod je rekonstruisan dogradnjom nove palube za putnike iznad glavne palube za vozila, a promijenjeni su mu i motori. Iako je star 53 godine, po čemu je stariji od pola brodova iz flote od šest trajekata kompanije “Pomorski saobraćaj” iz Kamenara koja je bila doskorašnji operater linije preko tjesnaca Verige, dobro upućeni krugovi kažu da je “Prizna” i daje u odličnom tehničkom stanju. Ovaj brod, koji može ukrcati do 60 automobila i 330 putnika, sa maksimalnom brzinom od osam čvorova, pogone dva dizel motora "scania", ukupne snage 1.000 konja.

Kupovinu broda koji je jedno od rijetkih raspoloživih plovila za prodaju ili iznajmljivanje u Hrvatskoj sa još validnim papirima i klasom putničkog roro broda (trajekta), Morsko dobro je odradilo pod zasada crnogorskoj javnosti nepoznatim uslovima.

Bonus video: